Dincolo de nazuintele de ordin festivist, Adrian Iorgulescu promite din nou investitii majore in infrastructura culturala din Romania. Ministrul a afirmat ca in 2008 vor demara in sfirsit lucrarile la cladirea Bibliotecii Nationale din Romania (BNR), la Sala Palatului sau la Palatul Culturii din Iasi. Promisiuni care se repeta, de altfel, la fiecare inceput de an din acest mandat.
„Anul trecut a fost al marilor programe culturale – Capitala Culturala Sibiu, Festivalul «George Enescu» si programul «PromoCult». 2008 va fi anul marilor investitii in infrastructura”, a declamat ministrul. „Cultura cunoaste o majorare sensibila a fondurilor, atit procentual, cit si concret. Primim 1% din PIB, in conditiile in care Guvernul estimeaza ca bugetul statului va fi mai bogat decit anul trecut. Pe linga aceasta, mai asteptam bani si din alte finantari, interne si externe”, a explicat Adrian Iorgulescu.
In aceste conditii, ministrul a anuntat pornirea lucrarilor la BNR. La inceputul conferintei de presa, a dat ca sigura luna aprilie pentru deschiderea santierului. „Avem alocate 100 de milioane de euro pentru acest proiect. De data asta nu se vor mai opri lucrarile pina cladirea nu e gata.” Spre finalul intilnirii, chestionat de ziaristi, Adrian Iorgulescu a recunoscut ca nici macar proiectarea nu e gata. „Deja am dat penalizari proiectantului pentru ca a intirziat. Ei tot ne-au promis ca termina, dar pina acum nu s-au tinut de cuvint. Astept chiar azi (marti, 15 ianuarie – n.r.) sa vina documentatia. Daca nu se va intimpla, voi da iar penalizari. Dupa ce obtinem proiectul insa, vom demara licitatia pentru selectarea constructorului, care nu va dura mai mult de 45 de secunde”, a explicat ministrul, care nu s-a mai aratat atit de convins ca santierul va debuta in aprilie.
Totusi, Adrian Iorgulescu afirma ca BNR nu va fi doar o simpla biblioteca, ci va avea si sali de conferinte, de spectacol si o zona in care se vor putea citi cartile in varianta digitala.
Sala subterana a Palatului
Proiectul pentru un alt obiectiv anuntat cu pompa inca din 2007 de catre Adrian Iorgulescu a intirziat, de asemenea, foarte mult. „Sala Palatului va fi complet modernizata. Pe linga actuala sala mare de concerte – unde s-au facut deja niste modificari – vrem sa mai construim o sala subterana de concerte, chiar in fata cladirii. Modificarile sint importante, vor fi lifturi exterioare, parcari subterane.” Din cauza complexitatii, firma care s-a ocupat de proiectare nu a reusit sa termine la timp documentatia. „Sint foarte suparat pentru ca inca nu e totul gata. Pe de alta parte, e adevarat ca noi le-am cerut sa ne dea un proiect exhaustiv, care este foarte complex.” Ministrul a admis insa ca la Sala Palatului mai este o problema, Consiliul General al Municipiului Bucuresti neaprobind inca Planul Urbanistic Zonal, care permite deschiderea santierului. Totusi, seful de la Cultura spera ca renovarea totala a actualei Sali a Palatului va fi gata pina in 2009, iar restul extinderilor subterane in alti doi ani.
Printre alte obiective majore la care ar trebui sa inceapa lucrari de consolidare se numara Teatrul National din Bucuresti, care pe perioada lucrarilor va fi inchis, cel din Cluj, Palatul Culturii din Iasi si Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.
Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale MCC este construirea, in zona Esplanada din Bucuresti (linga Biblioteca Nationala) a unei noi sali de concerte, precum si a unui muzeu de arta contemporana. „Nu il vom muta pe cel de la Casa Poporului, acesta are alt concept”, a explicat Adrian Iorgulescu.
Primul camin cultural renovat, inaugurat
Pe de alta parte, in urmatoarele trei saptamini urmeaza sa fie inaugurat, la Salaj, primul camin cultural reabilitat printr-un program al MCC. Alte 90 ar trebui sa fie gata pina la sfirsitul anului, ministerul avind la dispozitie fonduri pentru alte 1.000-1.200 de astfel de asezaminte. „Avem o lista de 16 monumente istorice despre care credem ca le vom termina in 2008”, a explicat secretarul de stat Virgil Nitulescu un alt obiectiv al ministerului. „De acum incolo vom face o mai mare diferenta intre monumentele cu adevarat importante si celelalte. Pina acum am alocat bani putini pentru renovarea mai multor obiective. Acum vom face altfel, vom da mai multi bani, la mai putine obiective, ca sa stim ca le finalizam totusi”, a precizat Virgil Nitulescu, care a anuntat ca pentru 2008, Cultele primesc cu 81% mai multi bani fata de anul trecut, adica 124 de milioane de lei noi.
Alte activitati in care se va angaja MCC in acest an sint participarea la Carnavalul de la Venetia si la Olimpiada culturala care va avea loc in paralel cu Jocurile Olimpice de la Beijing, si instituirea unor Premii Nationale pentru Arte, care ar urma sa fie acordate pentru cele sapte arte. Ministerul va contribui la definirea profilului cultural al centrului vechi al Capitalei, care, in viziunea lui Adrian Iorgulescu, va fi centru bancar, dar si centru cultural, cu sali de teatru si de concert, cafenele, buticuri, galerii, magazine.
Anul acesta este Anul European al Dialogului Intercultural, astfel incit MCC va finanta aproximativ 60 de proiecte, printre care multe evenimente locale: „Dansul popular etnic in scolile iesene”, Gala Premiilor de Jazz de la Timisoara, Cultura si literatura romana in contextul relatiilor romano-basarabene.
» „Daca solutia este, asa cum o vad ei, aceea de a decreta ziua lui Eminescu zi nationala a culturii si de a popula toate orasele tarii cu busturi Eminescu, atunci chiar ca situatia e fara iesire. Cred ca a fost o reactie negindita si sper ca actualii politicieni sa fie, daca nu mai eficienti, macar cu mai mult bun gust decit pesedistii si sa nu propuna serios asemenea aberatii de un provincialism ridicol.”
Luminita Marcu in „Suplimentul de cultura”, nr. 61,
28 ianuarie – 3 februarie 2006
Muzeul Holocaustului in disputa
Ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat ca intre MCC si Primaria Generala a Capitalei (PMB) exista un conflict privind amplasarea Muzeului Holocaustului. „Nici pina acum nu s-au eliberat autorizatiile de constructie. Reprezentantii Primariei sustin ca nu stiau de locul unde este amplasat acest muzeu, desi la punerea pietrei de temelie a participat presedintele Basescu, mai multi ministri si reprezentanti ai Primariei”, a declarat Adrian Iorgulescu. Acesta afirma ca, de fapt, miza ar fi ca PMB doreste sa realizeze pe acelasi amplasament o parcare subterana.
De cealalta parte, conducerea Primariei sustine ca de vina pentru intirzieri este MCC. Primaria Capitalei precizeaza, pentru Mediafax, ca a transmis ministerului avizul de urbanism pentru constructia monumentului Memorialul Holocaustului, iar acestia nu au depus mai multe avize pentru eliberarea autorizatiei de constructie. Memorialul Holocaustului, care va fi realizat in centrul Bucurestiului de sculptorul Peter Jacobi, va fi un complex monumental format din sase piese, cea principala atingind inaltimea de sapte metri. Jacobi a cistigat un concurs organizat in prima parte a anului 2006 de MCC.