Ce vreau, de fapt, sa spun: daca aveti deja cartea in biblioteca, inseamna ca 2007 n-a trecut in zadar (cu conditia sa o si fi citit deja); daca n-o aveti, atunci nu lasati noul an sa inceapa degeaba, adica fara o copilareala sanatoasa.
Va vorbeste acum Louis&te d’Esperlu&te, o juna care „citeste fie ce-o fi”, „scrie ea insasi propria-i biografie”, poarta ochelari si haine bordeaux cu putina broderie. E una din printesele talmacite de Serban Foarta chiar din frantuzeasca aceea care ne mirosea prea tare a brinza mucegaita saptamina trecuta. De data asta, cuvintele si rimele au sterpelit din rafinamentul fiintelor despre care vorbesc, cunosc „alfabetul evantalic international”, fac reverente si se parfumeaza cu esenta de trandafiri.
In primul rind, avem de-a face cu o carte mare, rosie, cu o coperta cartonata. Apoi, cu o multime de ilustratii surprinzatoare si pline de imaginatie: printesele n-au chipul standard din basmele Disney, ci sint ciudate, aventuriere, fistichii, fiecare cu metehnele ei. Povestile lor, scrise-n rime, pot fi citite cu glas tare unui pusti curios, caruia ii place teribil biletelul din camera Amneziei („Atentie! A nu se uita sa va aduceti aminte ca trebuie sa va amintiti”), iar fragmentele cele mai pe placul lectorului adult pot fi invatate pe de rost chiar de el, ca o carte de vizita printesarda (ca sa-mi scuz placerea nevinovata a somnului, voi spune de-acum: „Sa dormi inseamna sa-ti tot spui povesti pe care inca nu le stii”).
Cartea asta te-nvata o multime de lucruri despre printese, despre cum pot deveni regine (maritindu-se cu un print, desigur), despre tipurile diferite de palate, gradini si flori, retete si vise. Astept cu nerabdare o carte despre printi care sa fie la fel de provocatoare pentru mintile poznase si din care sa aflu secretele masculinitatii nobiliar-ghiduse.