» Muzeul de Arta din Timisoara, in sfirsit descatusat! Pe 21 decembrie 2006, enigma arhitectonica din Piata Unirii timisorene, aflata intr-un vesnic travaliu restaurator, a fost in sfirsit demascata. Palatul Baroc este de acum sinonim cu Muzeul de Arta. » De la Timisoara la Iasi, unde primarul Nichita promite strategii culturale pe baze stiintifice. Primaria Iasului a realizat un nou studiu (finantat cu 130 de milioane de lei vechi) despre consumul cultural, dupa cel prezentat in 2006 de Directia (pe atunci) pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. Unul ale carui rezultate nu sint foarte diferite – statistic, cei mai multi dintre ieseni se uita la televizor, asculta radioul si citesc presa. Au auzit de Eminescu, Shakespeare si Sergiu Nicolaescu.
» La Botosani, Poetul national a fost racolat de platformisti. Adrian Popescu este cistigatorul editiei a XVI-a a Premiului pentru Opera Omnia la Concursul National de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botosani. La Opera Prima si-au adjudecat premiul pentru cel mai bun debut Rita Chirian, cu un volum de la Vinea – Sevraj –, si Livia Rosca, cu cel de la Cartea Romaneasca – Ruj pe icoane. Fideli spectatori ai manifestarii: liderii raposatului partid Liberal Democrat.
Februarie
» „Suplimentul de cultura” publica un dosar special: „Tinerii traducatori dau glas marilor autori”. Tot mai multe dintre volumele aparute in colectiile de literatura universala ale editurilor sint traduse de nume cunoscute din lumea scriitorilor, a criticilor literari si, in general, din cea culturala. Sint tineri foarte prezenti in spatiul public, unii „posesori” de job-uri cu un profil destul de indepartat de meseria de traducator. Au participat: Luminita Marcu, Andra Matzal, Radu Pavel Gheo, Mihai Chirilov, Adrian Buz, Ionut Chiva, Claudiu Komartin, Rares Moldovan si Dan Sociu.
» „Autorul Degetelor mici a acceptat oferta Harcourt de a fi tradus in intreaga lume: Filip Florian, curtat de editorii de peste Ocean”. Este o premiera pentru literatura romana. Scriitorului i s-a facut o oferta „care cuprinde un avans de patru zerouri si procente din vinzari care ajung pina la 12,5%”, potrivit agentului literar Simona Kessler
» Institutul Cultural Roman a cerut modificarea legislatiei privind finantarea proiectelor romanesti in strainatate.
Martie
» Autoritatile vor cheltui 400 de milioane de euro pentru asezamintele culturale: „Iorgulescu intoarce cultura la vatra”. Anuntat inca de anul trecut drept cel mai ambitios proiect al Ministerului Culturii si Cultelor, programul de reabilitare a caminelor culturale isi propune sa scoata satul din bezna culturala. Cladirile, in mare parte darapanate, gazduiesc acum botezuri, parastase si discoteci. Dupa ce programul ministrului Iorgulescu va fi implementat, fusul va incepe din nou sa se invirta in miinile batrinelor dibace, hora se va incinge in fiecare duminica si flacaii vor pleca in petit, satenii vor avea Internet la priza de curent electric. Mai mult, sefii peste institutiile locale de cultura vor fi adevarati manageri, cu proiecte depuse si valabile citiva ani.
» Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, a renuntat sa mai modifice Legea de functionare a institutiei pe care o conduce, desi a declarat de mai multe ori ca „este gresit conceputa”. El a precizat ca se concentreaza in prezent pe „acele modificari legislative” care sa permita ICR o „functionare eficace”.
Aprilie
» Ordinul „Meritul Cultural” i-a fost inminat la New York celui mai tradus scriitor roman: „Ceremonie pentru Norman Manea cu Philip Roth si Orhan Pamuk”. Scriitorului Norman Manea i s-a inminat, in cadru festiv, Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor acordat de presedintele Romaniei, Traian Basescu in prezenta scriitorilor Philip Roth si Orhan Pamuk, precum si a lui Robert Silvers, redactor-sef al „New York Times Review of Books”. Ceremonia a avut loc la New York, pe 26 martie.
» Academia Romana a sarbatorit, pe 4 aprilie, 141 de ani de la infiintare, iar momentul a fost „marcat”, vorba unei agentii de presa, prin deschiderea portilor institutiei timp de cinci ore pentru publicul larg. „Ziua Usilor deschise” s-a desfasurat in doua etape: intre orele 8.00 si 10.00, interval in care, din ce ne-a declarat paznicul institutiei, nu a venit mai nimeni, si intre 12.00 si 15.00, cind a fost in vizita, sub acoperire neintentionata, si reporterul „Suplimentului de cultura”.
Mai
» Intelectualii fata cu suspendarea presedintelui: „Cine-i asculta?”. O dezbatere initiata de „Suplimentul de cultura” la care au participat Liviu Antonesei, Cristian Teodorescu, Costi Rogozanu si Bogdan Ghiu.
» Petru Cimpoesu – cistigator al Premiului National de Proza „Ziarul de Iasi”. La Premiul „Aurel Leon” pentru debut iesean au fost nominalizate doua volume, aparute la Editura Universitatii „Al.I. Cuza”: Paratextul. Poetica discursului liminar in comunicarea artistica – Valeriu P. Stancu si Microfonul de serviciu – Alex Savitescu. Cistigator a fost desemnat volumul semnat de Valeriu P. Stancu.
Iunie
» „A fost nevoie de Palme d’Or ca sa afle si romanii ca aici se fac filme bune!” Romania a explodat pe harta cinematografiei mondiale, cu un Palme d’Or si cu premiul sectiunii „Un Certain Regard” obtinute in acelasi an, plus un foarte magulitor Premiu FIPRESCI (oferit de crema criticii mondiale) si un premiu acordat de Ministerul Educatiei Nationale din Franta (care presupune ca filmul lui Cristian Mungiu sa fie aratat in toate liceele din Hexagon). Nimeni nu si-ar fi putut imagina un asemenea succes, desi 4 luni, 3 saptamini si 2 zile fusese efectiv luat in brate de critici imediat dupa proiectie. Nr. 131, 09-15 Iunie 2007
» Bookfest – Spatiul pavilionului central al Romexpo mai bine gestionat si o promovare mult mai slaba a evenimentului – acesta ar fi, in doua rinduri, Salonul de Carte Bookfest, aflat la editia a II-a.
» „Literatura in timp real” – cu asta s-a laudat Ioan T. Morar acum doua luni, cind a plecat cu avionul spre capatul lumii – in Noua Caledonie. Asta au gasit si jurnalistii si prietenii autorului joi spre vineri noaptea (7 spre 8 iunie), pe Aeroportul Otopeni, poarta de sosiri internationale, cind Ioan T. Morar si-a lansat Cartea de la capatul lumii.
Iulie
» Inainte de a descoperi originalul in Arhiva Casei Regale, Vasile Docea si-a dorit „sa scrie” Jurnalul lui Carol I. Primul volum al jurnalului regelui Carol I a fost lansat de Editura Polirom, la Palatul Elisabeta din Bucuresti, marti, 26 iunie a.c., in prezenta Majestatii Sale Regele Mihai, a Majestatii Sale Regina Ana, a Altetei Sale Principele Radu de Hohenzollern-Veringen si a Altetei Sale Regale Principesa Margareta. Cartea cuprinde insemnarile personale ale monarhului, din perioada 1881-1887, iar in viitor vor aparea alte trei volume care vor merge pina in 1914, anul mortii lui Carol I. Perioada anterioara, de pina la 1881, nu va fi editata, pentru ca datele au fost folosite chiar de Carol I pentru a-si scrie memoriile.
August
» Cum iesim in lume si, mai ales, cine ne-ar putea scoate in Occident. Foarte pe scurt, despre asta s-a vorbit timp de trei zile la Tescani, in judetul Bacau, intre 27 si 30 iulie. Aici s-au strins, cu ajutorul Pro Helvetia si al Muzeului „George Enescu”, 10 scriitori, critici literari si jurnalisti apartinind unor generatii diferite si cu parcursuri profesionale diverse: Sorin Alexandrescu, Liviu Antonesei, Marius Chivu, Caius Dobrescu, Vasile Ernu, Gabriela Gavril, Bogdan Ghiu, Florin Lazarescu, Lucian Dan Teodorovici si George Onofrei.
» Povestea unui experiment teatral – „Academia itineranta Andrei Serban”. Aceasta este un proiect initiat de ECUMEST si de Institutul Cultural Roman de la New York, si sustinut financiar de Administratia Fondului Cultural National, Institutul Cultural Roman, Institutul Cultural Roman de la New York, ECUMEST. Textul ales de catre Andrei Serban pentru dezvoltarea, in acest an, a „Academiei itinerante” este Spovedanie la Tanacu de Tatiana Niculescu Bran (Humanitas, 2006). Scriitoarea s-a aflat, impreuna cu regizorul si actorii, la Plopi, realizind dramatizarea propriului text de roman in perioada de pregatire si pe durata efectiva a atelierului.
Septembrie
» Festivalul „George Enescu”. Bedros Horansangian a scris, vreme de o luna, despre eveniment.
» Cum s-a vazut filmul lui Cristian Mungiu la Bucuresti, Iasi, Timisoara si Paris. „Suplimentul de cultura” v-a prezentat un dosar special dedicat campaniei de lansare a filmului 4 luni, 3 saptamini si 2 zile. Am pornim de la fastuosul eveniment de pe 13 septembrie, de la Nationalul bucurestean, din care televiziunile au retinut fix doua „sincroane”: unul cu Basescu, celalalt cu Tariceanu. Am ramas la Bucuresti pentru premiera adevarata, cea dedicata publicului, nu invitatilor sponsorilor. Am ajuns la Iasi, unde ziarele au vorbit despre eveniment ca despre un real succes, iar o agentie de stiri l-a numit „auster” pentru ca nu
s-au vazut nicaieri cei 50.000 de lei „dedicati” de municipalitate. O zi mai tirziu, la Timisoara, publicul de pe Bega a avut ocazia sa vada, pentru prima data probabil, primul film autohton ce a scapat de piratare (pina acum) – o vizionare ce s-a sfirsit in aplauze, dar nu furtunoase, „caci nu-i sade-n obicei banateanului”, vorba lui Ciprian Marinescu. Constantin Vica a tras o fuga si pina la Paris – el ne-a vorbit despre reactia spectatorilor de acolo.
Octombrie
» „Stam prost cu cinema-ul.” Ar fi nevoie de minimum un milion de spectatori in cinematografe pentru ca filmele romanesti sa fie profitabile in tara, a fost una dintre concluziile la care s-a ajuns in urma dezbaterii de joi, 28 septembrie, de la Institutul Cultural Roman. Pina acum, recordul absolut dupa Revolutie il detine Garcea si oltenii, care a avut 290.000 de spectatori. Un record trist, au fost de acord participantii la intilnirea „Productia cinematografica in Romania de la A la B, de la finantare la intilnirea cu publicul”, care va fi cu atit mai greu de depasit.
» Sahia – studioul cu 36 de directori. Fiecare salariat al Studioului de film „Sahia” – mai sint doar 36, din peste 500 in vremurile de glorie – va fi director general pentru o zi, cu toate atributiile si responsabilitatile aferente.
» „Suplimentul de cultura” a lansat o campanie noua: „Artistul asociat”. Timp de o luna, un artist selectat de echipa revistei va fi promovat in paginile publicatiei, cititorii putind stabili o relatie directa cu acesta.
» Alexandru Solomon porneste Razboiul pe calea undelor. Documentarul sau, Cold Waves, a avut premiera mondiala la Sibiu, in cea dintii seara a Astra Film Fest, in prezenta producatorilor si a protagonistilor – Emil Hurezeanu si Nestor Ratesh.
Noiembrie
» „Intelectualii de la sate, alungati de revolutionarii din orase. Orase martir.” Lucrarile celei de-a opta editii a Consfatuirii Nationale a Intelectualilor de la Sate au inceput intr-un cadru festiv si in prezenta distinsilor invitati joi, 1 noiembrie, de la ora 10.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti si la sala Consiliului Judetean Prahova. „Pentru edificarea Domniilor Voastre, Va citam din prezentarea facuta de organizatorii Consfatuirii, care sint: Miscarea Pentru Progresul Satului Romanesc si Asociatia Comunelor din Romania.”
» „Ce mai e azi MNAC?” Imi pare ca Muzeul National de Arta Contemporana incepe sa ia proportiile unei galerii mai mari. Si nu pentru ca se micsoreaza cladirea (ceea ce ar fi fost cu adevarat contemporan), ci oferta.
Decembrie
» Gaudeamus 2007: „Cum se maturizeaza cartile prea devreme”. Tirgul de Carte Gaudeamus s-a impus, in timp, ca principalul eveniment de toamna al vietii editoriale. S-a declarat ca ar fi cel mai mare tirg din aceasta zona a Europei, dupa numarul de expozanti si cel de vizitatori. Care in acest an a ajuns la 96.000. Dar, aflat la a XIV-a editie, tot la Romexpo, tirgul parca a intrat in etapa de clasicizare. Ceea ce a adus si prafuirea.
» Intre 29 noiembrie si 3 decembrie, la Tribeca Cinemas din New York a avut loc a doua editie a Festivalului Romanesc de Film. „Romanian Cinema: The Golden Age?” a fost titlul ales de organizatori – Institutul Cultural Roman New York (ICRNY), Transilvania Film Festival (TIFF) si Tribeca Film Festival.
» A 20-a ceremonie a decernarii Premiilor Academiei Europene de Film. 20 de ani de Academie Europeana de Film. La Berlin, la fel ca acum doi ani. E primul an cind Romania are patru nominalizari, la cele mai importante categorii. Toate pentru 4 luni, 3 saptamini si 2 zile de Cristian Mungiu. S-au aprins beculetele pe Ku’damm, linga care stau fata in fata hotelurile jurnalistilor si nominalizatilor/vipurilor.