De decenii, Baby, It’s Cold Outside este una dintre melodiile ce fac parte din repertoriul aproape tradițional pe care posturile de radio, în special cele americane, îl programează de Crăciun. În era #MeToo și a îndoctrinării „progresiste“ omniprezente, acest cântec inofensiv a devenit o crimă.
Scandalul a pornit după ce o stație americană a scos cântecul din playlist, denunțându-l ca fiind o piesă ce, aparent, vorbește despre un bărbat care presează o femeie să petreacă noaptea cu el, deși ea nu vrea.
Lansat în 1949, în filmul Neptune’s Daughter și devenit un succes peren (fiind preluat recent de Lady Gaga și Michael Bublé), Baby, It’s Cold Outside a ajuns să fie văzut, mai nou, drept o invitație la „date rape“.
Reacțiile, culmea, au fost destul de împărțite din partea celor care au comentat decizia postului de radio.
„În toată experiența mea de decenii de lucru cu posturile de radio nimeni n-a venit vreodată la mine, să îmi interzică să difuzez o melodie“, spune Lee Thompson, consultant muzical pentru radiouri și televiziune, citat de BBC News. „Se pare că, și asta doar în ultimii ani, s-a creat o anumită sensibilitate față de unele cântece, ce a fost mai mult decât umflată, mai ales prin social media. Unii par să creadă că «dacă eu interpretez acest cântec în felul ăsta, atunci toată lumea trebuie să accepte că aceasta e interpretarea corectă».“
Nu este, așa cum arată BBC, singurul cântec de Crăciun care are probleme în ultima vreme.
De exemplu, Fairytale of New York al trupei The Pogues a fost cenzurat în 2007 de BBC Radio 1, ai cărui editori au scos cuvintele „faggot“ și „slur“, considerate jignitoare pentru comunitatea LGBT+. În aceeași zi, în urma protestelor ascultătorilor, BBC Radio 1 au revenit asupra deciziei.
Do They Know It’s Christmas?, un cântec scris în 1984 de către Bob Geldof și Midge Ure pentru faimosul proiect Band Aid, al cărui scop a fost strângerea de fonduri pentru a lupta cu foamea din Etiopia, nu a scăpat nici el de critici. I s-a reproșat că, folosind termenul de „Africa“, nu face decât să perpetueze viziunea „paternalistă, superioară, a albilor față de africanii săraci“, așa cum a scris o comentatoare în ziarul stângist „The Guardian“. „Dumnezeule, e o melodie pop, nu o teză de doctorat!“, a replicat Bob Geldof.
Jingle Bells este și el plin de păcate, după cum rezultă dintr-un studiu realizat în 2017 de către prof. Kyna Hamill de la Boston University. „Păcatul“ ar fi că, la origini, în 1857, celebrul Jingle Bells era cântat, așa cum se obișnuia atunci, de interpreți albi, deghizați în negri. Prin urmare, Jingle Bells (care este compus de James Lord Pierpoint, un anti-rasist din Sud) este un cântec rasist.
Mulți își pun întrebarea de ce o melodie ca Baby, It’s Cold Outside este denunțată și înfierată de către „progresiști“, aceiași care, în același timp, insistă să ignore „sexismul violent și cultura violului și a agresiunii sexuale prezente în uriașă măsură în muzica hip-hop“.
Explicația vine din partea comentatorilor conservatori: în optica „intersecționalității“, orice critică adusă hip-hop-ului ar echivala pentru acești „luptători pentru justiție socială“ cu o susținere a „opresiunii negrilor“.
În schimb, orice atac la adresa unui cântec de Crăciun, o sărbătoare a „albilor opresivi“, nu are de ce să strice, dimpotrivă.