O fata bolnava, cu care alti copii nu vor sa se joace, o fata care viseaza frumos. Asa incepe povestea Fridei Kahlo, cea care va deveni un simbol al artistului puternic, insa abia dupa ce tumultoasa sa viata, intesata de evenimente aproape incredibile, se va fi sfirsit. La sase ani lovita de poliomielita, la optsprezece victima a unui accident teribil – un tramvai loveste autobuzul in care se afla si o bara metalica ii strapunge trupul, intrind prin piept si strabatindu-i uterul –, Frida este o poveste vie despre durere si despre cei care nu isi lasa visele sa moara.
Frida picteaza in scaunul cu rotile si in pat, sprijinita de mama sa. Cind reincepe sa mearga, il cunoaste si se casatoreste cu pictorul Diego Rivera, insa casnicia este marcata de tensiuni. Gelos, Rivera ii accepta bisexualitatea si relatiile cu alte femei, insa nu si pe cele cu barbati. Divorteaza, se recasatoresc, trec impreuna si prin anii de simpatie comunista, si prin drama repetatelor avorturi, caci Frida nu mai poate face copii din cauza accidentului. Ea moare la 47 de ani, dupa mai mult de treizeci de operatii.
Asemanare uluitoare
Intreaga poveste a Fridei Kahlo este redata prin dans, fara nici o replica vorbita. Mara Opris este interpreta pictoritei mexicane si steaua incontestabila a povestii mute despre durere, dragoste, valoare si putere. Asemanarea artistei cu Frida este uluitoare, si nu numai gratie machiajului extrem de reusit.
Mara Opris este o dansatoare cu o aparenta firava, care impresioneaza dind viata cu multa expresivitate scenelor sensibile, dar mai ales celor de forta. Artista este fermecatoare de la un capat la altul al spectacolului, de la fetita jucausa si visatoare, la femeia prinsa in mrejele povestilor de dragoste sau implicata politic. Incintatoare este scena cind picteaza in pat, folosind o oglinda fixata deasupra sa, pentru a-si face autoportretul. Dansatoarea invirte oglinda cu picioarele, ii da viata si isi ia viata, miscarile ingemanate dintre corp si obiect fiind, de altfel, foarte reusite de-a lungul intregului spectacol. Fac parte din dans si scaunul cu rotile, si patul de spital, si papusile semnificind copiii nenascuti.
Intre scenele dansate – multe dintre acestea purtind o intensa incarcatura erotica –, pe ecranul din fundal sint proiectate tablouri ale Fridei Kahlo, in variante animate, ca si cum personajele pictate ar fi prins pentru un timp viata, pe pinza. Tot direct din tablouri par sa coboare si artistii, anumite momente ale spectacolului redind picturi ale Fridei Kahlo. Toate acestea, alaturi de coloana sonora, alcatuiesc o atmosfera apropiata de cea autentica si reusesc sa faca din Frida. Impresii tabloul unei vieti neobisnuite.
Aniversare
Spectacolul Teatrului „Tony Bulandra” din Tirgoviste, care marcheaza 100 de ani de la nasterea Fridei Kahlo (1907-1954), s-a jucat la Sibiu, in cadrul Festivalului „Sibiu Dans 2007”, pe 16 noiembrie. Artistii au purtat panglici albe in piept, in semn de protest fata de ce i se intimplase in Italia colegei lor, actrita Laura Vasiliu. Decizia protestului in aceasta forma i-a apartinut directorului teatrului, regizorul Mc Ranin.