La TVR Cultural se difuzeaza emisiunea „Inapoi la argument”, realizata de Horia-Roman Patapievici (pe care, tinem de la inceput sa spunem, nici prin gind nu ne trece sa-l banuim ca ar avea vreo legatura cu fapta de mai jos). Pentru fiecare editie arhivata, echipa site-ului www. tvr.ro posteaza un text de prezentare. In data de 18 octombrie 2007, Horia-Roman Patapievici l-a avut drept invitat pe Daniel Knorr, cu ocazia celui mai recent proiect din Romania in care fusese implicat: Spatiul Public Bucuresti 2007. Citim la adresa www.tvr.ro/emisiune. php?eda19290: „Proiectul Spatiul Public Bucuresti este obligat sa faca si munca de indosariere a povestilor derulate pe aceasta platforma. Pentru acest pas a ales, surprinzator, un format «clasic»: cartea. Nu este vorba de carti propriu-zise, ci de formate care reiau structura fizica a cartii. O optiune interesanta, cat timp un singur nod al retelei formate e propriu-zis text: piesele Nicoletei Esinencu si nici acolo nu este vorba doar de text, dimpotriva. Aparuta la Editura IDEA din Cluj, seria de «carti de artist» contine 7 obiecte, dintre care pina astazi sase au fost deja publicate”.
Un text excelent, bravo TVR, bravo Cultural, bravo! Autorii prezentarii continua sa ne rasfete cu lucruri inteligente. Doar e Culturalul la mijloc! „Daniel Knorr s-a intors in tara in anii ’80 si, in loc sa puna la ierbar celebrele flori de colt si alte stupizenii naturale, a prefe-rat o cautare usoara prin orasul industrial pentru colectia de toamna-iarna a obiectelor publice. In editii unice, Cartea de autor e probabil cea mai reusita reprezentare a proiectului. Cum au observat si altii, mizeria ramane prin presare pe foaie, iar obiectele se salveaza”.
Mergem acum la adresa www.supliment.polirom.ro/article.aspx?article=2334&highlightaknorr. „Proiectul Spatiul Public Bucuresti este obligat sa faca si munca de indosariere a povestilor derulate pe aceasta platforma. Pentru acest pas a ales, surprinzator, un format «clasic»: cartea. Nu este vorba de carti propriu-zise, ci de formate care reiau structura fizica a cartii. O optiune interesanta, cit timp un singur nod al retelei formate e propriu-zis text: piesele Nicoletei Esinencu, si nici acolo nu vorbim doar de text, dimpotriva. Aparuta la Editura IDEA din Cluj, seria de «carti de artist» contine 7 obiecte, din care pina astazi sase au fost deja publicate.” Frumos. Ceva mai departe, in textul semnat de colegul Constantin Vica in numarul 146 al „Suplimentului de cultura” din 22-28 septembrie 2007, lecturam: „Daniel Knorr s-a intors in anii ’80 si in loc sa puna la ierbar celebrele flori de colt si alte stupizenii naturale, a preferat o cautare usoara prin industrialul oras pentru colectia de toamna-iarna a obiectelor publice. In editii unice, Cartea de autor e probabil cea mai reusita reprezentare a proiectului. Cum au observat si altii, mizeria ramine prin presare pe foaie, iar obiectele se salveaza”.
Precizam ca site-ul TVR nu numai ca nu pune ghilimele acestor doua fragmente de text, dar nici nu citeaza sursa si autorul.
In aceste conditii, faptul ca site-ul www.pescurt.ro preia, la sectiunea METEO (aici) – oferind link! – un fragment, in limita legala a 500 de semne, din textul lui Cristian Neagoe „Spre o meteorologie culturala”, publicat de www.liternet.ro cu acordul www.supliment.polirom.ro, nu ne poate face decit sa zimbim ingaduitori. Vorba lui Neagoe: „Atentia creste ca un bulgare de zapada rostogolindu-se la vale; si se sparge la fel”.
» Constantin Vica: „TVR Cultural e o institutie publica finantata de statul roman. Eu scriu la o revista privata, care nu foloseste fonduri de la stat, dimpotriva, plateste impozite. Impozite platesc si eu pentru ceea ce public. As dori, cu ocazia simpaticului plagiat, ca acei 10%, pe care-i datorez by default statului, sa fie platiti de echipa emisiunii «Inapoi la argument». Libertarieni din toate redactiile, uimiti-ma!”.