În data de 10 mai 2019, istoricul israelian Yuval Noah Harari, cel mai bine vândut autor Polirom (nonfiction), a susținut conferința „Sfârșitul lui Homo sapiens. Când încetează omul să mai fie uman?“ la Sala Palatului din București, în cadrul Brand Minds 2019, în fața a 4.200 de participanți.
Doctor în istorie al Universității Oxford și profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim, Yuval Noah Harari este autorul bestsellerurilor internaționale Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, Homo deus. Scurtă istorie a viitorului și 21 de lecții pentru secolul XXI, toate apărute în traducere la Editura Polirom, în colecția Historia, și aflate în topul celor mai vândute titluri ale editurii, încă de la apariția lor în limba română – circa 200.000 de exemplare până în prezent.
Câteva dintre ideile conferinței susținute de Yuval Noah Harari la Brand Minds 2019:
– mulți oameni confundă creierul cu mintea;
– este mai ușor să manipulezi un sistem decât să-l înțelegi;
– în viitor, telefonul mobil va face parte din corpul nostru și va avea funcții care vor putea să ne analizeze emoțiile, sentimentele, starea corpului. Vom opera cu două creiere, dintre care unul bionic.
Yuval Noah Harari a fost unul dintre cei șase vorbitori ai Brand Minds 2019, ediție care s-a bucurat de 4.200 de participanți, care i-au mai putut asculta pe Denise Jacobs, Hitendra Wadhwa, Grant Cardone, Guy Kawasaki și Robert Cialdini.
O relatare a conferințelor susținute poate fi găsită pe site-ul brandminds.ro.
Brand Minds 2020 se va desfășura la Romexpo, cu așteptări de peste 5.000 de participanți. 2020 îi va aduce pe Martin Lindstrom, Malcolm Gladwell și Michio Kaku pe aceeași scenă. Noi vorbitori urmează să fie anunțați în lunile următoare. Prețurile biletelor cresc pe 30 iunie 2019.
Sapiens. Scurtă istorie a omenirii
Traducere de Adrian Șerban
Bestseller „New York Times“
Publicată inițial în Israel în 2011, Sapiens a devenit rapid bestseller internațional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.
Acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpânii planetei?
De la începuturile speciei noastre și rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global până în modernitate, Sapiens îmbină istoria și știința pentru a pune în discuție tot ce știm despre noi înșine, ne arată cum ne-am unit ca să construim orașe, regate și imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi și în cărți, dar și cum am devenit sclavii birocrației, ai consumerismului și ai căutării fericirii. De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de câteva decenii am început să încălcăm legile selecției naturale care au guvernat viața în ultimii patru miliarde de ani. Dobândim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci și pe noi înșine. Încotro ne duce aceasta și ce vrem să devenim?
Yuval Noah Harari a obținut. Cartea sa Sapiens, publicată inițial în Israel în 2011, a fost tradusă în peste patruzeci de limbi. Timp de peste șase luni s-a aflat pe lista bestsellerurilor „Sunday Times“ și a fost de asemenea în topul bestsellerurilor „New York Times“.
Homo deus. Scurtă istorie a viitorului
Traducere de Lucia Popovici
Sapiens ne-a arătat de unde venim. Homo deus ne arată încotro ne îndreptăm.
De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei probleme cruciale: războiul, foametea și molimele. În secolul XX, a reușit să le rezolve în mare măsură. Războiul nu mai are aceeași putere de distrugere: în prezent numărul celor care se sinucid e mai mare decât al celor morți în conflicte armate. Foametea dispare: oamenii suferă mai degrabă din cauza obezității decât din cauza malnutriției. Molimele nu mai fac ravagii: mai mulți oameni mor de bătrânețe decât în urma bolilor infecțioase.
Ce anume va lua însă locul războiului, foametei și molimelor în agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi înșine, ce scopuri ne vom stabili? Yuval Noah Harari explorează proiectele, visurile și coșmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca să devină asemenea zeilor, învingând moartea și creând viața artificială. Este chiar următorul stadiu al evoluției – Homo deus.
21 de lecții pentru secolul XXI
Traducere de Lucia Popovici
Sapiens a explorat trecutul.
Homo deus a explorat viitorul.
21 de lecții explorează prezentul.
Învață. Adaptează-te. Supraviețuiește.
Într-o lume invadată de informații irelevante, claritatea înseamnă putere. În locul mai vechii cenzuri care presupunea blocarea fluxului de informații, astăzi oamenii sunt asaltați cu dezinformări și lucruri care să le distragă atenția. 21 de lecții pentru secolul XXI face lumină în privința unora dintre cele mai presante probleme de pe agenda globală actuală. Cum facem față epidemiei de știri false? Mai sunt relevante națiunile și religiile? Ce ar trebui să-i învățăm pe copiii noștri? De ce trece democrația liberală printr-o criză? Este iminent un nou război mondial? Ce înseamnă ascensiunea lui Donald Trump? Ce civilizație domină lumea – Occidentul, China, Islamul? Europa ar trebui să-și deschidă porțile imigranților? Poate naționalismul să rezolve problemele legate de inegalitate și de schimbarea climatică? Ce ar trebui să facem în privința terorismului?