Pentru cei dintre dumneavoastra care nu sint de meserie bucatarese, traduc, din Brillat-Savarin: „descoperirea unui nou fel de mincare aduce mult mai multa bucurie omenirii decit descoperirea unei stele noi”). Iar retetele sint atit de savuroase numai cind le citesti, incit iti vine sa inveti poeme in timp ce maninci si sa reciti retete in timp ce citesti. Dau doar citeva exemple, pour la bonne bouche: bors cu galusti de raci, gainusi sau potirnichi scazute, supa falsa de orez, ariciu de mere, piscoti de migdale, vin de oua rece (pentru fiecare sfert de vin alb, un ou proaspat si 50 gr. zahar), bowle de ananas pentru o societate mai numeroasa, vizitandine, imambaialdi (patlagele vinete impanate), becate fripte.
De fapt, vroiam sa ajung la mamaliga boiereasca (deja incercata la noi in bucatarie), atit de delicioasa: „cu lapte in loc de apa. Spre final, se adauga 2-3 linguri de brinza si 2 linguri de unt proaspat, se rastoarna si se serveste”. Ideea a fost sa pun in Enticlopedie o reteta veche si una noua. Iata deci ce se mai poate face cu porumbul (boabe, de data asta), dupa Jamie Oliver: se ia, se arunca in tigaie cu 2 linguri de sos de soia, putin ghimbir tocat si ardei iute in farime, se toarna ulei de masline si se lasa vreo zece minute. Apoi se pun ierburi de Provence sau doar patrunjel si o sa fie atit de bun, incit nici n-o sa stiti cind dati gata jumatate de kilogram de porumb. Pe incercate.
Acestea fiind zise, promit ca nu mai aduc vorba de chestiuni culinare. Numai pina cind o sa mi se faca pofta de bomboane.