„Oooooof, nu mai inteleg nimic!”, se oftica cineva din grup in timp ce zarurile zornaie in mina jucatorului urmator.
Personajele din scena de mai sus nu sint niste copii, ci un medic rezident, un software developer, un asistent universitar, un patron de firma IT si citiva studenti, la o seara de jocuri. Adunati in jurul unei planse de joc, cu scheme de deductie care se complica la fiecare tura, atentia incordata la maximum, ei incearca sa dezlege misterul unei crime din jocul Cluedo.
Monopoly nu mai este la moda
Din ce in ce mai vizibile pe rafturile supermarketurilor sau librariilor, jocurile de societate, una dintre distractiile preferate ale familiilor europene si americane, au inceput sa cistige fani si in Romania, mai ales printre tinerii de peste 20 de ani. Adunati la cineva acasa, pe seara, dotati cu rontaituri si sucuri, ei pot petrece ore intregi in fata planselor de joc. Acestea au succes la cei mari, pentru ca sint un pretext excelent pentru petreceri fara alcool si conversatii neintermediate de ecranul unui calculator, au reguli simple, dar strategii complexe, povesti inteligente si fascinante in spate, au o durata acceptabila (intre o ora si o ora jumatate), iar realizarea grafica este deosebita.
Daca pentru parintii nostri era vorba de sah, Scrabble sau Go, acum cel mai cunoscut joc de oameni mari este Monopoly, un joc inventat cu mai bine de 70 de ani in urma, in care iti poti construi propriul imperiu imobiliar. De citiva ani, au inceput insa sa apara jocuri mai noi, mai intii aduse din strainatate de prieteni sau familie si acum importate si de citeva companii din Romania, la preturi intre 50 si 150 de lei. Cel mai nou distribuitor specializat poate fi gasit pe Internet, la www.cutia.ro.
Descopera-ti talentul de Napoleon
In Cluedo, de exemplu, jucatorii trebuie sa deduca autorul, arma si locatia unei crime dintr-o serie de indicii, de intrebari si raspunsuri, la care trebuie sa fie atenti pe tot parcursul jocului – chiar si dupa ce le-a trecut tura. Colonistii din Catan este unul din cele mai de succes jocuri de societate din lume si a aparut si pe piata romaneasca in urma cu aproximativ un an. Aici, jucatorii trebuie sa-si dezvolte strategic satele, drumurile si orasele pe care le construiesc, sa comercializeze cu intelepciune resursele naturale pe care le furnizeaza terenurile proprii si sa se foloseasca de arta negocierii pentru a-i convinge pe ceilalti jucatori sa le acorde schimburi avantajoase.
Colonistii din Catan a cistigat si unul din cele mai prestigioase premii specializate – Spiel des Jahres. Risk-ul este un joc de cuceriri de teritorii, in care jucatorii isi exercita talentul de mici napoleoni; in Jungle Speed se lupta atentia si dexteritatea; in Shakespeare conteaza norocul, dar si talentele de vedeta ale jucatorilor care pot cistiga ceva banuti de joc intonind cu suflet vreun sonet de-al bardului.
De mai bine de 15 ani, piata jocurilor de societate este in plina expansiune si in strainatate, inregistrind cresteri consistente in contextul paradoxal al unei lumi invadate de jocuri video. Germania este tara cu cei mai numerosi pasionati de jocuri, conventii anuale, dar si cei mai celebri creatori de jocuri din lume.
In Romania, singurul club al jocurilor de societate functioneaza in Cluj; restul se formeaza ad-hoc, pe podeaua sufrageriei vreunui pasionat. Iar pentru cei care vor sa ofere de Craciun un cadou original si distractiv – pentru prima data, in sezonul cumparaturilor, oferta de jocuri de societate din Romania va fi comparabila cu cea din strainatate.