Miercuri, 2 octombrie, a început ediția din 2019 a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere.
Anul acesta festivalul aduce la Iași 300 de scriitori, traducători și profesioniști din industrie, din Spania, Statele Unite, Anglia, Rusia, Franța și România. Este un cerc select, ce aduce laolaltă scriitori premiați cu Pulitzer, PEN și Goncourt, nominalizați la Oscar și Man Booker Prize. Vorbim despre unul dintre acele momente în care, grație efortului unei mâini de oameni, Iașii își merită renumele, atât de vag altfel, de Capitală Culturală.
Prima seară FILIT din actuala ediție a fost una cu caracter închis, și cu un scop simplu: înainte de a interacționa cu cititorii, să se cunoască între ei cei din spatele cărților. Și aici categoriile sunt multe: autori, traducători, editori, jurnaliști, organizatori, bloggeri, în fine, toți cei la care vă puteți gândi când vorbim despre invitați la un asemenea festival. Și, pentru a se încheia această primă seară, finalul a venit împreună cu recitalul susținut de cvartetul Ad Libitum.
Lucian Dan Teodorovici, managerul FILIT și directorul MNLR Iași, a vorbit despre seriile de evenimente deja consacrate din cadrul festivalului (împărțite între case: Casa FILIT, Casa Fantasy, Casa Copilăriei, la care se adaugă pleiada de evenimente în spații de acum tradiționale pentru festival, precum BCU Iași, sau în altele noi), dar și despre ceea ce aduce nou această ediție. Alături de Florin Lăzărescu, celălalt artizan al FILIT, a primit Medalia de argint „Alexandru Ioan Cuza“ pentru realizarea festivalului.
30.000 de participanți au fost la ediția anterioară, iar anul acesta este evident că nu vor fi mai puțini. Cu atât mai mult cu cât festivalul se află într-o continuă creștere, unele programe din cadrul său cunoscând o adevărată explozie. Așa este cazul cu Scriitori printre liceeni, care s-a extins foarte puternic – semne bune, am spune, arătând creșterea apetenței noilor generații față de literatură.
Cât privește festivalul în ansamblu, consider relevant faptul că vineri, spre exemplu, doar în intervalul prânzului (între orele 12-14) au avut loc 16 evenimente FILIT, care cuprind centrul Iașilor, din Piața Unirii până în Copou, majoritatea liceelor din Iași, dar și din Pașcani, Târgu Frumos și Hârlău, la care participă scriitori și traducători. Conform lui Florin Lăzărescu, numai acestea angrenează un public de minimum 3.000 de oameni.
Și abia de acum, după ziua de miercuri, începe greul.