Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași“ i-a fost acordat vineri, 10 mai, scriitorului Radu Vancu în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Sala de conferințe, etaj I, în clădirea TPPA a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași, pentru romanul său Transparența.
Juriul Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iași“ a fost format din criticul literar Alexandru Călinescu, în calitate de președinte, alături de scriitorii Bogdan Crețu, Codrin Liviu Cuțitaru, Doris Mironescu și Antonio Patraș. Juriul a decis care este cea mai valoroasă carte apărută în anul 2018. Romanul lui Radu Vancu, Transparența, apărut la Editura Humanitas, a fost declarat câștigătorul ediției din acest an.
Totodată, în urma deliberărilor, juriul a decis ca în acest an să nu se acorde premiul pentru debut.
Motivarea alegerii volumului semnat de Radu Vancu a venit de la președintele juriului, profesorul universitar și criticul literar Alexandru Călinescu: „Laureatul acestei ediții este un scriitor încă tânăr, ce are însă de pe acum o activitate literară impresionantă. Radu Vancu, universitar din Sibiu, este autorul mai multor volume de poezii, a tradus din poezia americană, a publicat cărți de exegeză critică (despre Eminescu, Mircea Ivănescu, poezia contemporană), precum și un jurnal ce acoperă perioada 2012-2017, intitulat Zodia cancerului. O carte de succes este și Transparența, volumul premiat de «Ziarul de Iași». Juriul a apreciat construcția complexă și originală a acestui roman, în care se întretaie mai multe teme narative și în care o poveste de dragoste este proiectată pe fundalul tulbure al României anilor ’90. Autorul însuși apare în carte, după cum pregnantă, atașantă este prezența Sibiului. Transparența este o carte captivantă, dar care în același timp invită la reflecție, cerând o lectură atentă. Iar portretul lui Radu Vancu nu ar fi complet dacă nu am aminti exemplara lui implicare civică“.
Fără premiu pentru debut
De asemenea, președintele juriului a menționat că anul acesta a înregistrat o premieră, prin faptul că nu va fi acordat premiul pentru debut. Motivul acestei decizii este absența unei cărți de debut care să merite distincția, din punctul de vedere al juriului.
„În acest an juriul a decis să nu acorde premiul pentru debut, ceea ce reprezintă o premieră. Motivul este simplu: nu am avut o carte care să merite acest premiu. Nu trebuie să facem din asta un capăt de țară, se întâmplă să fie și ani «secetoși». Cu siguranță că la anul vom avea pe cine premia“, a menționat Alexandru Călinescu.
Laureatul din acest an, scriitorul Radu Vancu, s-a declarat onorat de faptul că se alătură listei de scriitori care au primit această distincție.
„E o veste care mă bucură foarte tare. Un premiu își construiește valoarea din două segmente: cel dintâi e acela al listei de laureați de-a lungul vremii și al listei de nominalizări de la fiecare ediție; cel de-al doilea e dat de calitatea juriului. Nu ezit să spun că, în ce privește premiul «Ziarului de Iași», amândouă segmentele sunt superlative: atât laureații și nominalizații, cât și juriul sunt personalități de primă mărime ale literaturii române de azi. Într-o mare de impostură pandemică, premiul «Ziarului de Iași» e una dintre foarte puținele instituții ale valorii reale. Fiindcă e construit din dragoste pentru literatură și din respect pentru scrisul adevărat. Mulțumesc juriului pentru că s-a gândit la mine, adevărul e că oricare dintre ceilalți nominalizați ar fi meritat premiul – mă bucur, așadar, emoționat și cu sfială. Cu atât mai mult cu cât, așa cum spuneam, e unul dintre foarte puținele premii de azi pentru care chiar mai există un adevăr al literaturii“, a declarat Radu Vancu.
Vă amintim că anul trecut câștigătorul acestui premiu a fost Răzvan Petrescu, premiat pentru cartea Mandarina, apărută la Editura Curtea Veche. De asemenea, au fost acordate și două premii pentru debut, istoricilor ieșeni Sorin Grigoruță și Cristina Preutu.
Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“ se află în acest an la ediția cu numărul XVI, fiind înființat în 2004 din dorința redacției de a-i premia pe cei mai buni scriitori români și de a oferi repere valorice cititorilor pasionați de literatură.
Partenerii evenimentului sunt Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași și Compania Antibiotice SA.
RADU VANCU (n. 13 iulie 1978, Sibiu) a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este conferențiar la aceeași facultate și redactor la revistele „Transilvania“ și „Poesis internațional“. Coordonează secțiunea literară a revistei „Timpul“. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats și John Berryman. A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A îngrijit ediții din poezia lui Alexandru Macedonski și Alexandru Mușina.
Volume de poezie: Epistole pentru Camelia, 2002; Biographia litteraria, 2006; Monstrul fericit, 2009; Sebastian în vis, 2010; Amintiri pentru tatăl meu, 2010; Frânghia înflorită, 2012; 4 A.M. Cantosuri domestice, 2015.
Eseuri: Mircea Ivănescu: Poezia discreției absolute, 2007, 2015; Eminescu: Trei eseuri, 2011; Mistica poeziei: Lecturi în literatura contemporană, 2013; Poezie și individuație, 2014; România vertebrată, 2016.
Dintre cărțile lui, Frânghia înflorită a fost tradusă în turcă (Çiçek Açan Urgan, Yitik Ülke Yayınları, Istanbul, 2015), iar 4 A.M. Cantosuri domestice în maghiară (Hajnali négy. Házias cantók, Budapesta, 2016). Selecții din poemele lui au fost traduse în englez ă, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.