Cel mai popular serial din lume în mai 2019 nu este un fantasy, ci o reconstituire istorică realistă a unuia dintre cele mai dramatice evenimente ale sfârșitului ultimului secol: accidentul nuclear de la Cernobîl. O reconstituire ce capătă un aer de fenomen prin priza la publicul consumator de drame în streaming.
În măsura în care o notă pe IMDB este un indicator realist al succesului și al calității unui serial, atunci Cernobîl este cel mai popular serial, cel puțin în opinia utilizatorilor site-ului: Cernobîl se clasează acum în fruntea clasamentului serialelor cu nota 9,6 din 10. Este peste seriale extrem de populare precum Breaking Bad (locul 5, cu 9,4) și Urzeala tronurilor (locul 6, cu 9,3). Evident, mai bine de un milion de spectatori au notat Game of Thrones, dar Cernobîl pare să fi fost suficient de zguduitor cât să determine 150.000 de oameni să intre pe imdb.com imediat după vizionare pentru a-l nota.
Pentru cei care nu știu exact despre ce vorbim, Cernobîl este o miniserie în cinci părți, produsă de posturile HBO și Sky UK, care repovestește, sobru și documentat, evenimentele petrecute la Cernobîl, în Ucraina sovietică, în aprilie 1986, când s-a produs cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Este un serial realizat de Johan Renck (ce a lucrat și la Breaking Bad) și a fost scris și creat de către Craig Mazin, un scenarist cunoscut până acum mai ales pentru munca la comedii hollywoodiene, cum ar fi seriile Scary Movie și Marea mahmureală. Lansat pe 6 mai, serialul a avut un succes fulgerător.
Unul dintre motivele acestei reușite este că Craig Mazin, din postura de showrunner, a optat pentru o reconstituire extrem de documentată și, în ciuda a ceea ce se obișnuiește la Hollywood, a avut o abordare anti-spectaculoasă a reconstituiri evenimentelor reale. Ceea ce, pare-se, a făcut ca Cernobîl, serialul, să devină mult mai terifiant.
Asta s-a datorat interesului lui Mazin pentru ceea ce s-a întâmplat în 1986 și documentării extrem de riguroase, ce a presupus și o vizită la locul tragediei. El spune că a fost intrigat atunci când și-a dat seama că nu știe de ce a explodat reactorul de la Cernobîl. „Am început prin a citi despre toate acestea dintr-o pură curiozitate intelectuală, dar am descoperit că, dincolo de povestea exploziei, care este fascinantă, mult mai interesante sunt incredibilele povești ale celor care au trăit-o, care au suferit și s-au sacrificat. E ca și cum am descoperit un război despre care oamenii nu vorbiseră încă și am devenit obsedat de el“, a declarat Mazin.
Abordarea realistă a seriei – turnată, printre altele, în Lituania, la Kiev, și într-o fostă centrală nucleară scoasă din uz – a adus laude seriei, inclusiv din partea unor jurnaliști ruși. Sunt multe articole pe internet care pun în oglindă evenimentele reale și cele prezentate pe HBO, iar verdictul este că Cernobîl, serialul, nu se depărtează prea mult de realitatea istorică. Numai cât trebuie pentru a face să reverbereze o dramă din vremea Războiului Rece în mintea publicului de astăzi. Fiindcă, evident, premeditat sau nu, Cernobîl este și un comentariu a unor probleme și preocupări actuale. „Trăim pe o planetă ce se află sub o amenințare continuă, oamenii de știință de avertizează constant, la fel cum avertizau în anii ’70 cu privire la reactoarele nucleare din Uniunea Sovietică“, spune Mazin. „Guvernele aleg să îi asculte sau nu, oamenii de rând aleg să îi asculte sau nu. Dar adevărului, planetei, termometrului nu le pasă. Aceasta este problema cu care ne confruntăm. Încercăm să fim dincolo și deasupra faptelor, dar nu suntem.“
Iar succesul serialului Cernobîl pare să apăsat un nerv în țara lui Putin. Faptul că seria este rezultatul unei inițiative a unui post occidental, unul american, a produs mare iritare în anumite medii rusești, care sunt în acord cu actuala conducere de la Kremlin. Cotidianul „Moscow Times“ spune că toată lumea vorbește despre Cernobîl în Rusia. Nu neapărat de bine. Ziarul „Komsomolskaia Pravda“ este convins că în spatele seriei HBO stau interesele concurenților străini ai Rosatom, societatea de stat care controlează sectorul nuclear rus. Alte publicații și posturi ruse merg pe ideea că „seria este caricaturală și deloc veridică“, plină de inexactități și de minciuni, evident. Postul NTV, într-un elan patriotic, a anunțat că va produce propriul serial despre tragedia de la Cernobîl, care va porni de la ideea că întregul incident a fost, de fapt, un sabotaj făcut de un agent CIA.
„În loc să aducă un omagiu celor care au sacrificat totul în vremea dezastrului de la Cernobîl, Moscova ne va oferi un thriller bazat pe o teorie conspiraționistă în care un ofițer KGB încearcă să dejoace planurile spionilor americani“, comentează „Moscow News“. „Faptul că un post american și nu rus a spus povestea eroilor noștri este un motiv de rușine peste care presa pro-Kremlin nu poate să treacă. Și adevăratul motiv pentru care susțin că serialul HBO este complet eronat.“