Mai sunt patru luni până la alegerile prezidențiale. Însă partidele nu se grăbesc să își anunțe candidații, poate și pentru că, așa cum se vede la această oră, competiția pare inegală, Klaus Iohannis având prima șansă.
Sâmbătă, USR va avea congresul în care își va desemna propriul candidat, după care în cel mult două săptămâni vom cunoaște numele celui care se va bate pentru Cotroceni din partea USR-PLUS. Ultimele informații arată că Dacian Cioloș ar fi cedat în favoarea lui Dan Barna, urmând ca PLUS să forțeze obținerea altor beneficii la negocierile cu USR. În orice caz, candidatul Alianței 2020 va fi ori Barna, ori Cioloș. Alianța pleacă de la 22 la sută, scor obținut pe 26 mai, la europarlamentare.
Situația cea mai încurcată e, firește, la PSD. Social-democrații n-au stabilit încă strategia și nu știu dacă vor merge cu candidat propriu sau în alianță. Varianta logică ar fi o alianță PSD-ALDE-Pro România, cu candidat unic la Cotroceni. În acest caz, aproape sigur candidatul stângii va accede în turul doi. Dar PSD nu-și permite să nu aibă candidat din rândurile sale, altfel va retrograda în liga mică a politicii.
Dacă însă PSD hotărăște că merge singur, atunci problemă mare. Cine va fi candidatul? Orlando Teodorovici? Sondajele îl dau la cinci la sută. În ultimele zile Viorica Dăncilă dă de înțeles că, dacă partidul i-o va cere, „se va sacrifica“ și va intra în cursă. N-am auzit nici un baron PSD dornic s-o vadă pe Viorica intrată în bătălia pentru Cotroceni. Atunci de unde declarația șefei de la PSD, după ce tot ea ne asigura că nici vorba să candideze? Posibil ca sondajele comandate de PSD să arate iminentul dezastru. Partidul nu are vreun lider de forță, după dispariția lui Dragnea din peisajul politic. Îl vedeți pe Mihai Fifor, proaspătul secretar general al partidului, înfierbântând masele? Nici vorbă. Sau pe Orlando? Singura din zona PSD care ar avea șanse să intre în turul doi cu Iohannis ar fi Gabriela Firea, însă primărița Capitalei știe că bătălia e dinainte pierdută și nu vrea să riște. Un eșec usturător la prezidențiale i-ar reteza complet șansele în bătălia pentru Capitală, iar Firea își dă seama că n-are rost să se complice.
PSD n-are candidat valabil pentru că n-are un lider pe măsură. Dăncilă nu prezintă nici pe departe profil de prezidențiabil, dar, în calitate de președinte PSD, nici nu poate arunca în luptă pe oricine, pentru că înfrângerea din noiembrie ar putea redeschide bătălia pentru supremație în PSD.
Nici dacă va intra în bătălie nu-s foarte multe șanse să nu se facă de râs, mai ales că ultimele sondaje arată 18 la sută pentru partid, iar doamna premier abia dacă strânge jumătate din voturile partidului.
Pe lângă faptul că nu are candidat, PSD este pândit de alte două pericole. Liviu Pleșoianu a anunțat că intră în bătălia pentru prezidențiale în orice condiții, iar Pro România va avea propriul candidat. Posibil ca partidul lui Ponta să meargă totuși alături de ALDE, însă punctele pe care Pleșoianu le poate lua de la PSD i-ar putea coborî pe social-democrați la un scor incredibil.
La ALDE lucrurile sunt simple, Călin Popescu Tăriceanu fiind eternul candidat la Cotroceni. Partea proastă pentru Tăriceanu e că nu mai are partid, după ce ALDE a luat doar patru puncte la europene.
Trăgând linie, jocurile nu-s încă făcute, dar favoritul scrutinului prezidențial rămâne Klaus Iohannis. Cocoțat la 40 la sută în ultimele sondaje, Iohannis privește liniștit zbaterile politice de vară, însă lucrurile s-ar putea complica dacă va înfrunta în turul doi candidatul USR-PLUS. Tabloul s-ar schimba brusc, pentru că e de așteptat ca toți cei care ies din cursă să se coalizeze împotriva sa. Pentru actualul șef al statului, un tur doi cu candidatul PSD e floare la ureche, pentru că votanții USR-PLUS i-ar acorda automat votul.
De ce însă partidele fără șanse caută totuși candidați pentru prezidențiale? De ce nu stau în banca lor câtă vreme n-au sorți de izbândă? În 2020 sunt alegeri locale și parlamentare. Nici un partid important nu-și permite să iasă din scenă la prezidențiale, în cea mai mediatizată și captivantă bătălie politică din România. Cine câștigă prezidențialele are prima șansă anul viitor. Iar în jurul câștigătorului se va coagula și viitoarea majoritate guvernamentală. Posibil chiar imediat după înscăunarea noului locatar de la Cotroceni.