Vara aceasta, la Editura Polirom, scriitorul Caius Dobrescu a publicat romanul Teza de doctorat. Teza, coordonata de „acad. prof. dr. dr. doc. (em.) Octavian Tache”, are ca subiect „Problemele dezvoltarii: o relectura la cumpana mileniilor”, iar doctorandul, pe nume Gheorghe (Gica) Ludu, isi sustine lucrarea, de aproape noua sute de pagini, in fata unei „Inalte Comisii”, formata numai din „impostori intelectuali”, din universitari mostenitori ai nomenclaturii comuniste.
Romanul experimental al scriitorului Caius Dobrescu, publicat sub forma unei uriase teze de doctorat, se vrea a fi o descriere a societatii romanesti postdecembriste. Falsa teza de doctorat a lui Caius Dobrescu imbina limbajul stiintific, insotit de statistici si diagrame, cu limbajul artistic. Romanul este de fapt o poveste de viata, povestea lui Gica Ludu, fost consilier al primului-ministru Afloroaie, fost consilier al presedintelui Cristescu-Plapumaru, fost redactor al unei televiziuni sau director al Teleuniversitatii „Barbu Paris Mumuleanu”. Caius Dobrescu a lucrat la acest roman timp de un deceniu. Romanul ca o teza de doctorat a fost inceput in Romania, dar cea mai mare parte a fost scrisa in Germania, la castelul Wippersdorf, intr-o colonie de artisti de linga Berlin.
Romanul lui Caius Dobrescu este o teza de doctorat despre viata, un adevarat atac in peisajul academic plin de „autentice false teze de doctorat”, cum spune scriitorul intr-un interviu. Roman despre Romania tranzitiei, Teza de doctorat a lui Dobrescu este o farsa, o satira, caci doctoratul sustinut de Gica Lungu nu este unul caracterizat de „rigoare stiintifica”, in ciuda limbajului de lemn si a statisticilor inventate, ci este o poveste despre viata si despre oameni.
Nu este un roman adresat cititorului grabit
Romanul lui Caius Dobrescu este alcatuit din cinci parti, iar fiecare parte cuprinde mai multe capitole, dupa schema unei teze de doctorat, fara bibliografie si index de autori, acestea din urma raminind „de adaugat”. Gica Ludu se apuca sa scrie o teza de doctorat la indemnul parintesc al profesorului sau Tache Octavian: „Ma Gica, ma baiatule, scrie-acolo, baga mare, tre’ sa umpli paginile-alea. Sa-l sustii dreacului, odata, sa schepi naibii da el, ca pe urm-ai timp sa bibilesti la el daca vrei sa scoti o carte sau ceva. Zau, da-i bataie, unde nu mai pun ca ma tii si pe mine cu locu’ ocupat. Bag-acolo, numa’ sa fie stiintific, ca iti spun io, nu mai sta nimeni in ziua de azi sa mai citeasca ce zici tu pe-acolo”. Teza lui Gica, probabil un document unic in „analele mondiale ale cercetarii”, imbina limbajul academic cu poezia, comicul cu tragicul. Intreaga viata a lui Gica Ludu pare a fi un drum catre „El D(oct)orado”, un drum calauzit de „Inalta Comisie”.
Teza de doctorat nu este un roman adresat cititorului grabit, care nu are rabdarea de a se pierde prin tunelurile cartii, urmarindu-l pe Gica Ludu, traversind spatiul de tranzitie, cind la mineriada, cind intr-o grupare yoghina, cind in fratia secreta a Aurolacului. Chiar daca personajele si numele sint inventate de autor, multi dintre politicienii perioadei de tranzitie se pot regasi in Teza de doctorat a lui Gica Ludu, plina de ironie si sarcasm la adresa „Inaltei Comisii”, in fata careia doctorandul sustinut de profesorul Tache Octavian da un adevarat spectacol.
La final, Tache Octavian, „cu luciditatea sa analitica, a trecut in zbor peste oceanul tezei de doctorat”, asa cum fac toti profesorii emeriti, cu multa experienta in ale doctoratului: „Gica, e putin speculativa, pe ici, pe colo. Si miroase uneori a parada de cunostinte, cu toti autorii-astia straini pe care-i citezi la tot pasu’, boala voastra, a tinerilor din ziua de azi. Adica, nu zic, frate, sa nu-i citezi, e foarte bine, da’ parca totusi pui prea putin in valoare contributiile noastre nationale. Adica, hai sa fim seriosi, la urma urmei, cu ce-s, dom’ne, astia mai breji? Pai sint citeva carti, mai Gica, scrise la noi, in anii comunismului, de o tinuta exceptionala pe plan european si mondial”.
Caius Dobrescu, Teza de doctorat, colectia „Fiction Ltd”, Editura Polirom, 2007, 49.50 lei