– Autoritățile din Kuweit au scos în afara legii 948 de cărți, a anunțat Saad al-Anzi, șeful Festivalului internațional de literatură din Kuweit.
Printre acestea se numără și romanul Frații Karamazov al lui Feodor Dostoievski, care intră astfel pe lista autorilor deranjanți pentru autoritățile kuweitiene, considerate totuși prin- tre cele mai tolerante din Golf. În ultimii ani, Ministerul informațiilor din Kuweit a interzis aproximativ 4.000 de cărți, printre care și Notre-Dame de Paris de Victor Hugo sau Un veac de singurătate de Gabriel García Márquez. Cărțile prezentate la Festival au fost în prealabil analizate de o comisie de cenzură islamică care acționează în virtutea unei legi din 2006 ce prevede sancțiuni contra editorilor sau jurnaliștilor care s-ar face vinovați de „insultă la adresa religiei musulmane, amenințare la adresa securității naționale, incitare la dezordine sau fapte imorale“.
– Primul ministru ceh, Andrej Babiš, a propus ca cetățenia cehă să îi fie „înapoiată“ scriitorului Milan Kundera, la 40 de ani după ce aceasta i-a fost retrasă de comuniști. Kundera a fost exclus din partidul comunist cehoslovac în 1950 pentru „activități anticomuniste“ și, după fuga acestuia în Franța, în 1975, i-a fost revocată cetățenia cehoslovacă.
– „Nu l-am făcut niciodată cretin pe Quentin Tarantino“, s-a indignat faimosul compozitor italian Ennio Morricone în urma unui interviu publicat de ediția germană a revistei „Playboy“. În cele din urmă, redacția revistei a recunoscut „eroarea“ jurnalistului care a realizat interviul.
– Tabloul Le principe du plaisir al lui René Magritte s-a vândut la o licitație la New York pentru suma record de 26,8 milioane de dolari, „detronând“ tabloul La corde sensible, vândut în 2017, la Londra, pentru 14,4 milioane.
– E stabilit, ultimul sezon din Urzeala tronurilor va avea premiera în aprilie 2019. Va fi un sezon scurt, de numai șase episoade, dar ceva mai lungi decât durata standard de o oră.
– În același timp, serviciul de streaming Hulu a anunțat că a cumpărat drepturile de adaptare ale unei alte saga literare ce poartă semnătura lui George R.R. Martin, Wild Cards. Această serie, de 27 de cărți în total (o serie editată de Martin, dar scrisă în combinație cu mulți alții), este o antologie SF a cărei acțiune se petrece într-o Americă de după Al Doilea Război Mondial în care un virus extraterestru a dus la apariția supereroilor. De asemenea, la HBO se lucrează la thrillerul spațial Nightflyers, adaptat după o nuvelă a lui Martin.
– Disney a anunțat intrarea în lucru a unei noi serii TV plasată în universul Războiul stelelor, în care erou va fi Cassian Andor, personaj central în filmul Rogue One.
– „Când am ieșit de la Ultimul Jedi mi-am dat seamă că îmi lipsește George Lucas. Fără că cineva să le mai dirijeze, se simte că filmele Războiul stelelor au pierdut din eleganță. Am resimțit cu adevărat lipsa vocii lui Lucas în noile filme“, a declarat un mare fan al seriei, actorul Simon Pegg.
– Animale fantastice 2: Crimele lui Grindelwald, noul episod din franciza Harry Potter, are succes la cinema, dar este destul de prost primit de critici. Aceștia apreciază filmul drept „spectaculos din punct de vedere vizual“, laudă interpretările lui Johnny Depp și Jude Law, dar consideră că scenariul este slab.
– Un muzeu din orașul Rostov Veliki acuză Centrul Pompidou că expune în prezent tabloul Samovar al lui Kazimir Malevici, ce ar fi fost furat din Rusia cu decenii în urmă. Tabloul lui Malevici a dispărut în perioada de după preluarea puterii în Rusia de către bolșevici, perioadă când multe opere de artă de avangardă din capitală au fost distribuite muzeelor din provincie pentru o „democratizare a culturii“ inițiată de comisarii Anatoli Lunacerski și Vasili Kandinsky. Odată cu ascensiunea lui Stalin, această artă este declarată „burgheză“ și „contrarevoluționară“ și, astfel, urmele multor opere se pierd între 1940 și 1950. Multe tablouri de Kandinsky, Malevici sau Chagall au ajuns probabil la gunoi, au fost puse pe foc sau furate, crede Andrei Sarabianov, director la Muzeul Evreiesc din Moscova. Contrabanda cu bunuri culturale s-a generalizat după 1960, odată cu deschiderea URSS turiștilor străini, și a căpătat proporții alarmante odată cu perestroika. Tabloul lui Malevici a dispărut din Rusia undeva după 1922 și a apărut, 50 de mai târziu, în 1972, la Londra. În prezent el se află în catalogul MoMA, care l-a achiziționat, în 1983, de la un om de afaceri israelian.
– Brexit și Trump zguduie lumea occidentală, dar librarii își freacă mâinile de bucurie: în ciuda taberelor, s-a înregistrat o creștere substanțială la vânzarea cărților cu subiecte politice. Astfel, numai lanțul de librării Waterstones din Marea Britanie a vândut, în primele luni din 2018, mai multe cărți de acest gen (1,41 milioane de exemplare) decât în 2015-2016. Per total, vânzările din acest an ar putea înregistra o creștere de peste 50 la sută în raport cu anii precedenți. Un mare succes l-a înregistrat volumul Fire and Fury, în care Michael Wolff încearcă să șteargă pe jos cu Donald Trump și care numai în Regatul Unit s-a vândut în peste 180.000 de exemplare.