„În versiunea sa electrică, instrumentul nu mai face lumea să viseze. Simbol al rockului și al trupelor muzicale, ea întruchipează o virilitate demodată“. Astfel scrie „Le Monde“ într-un articol, ecou al unui text publicat de „Washington Post“ în 2017, un text care vorbește despre „moartea chitarei electrice“.
„Instrumentul muzical fetiș al anilor 1960 și 1970 nu mai este popular, iar menționarea numelor lui Jimi Hendrix, Eric Clapton sau Jimmy Page în fața celor sub 30 de ani va provoca o întrebare jenantă: «În ce club cântă tipii ăștia?»“, scrie „Le Monde“. Explicația? Spune ziaristul francez: chitara electrică nu mai este la modă fiindcă muzica a evoluat, iar rockul, care a folosit-o ca armă de război, este o muzică pentru bătrâni. „Astăzi este în vogă muzica electronică, iar puștii ascultă alte sunete. Nu mai au guitar heroes“, declara Paul McCartney celor de la „Washington Post“.
Dar, spun francezii, chitarele nu sunt totuși pe cale de dispariție. Chitara electrică este în pierdere de viteză, însă cea acustică o duce bine-mersi. Aceasta a depășit-o pentru prima dată, de mai mulți ani, ca cifră de vânzări, pe surata sa electrică, „poate grație succesului cântăreței pop Taylor Swift“, situație ce ar corespunde și unor tendințe muzicale actuale și unei reveniri a muzicii folk. „Este și expresia unei schimbări de atitudine“, crede „Le Monde“. „Creația muzicală a trecut de la modul colectiv (formația) la modul individual (DJ, MC) în același timp în care cuvântul «melodie» a dispărut din vocabularul tinerilor pentru a fi înlocuit cu termenul de «sunet».“
„Spre deosebire de chitara acustică, cea electrică nu este un instrument la care se cântă de unul singur, el este parte a unei formații, și asistăm în acest moment la o puternică individualizare a practicii muzicale. Formația a murit. Iar chitara electrică moare cu ea“, spune Eric Scotto, patron al unui magazin specializat din Marsilia. „Astăzi, instrumentul muzical numărul 1 este calculatorul. Vânzările de instrumente muzicale sunt în scădere, iar majoritatea magazinelor de instrumente s-au închis în ultimii 20-30 de ani.“
„Le Monde“ se întreabă dacă nu cumva declinul chitarei electrice este și un reflex al generației #MeToo, fiindcă acest instrument a fost și a rămas preferat în majoritate de bărbați. „Puține femei cântă la chitara electrică. E un instrument care necesită o anume formă de brutalitate și care este aproape exclusiv masculin“, spune egipteanul Talaat El Singaby, care organizează de 23 de ani un festival internațional al chitarelor la Montpellier.
Chiar clasamente gen „Cei mai buni 100 de chitariști din lume“ publicat de revista „Rolling Stone“ sunt dominate fără drept de apel de bărbați – în clasament apar doar două femei, Joni Mitchell și Bonnie Raitt.
De ce moare chitara electrică? „Avem nevoie de alți guitar heroes“, spune un fabricant de instrumente. Marii zei ai chitarei fie au murit, fie sunt bătrâni. Cei mai tineri, precum Mark Tremonti, Joe Bonamassa sau John Mayer, nu îi mai entuziasmează la fel pe tineri, nu îi mai fac să viseze să devină chitariști.
Dar, spune „Washington Post“ citând șefii marilor firme producătoare de chitare precum Gibson, Fender sau PRS, lucrurile nu sunt chiar atât de grave. „Moartea chitarei, pentru a-l parafraza pe Mark Twain, a fost mult exagerată“, spune Andy Mooney, directorul executiv de la Fender.