Ce făceai în 1988, când a ieșit Moromeții?
Eram în clasa a VIII-a și probabil că l-am văzut la cinematograf, nu am însă o amintire precisă.
Ce a implicat Moromeții 2 ca efort de producție? Film de epocă, turnat în mai multe locuri, cu aproape 70 de actori, scene cu multă figurație – una chiar cu 300 de figuranți.
A fost în primul rând un efort extraordinar pentru echipa de scenografie condusă de Cristian Niculescu – el a coordonat alegerea locurilor. Luni întregi colegul nostru Andrei Stehan a răscolit toate satele din proximitatea Bucureștiului. Apoi a trebuit să descindem în comună, la Talpa. Colegul nostru Vlad Gliga a devenit un om al satului. El a fost și cel pe umerii căruia a căzut organizarea filmărilor cu animale, lucru extrem de complicat, dar mai avusese o experiență similară la Aferim!-ul lui Radu Jude, așa că volens-nolens a devenit expert. Căutarea elementelor de decor și a recuzitei a fost de asemenea un proces îndelungat, coordonat cu minuțiozitate de Andreea Popa. La realizarea costumelor Dana Păpăruz a început cu o lungă etapă de documentare, apoi au urmat căutarea sau confecționarea costumelor specifice zonei. De fapt, totul – construcția de decor, recuzita, costumele, machiajul, coafura – a necesitat în primul rând multă cercetare, fără de care orice detaliu scăpat ar fi fisurat întreg eșafodajul.
Alți eroi din umbră sunt regizorul secund Paul Cioran și toată echipa lui de asistenți de regie și meteorologi de ocazie. Un număr atât de mare de locuri de filmare, de decoruri care trebuiau pregătite, de actori cu un program încărcat sunt elemente cu care un regizor secund trebuie să jongleze astfel încât să nu scape nici un detaliu atunci când stabilește un program de filmare. Acest program de filmare trebuie să se înscrie în posibilitățile financiare ale filmului și, cum noi nu aveam lejeritatea unui buget mare, munca noastră, a echipei de producție, a fost esențială.
Echipa de producție nu e privită ca un departament creativ, însă vă garantez că fără creativitatea Smarandei Sterian, a lui Cristian Hordilă sau a Adrianei Răcășan nu s-ar fi putut întâmpla multe lucruri așa cum s-au întâmplat. Nu explic acum tot genericul, deși fiecare om din echipă ar merita să-i fie spusă povestea și ce contribuție a avut la reușita acestui film, însă vreau să fie clar că dacă un om, o rotiță din acest angrenaj, nu e dăruit, nu e profesionist sau nu pune suflet în ce face, se va vedea în film, oricât de artiști ar fi toți artiștii. Iar noi am fost o echipă de oameni faini care au iubit mult acest film.
Cum de au rămas decorurile din primul film în picioare?
Pur și simplu casa nu a mai fost locuită. Bătrâna s-a mutat în casa nouă a fiicei, unde avea condiții mai bune, iar casa veche a rămas nelocuită vreme de ani buni. Vegetației nu-i trebuie mult să își facă de cap. Am găsit-o cu structura șubredă, crăpată și ne-am mobilizat înainte de iarna lui 2016-2017 s-o refacem, ca să nu fie probleme cu zăpada. Apoi din primăvara lui 2017 a început lucrul efectiv la casă și la grădină, s-au construit și restul structurilor din curte – grajduri, cotețe, am construit chiar și un porumbar și s-a plantat o grădină de legume și una de flori. Încet-încet, a devenit o gospodărie.
Multe case din satele românești sunt părăsite oarecum, adică ele aparțin desigur cuiva, însă nu mai sunt de mulți ani locuite, pentru că oamenii au plecat la oraș. Dar depopularea asta are și o parte bună, acele case s-au conservat într-o formă autentică și n-au fost stricate în timp, adică modernizate cu elemente de proastă calitate sau prost gust.
Cristian Niculescu la decoruri, Dana Păpăruz la costume, Dana Roșeanu la machiaj, firește Vivi Drăgan Vasile din nou la imagine – profesioniști la toate nivelurile. Adăugăm regizorul, galeria de actori și prestigiul primului film și obținem o garanție pentru un succes sigur de public?
Eu aș începe altfel: succesul primului film atrage curiozitatea publicului. Pe asta am mizat atunci când am organizat avanpremierele prin țară. Că oamenii vor veni pentru că au iubit primul film și sunt curioși să vadă ce se întâmplă mai departe și cum e Horațiu Mălăele în rolul lui Ilie Moromete. Pariul, însă, a fost să le oferim un film la înălțimea așteptărilor lor și pentru asta a contat faptul că echipa a fost formată din profesioniști și că în film joacă foarte mulți actori buni din România. Noi credem am câștigat pariul și că cei care au văzut filmul îl vor recomanda mai departe.
A fost o decizie grea să filmați pe digital?
Din păcate, finanțarea filmelor românești e departe de posibilitatea de a mai filma pe peliculă. Dacă un film românesc ar fi meritat acest lucru, Moromeții 2 ar fi fost acela. Dar era absolut imposibil. A fost greu pentru Vivi Drăgan Vasile să filmeze pe digital, chiar el glumea și îi spunea regizorului secund, Paul Cioran, să nu mai strige: „Atenție, se filmează!“, ci: „Atenție, se înregistrează digital!“. Și tot Vivi a zis la începutul filmului: „La acest film, scenografia e atât de importantă, încât o să încerc să țin cât mai redus bugetul de imagine, pentru ca departamentul de scenografie să poată face mai mult“.
Ca regizor de documentar, nu ți s-ar părea interesant un film despre această comună implicată trup și suflet în producția celor două filme?
La începutul filmărilor Stere Gulea mi-a sugerat că ar fi fost bine să fi făcut un documentar pe parcursul filmărilor. Nu știu dacă îmi propunea mie asta, dar eu așa m-am gândit… și a început să-mi zboare imaginația. Era, într-adevăr, o idee bună; am visat o noapte la ea, apoi mi-am dat seama că era atât de grea producția filmului, că nu mă puteam împărți. Nu aveam putere. Există, totuși, un making of al filmului făcut de Mihai Dragolea și filmat de Adrian Drăgan Hasu.
Filmul e lansat într-un moment când devine tot mai clar că ne paște o nouă dictatură. Plănuiți să arătați filmul la țară, acelor oameni care nu se duc la cinema și care votează PSD-ul?
Tocmai am avut o proiecție a filmului în comuna în care am filmat. Doar că eu nu cred că oamenii judecă imediat filmul dintr-o perspectivă politică. E o cărămidă care se așază în cultura fiecăruia. Cu o floare nu se face primăvară și nu toți trandafirii sunt flori cu spini. Într-un pământ sănătos, și trandafirii cresc frumos.
Moromeții 2
Scenariul și regia: Stere Gulea
Imaginea: Vivi Drăgan Vasile
Montajul: Alexandra Gulea, Dana Bunescu
Cu: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac
Film produs de Libra Film Production
FOTO: Oana Giurgiu şi oficialităţile din Talpa