– Scriitorul american Sam Savage a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, a anunțat editura Coffee House Press.
Primul roman al lui Savage, Firmin. Aventurile unei vieți subterane, a apărut în 2008, când autorul avea 65 de ani, și a devenit în scurtă vreme un best-seller internațional. În România, editura Polirom a publicat două dintre cărțile lui Savage, Țipătul leneșului și, bineînțeles, Firmin.
– Va ucide Disney <i>Familia Simpson</i>? Este o întrebare pe care și-o pun mulți în SUA după ce societatea Walt Disney Co. a achiziționat studiourile 21st Century Fox, cei care produc popularul serial de animație. După 650 de episoade, seria-cult Familia Simpson se bucură de audiențe mari, dar, spune „Variety“, ar fi mai rentabilă dacă ar exista numai în redifuzări și drepturi de difuzare (care se vând pe sume uriașe) și nu în producție. Conform noilor acorduri, producerea serialului costă tot mai mult de la an la an. Pe moment, spune „Variety“, se poartă negocieri intense între Disney și Fox pentru următoarele două sezoane. „Cred că seria, care este o marcă esențială pentru Fox, trebuie să se termine abia când o decid creatorii și producătorii ei, nu fiindcă două conglomerate media se regrupează. Cred că Familia Simpson merită un final mai bun“, spune consultantul media Brad Adgate.
– Memoriile lui Michelle Obama se vând extrem de bine și stau de atâta vreme în vârful clasamentului de vânzări pe Amazon.com, încât au egalat recordul cărții Fifty Shades of Grey cu „vânzări maxime vreme de 47 de zile consecutive“. În prima săptămână de la lansare, în noiembrie, Becoming de Michelle Obama s-a vândut în 1,4 milioane de copii.
– Încă înainte de premieră, regizorul filmului Prazdnik, Alexei Krassovski, este acuzat în Rusia de lipsă de respect față de memoria victimelor asediului Leningradului (1941-1944). Prazdnik este o comedie al cărei mare atu pare a fi desfășurarea acțiunii în perioada în care Sankt-Petersburgul, redenumit în perioada URSS ca Leningrad, a fost asediat de trupele hitleriste, lucru care nu îi amuză pe mulți în Rusia. Atacurile la adresa regizorului (care susține că i s-au oferit și bani ca să distrugă filmul) sunt atât de virulente, încât Krassovski a preferat să posteze filmul pe YouTube unde, din 3 ianuarie încoace, a fost vizionat de peste 1 milion de ori.
– După prezentarea episodului special interactiv Black Mirror: Bandersnatch, Netflix anunță că va continua „să exploreze acest format“. „Autorii deja salivează gândindu-se la posibilitățile pe care le deschide narațiunea interactivă“, spune Ted Sarandos, responsabil cu conținutul platformei Netflix. „Suntem convinși că acest format interactiv funcționează pentru toate tipurile de povești și, desigur, cei mai mari autori din lume sunt entuziasmați de a aprofunda asta.“
– Michael Gandolfini, fiul în vârstă de 19 ani al regretatului James Gandolfini, îl va interpreta pe tânărul Tony Soprano în viitorul film The Many Saints of Newark. Acțiunea din acest film se petrece în anii ’60, în timpul copilăriei lui Tony Soprano, iar din distribuție mai fac parte Vera Farmiga, Alessandro Nivola și Jon Bernthal.
– Serialul Minți criminale a fost reînnoit pentru un ultim sezon, al 15-lea, însă nu se știe câte din actualele personaje vor supraviețui finalului sezonului 14. „Sper ca toată lumea să scape cu viață“, comentează într-un interviu actrița A.J. Cook.
– Regizorul Bryan Singer (Suspecți de serviciu, unele episoade din saga X-Men și, parțial, Bohemian Rhapsody) este din nou în centrul unui scandal după ce a fost acuzat, în urma unei anchete publicată de revista „The Atlantic“, de agresiune sexuală și relații sexuale cu minori. Acuzații asemănătoare i-au fost aduse regizorului și acum câțiva ani. Singer se apără negând toate acuzațiile și spunând că autorul articolului este un „homofob care are o obsesie bizară pentru mine începând încă din 1997“.
– Regizorul Guillermo del Toro și scriitorii Neil Gaiman și Cory Doctorow s-au aliat pentru a salva de la închidere Dark Delicacies, o librărie foarte cunoscută specializată în horror din Burbank, California. Librăria a avut în ultimii ani mari probleme financiare din cauza uriașelor creșteri ale chiriilor în California. Suma de 24.000 de dolari strânsă în numai patru zile printr-o campanie de crowdfunding permite proprietarilor să mute Dark Delicacies într-un loc în care chiriile să fie ceva mai „umane“.