Ca se fac anchete, ca se iau masuri ca povesti de genul asta sa nu se mai repete.
Care e adevarata continuare a stirii? Zona fusese „sigilata” pentru a se face repetitiile de dinaintea paradei militare din 24 ianuarie.
Seara, la stirile date pe telejurnale, intre certurile deja banale pe marginea „dosarelor de cadre”, se scurg imagini cu Basescu, „amestecindu-se” prin multime la Iasi. Cica ar fi intrat intr-un mall sa bea o cafea. Si ar fi dat mina cu privitorii. De-abia acum realizez, ca orice roman verde pina-n maduva teoriei conspiratiei, ca zona fusese inchisa, probabil, pentru a fi „curatata” de vajnicii aparatori ai protocolului de prim om in stat.
Scriu acest text joi dimineata, cind inca nu am stire de vreun alt tramvai deraiat. E drept, din cauza marii iubiri de istorie pe care au luat-o, ca pe-o gripa pe vreme primavarateca, toti basestii prezenti de 24 ianuarie la Iasi, nici nu mai e nevoie de alte deraieri. Se aud sirenele prin tot orasul, de parca s-ar fi deschis un front de razboi aici si lumea trebuie evacuata. Soferii fac cozi imense de injuraturi acompaniate de claxoane, ca si cind s-a dat ordin de evacuare generala. Politistii comunitari din intersectiile mari si-au luat figuri de filosofi pogoriti din duba-n agora, supraveghind haosul general.
Nu am inca de unde sa stiu daca, pina diseara, Basescu se va pupa pe obraz cu Tariceanu sau daca Geoana va da mina cu acestia, asa, in vazul poporului. Sint insa convins ca subiectul „24 ianuarie la Iasi” va fi ilustrat, ca-n fiecare an, cu imagini ale indivizilor din fruntea statului, jucind Hora Unirii in Piata Unirii, ca intr-o posibila continuare la reclama despre coniacul Unirea. Pun deja pariu ca in fundal se vor vedea baieti si fete dedicati trup si suflet marelui moment, imbracati in portocaliu, galben sau in rosu, agitind steaguri si brichete. Si ca vor fi date si imagini cu mult fum si oameni, gravitind in jurul unor pahare cu tuica si al unor mici. E aproape banal ceea ce am incercat sa anticipez, pentru ca, in fond, tabloul asta ne este atit de familiar!
Il vedem in fiecare an, in alte doua momente: Zilele Iasului – prilej de pupat moaste in fata blitzurilor si 1 Decembrie – ocazie ideala de exersat pupat intre sefii de partide, repetitie generala pentru 24 ianuarie.
Macar din punctul asta de vedere, deraierile de tramvaie din Iasi seamana cu momentele festiviste: au loc cu o periodicitate demna de Guinness Book si, in general, implica foarte multi martori fara voia lor.