Te plângi, poate, de migrene dese și fără cauze evidente. Poate probleme la plămâni, de mai mult timp. Poate depresie sau insomnie sau psihoză incipientă. În curând este posibil să primești o rețetă de cursuri de dans sau de vizitat muzee în loc de pastile.
Ministrul Sănătății din Marea Britanie a anunțat recent că medicii ar putea renunța la medicație pentru unele afecțiuni, înlocuindu-le cu așa-numite „rețete sociale“. Doctorii vor fi încurajați să recomande pentru anumite suferințe, în special cele pe fond psihic, activități precum dansul, mersul la concerte, muzee, cursurile de gătit sau jocul de bingo. Inițiativa britanică își propune astfel să combată tendința de a rezolva orice cu un pumn de pastile. Conform planului, în Marea Britanie s-ar putea crea o Academie Națională a Tratamentului Social, care îi va instrui pe doctori ce tip de hobby-uri sau activități artistice și sportive s-ar potrivi pacienților lor.
O inițiativă similară se derulează deja în Canada, în urma unui parteneriat dintre o asociație a doctorilor și Muzeul de Artă din Montreal. Pe baza recomandării medicului, pacienții vor putea beneficia de bilete gratuite pentru vizite la muzeu, alături de parteneri și de copii. Timp de un an, va fi cercetat efectul acestor vizite asupra persoanelor, precum și eficiența participării la o serie de ateliere de artă, sub supravegherea unor terapeuți.
Ambele proiecte se bazează pe numeroase studii recente care evidențiază beneficiile practicării artei, lucrului artizanal și participare la activități sociale asupra sănătății fizice și psihice. La fel ca exercițiile fizice, participarea la activități artistice produce o serie de „hormoni ai fericirii“, care pot atenua durerea cronică, depresia, stresul și anxietatea. De exemplu, pacienții de la Institutul Oncologic Elvețian au experimentat deja terapia prin artă, cu rezultate bune – reducerea durerii și a anxietății.
În Marea Britanie, un pacient care a supraviețuit unui atac cerebral a pornit o întreagă cercetare cu privire la implicare în activități muzicale a pacienților cu afazie – tulburare de vorbire și înțelegere a limbajului. Cei cu afazie nu pot vorbi corect, dar își mențin capacitatea de a cânta. Pacienții care au participat la studiu și-au îmbunătățit sănătatea nu doar prin cântat, ci prin apartenența la un cor și îmbunătățirea socializării cu ceilalți într-o măsură mult mai mare decât în cazul unui grup de lucru manual.
Cele mai multe beneficii ale artei asupra sănătății au fost demonstrate în rândul pacienților bătrâni. O organizație dedicată cursurilor de artă pentru bătrâni a introdus conceptul de „îmbătrânire creativă“. Participanții au mers mai puțin la doctor, au luat mai puține pastile, au un moral mai bun și se simt mai puțini singuri. În mai multe secții paliative din Marea Britanie se organizează ateliere de poezie pentru cei aflați în ultimul stagiu al vieții. Poezia îi ajută să își găsească o modalitate de expresie, să își aștearnă mai bine gândurile pe care doresc să le lase în urmă și – pentru că e poezie – să găsească un înțeles în ce li se întâmplă.
Desigur, finalitatea acestor inițiative este de a reduce cheltuielile în sistemul de sănătate. Medicii s-au obișnuit să prescrie antidepresive cu pumnul, iar oamenii să le ia. Dacă o oră de dans are același efect, atunci de ce nu? Cha-cha-cha!