„Libertate“, tema din acest an a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), ajuns la cea de-a XII-a ediție, a găsit în Prologul festivalului de pe 29 septembrie un spațiu ideal de desfășurare. Lansarea cărții Dimineața actrițelor de Anca Hațiegan și Chiritza în concert, spectacol gândit de inconfundabila Ada Milea, după Vasile Alecsandri și Matei Millo și pus în scenă la Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj Napoca, au fost piesele de puzzle puse la dispoziția publicului pentru a intra în spiritul evenimentului.
O dimineață a actrițelor într-o după-amiază de toamnă
Lume multă în ultima seară de duminică a lunii septembrie în fața Teatrului Luceafărul din Iași. Programat în perioada 3-10 octombrie, FITPTI și-a făcut deja un obicei din a tenta spectatorii cu un prolog, cu câteva zile înainte, urmat de un showcase al Teatrului Luceafărul. Cei mai mulți dintre cei prezenți aveau bilete la spectacolul Chiritza în concert și se bucurau de apusul blând de soare, înainte de a intra în atmosfera spumoasă pe care o creează de obicei Ada Milea cu spectacolele sale. Îi aștepta, însă, încă o surpriză în foaierul teatrului: o autoare emoționată care a scris o carte meticulos documentată despre primele femei care au făcut teatru în limba română sau au scris despre teatru în aceeași limbă. Este vorba despre Anca Hațiegan cu Dimineața actrițelor, apărută la Polirom zilele acestea.
Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul, și autoarea au captivat publicul forfotind de la intrare într-o scurtă, dar incitantă discuție despre sursele de inspirație ale cărții și despre începuturile teatrului în limba română, care își au rădăcinile chiar la noi în Moldova. S-a amintit despre prima piesă jucată în limba română, Mirtil și Hloe, acum 200 de ani, pe 27 decembrie 1816, în casa hatmanului Costachi Ghica, scrisă de Salomon Gessner și Jean-Pierre Claris de Florian, prelucrată de cărturarul Gheorghe Asachi. Spectacolul i-a avut ca interpreți pe Elena Ghica, Grigore Ghica și Costăchel Sturdza.
Curajul unor femei care și-au urmat pasiunea într-o lume dominată de bărbați, într-o sferă a vieții artistice în care se preferau travestiurile prezenței femeilor sau în care femeile aveau doar rol de figurație, fără a li se atribui vreo replică, este foarte bine scos la suprafață de Anca Hațiegan, prin conturarea contextului social-politic care a făcut posibil acest lucru.
O carte ca o teză de doctorat, Dimineața actrițelor este cu siguranță o bună motivație pentru a arunca o privire spre începuturile teatrului de la noi din țară, iar lansarea ei s-a potrivit cum nu se poate mai bine cu un text care a trecut proba timpului și care se joacă de peste un secol pe scenele din țară, în diverse adaptări, Chirița în provincie de Vasile Alecsandri.
O Chiriță care cântă și dansează pe ritmuri moderne
Ada Milea este cunoscută publicului pentru spectacolele sale concert. Fie că ia un text cunoscut, fie că scrie ea un text de la 0, actrița reușește să îmbine umorul cu rostirea teatrală și cu muzica într-un cocktail care stârnește multe râsete, dar și multe semne de întrebare. Ada Milea critică în permanență ce se întâmplă în jur, dar, în aceeași măsură oferă o cheie și spre esențial, spre bucuriile simple. Cu inteligență, întreabă și se întreabă, ironizează și se întristează, lasă ludicul să pună stăpânire pe realitate și realitatea să pună piedici ludicului.
Pentru spectacolul Chiritza în concert și-a luat ca punct de reper, după cu spuneam, piesa lui Alecsandri, Chirița în provincie. Și nimeni nu putea justifica mai bine această alegere decât Ada Milea însăși: „Draji spiectatori, aștiept cu nerăbdari sî vidieț’ invențiili minunaților implicaț’ în spiectacolu’ nostru șî sî râdiți di ieli cu tristeți șî bucurii. Șer scuzi cî l-am mietamorfozat pi Alecsandri, cî l-am mixat cu Millo șî cu noi înșini. N-am facut-o cu intenții rieli, ci doar am vrut ca valorili șî lipsili di valori din zâlili noastri sî sî riegăsascî în construcțiile literar-melodioasi pi cari vi li oferim pi scenî. Folosâm graiul moldoviniesc din rispiect pintru orijinili personajelor, cari-s prea tari ca sî li pot ignora graiu’“.
Actorii implicați în proiect, Anca Hanu (Chiritza Bârzoi), Cornel Răileanu (Bârzoi), Mihnea Blidariu (Aristitza), Cristian Rigman (Calipsitza), Sânziana Tarța (Lulutza), Miron Maxim (Gulitză), Matei Rotaru (Leonash), Radu Dogaru și Cosmin Stănilă (Sharlatanii) s-au folosit de instrumente muzicale și de dulcele grai moldovenesc pentru a o aduce pe Chirița cât mai aproape de vremurile noastre.
Înlocuim diacriticele cu elemente din limbajul rețelelor de socializare și ne distrăm ca la club
Cu o scenă structurată pe două planuri, cu personaje în continuă mișcare, Chirița în provincie este un spectacol a cărui autenticitate stă în umor și versatilitatea actorilor. Ada Milea se folosește cu abilitate și de travesti pentru rolurile fetelor Chiriței, și de tehnologia zilelor noastre, și de gesturi și expresii aparținând tinerilor prezentului, pentru a face din Chirița pe care a luat-o în grija una pe cât de actuală, pe atât de nemuritoare. Nevoia de a urca în ierarhia socială, căsătoria din interes, cutumele și prejudecățile sociale, importanța funcției, snobismul, provincialismul sunt cântate și ridiculizate cu ironie și mult haz de necaz.
Intrările și ieșirile din scenă prin public, costumele, jocurile de lumini imprimă spectacolului o notă de dinamism și îndeamnă publicul să se relaxeze, să se lase în voia hohotelor de râs care le dau târcoale. Coana Chirița, ființa gingașă și sentimentală care are de gând să plece la Paris ca să „sparie nemții“, proaspăta baroneasă care s-a „uscat aici în provinție“ și s-a „săturat de Moldova“, așa cum o găsim în text lui Alecsandri, este luată în grijă de actrița Anca Hanu, dotată cu o voce care duce multe note muzicale pe tonalități înalte și updatată.
Recunoaștem în ea toți proaspăt îmbogățiții cărora brusc nu le mai ajungi la nas, care nu mai sunt mulțumiți de propriul oraș, de propria țară, de propriul anturaj și vor să călătorească în țări străine, să cumpere din magazine de firmă, să vorbească cu accent străin.
Fără prea multe elemente de decor, concentrându-se pe jocul foarte bun al actorilor, pe comicul de situație și pe cel de limbaj, spectacolul Chiritza în concert de Ada Milea este o bijuterie comică și un motiv cum nu se poate mai întemeiat pentru a merge la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI) și în zilele care vin, până pe 10 octombrie. Mai ales că după acest prolog urmează exclusivități din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croația, Egipt, Elveția, Franța, Finlanda, Germania, Georgia, Hong Kong, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Rusia, Senegal, Spania, Turcia sau Venezuela, precum și multe spectacole din România cu mare succes la public, care se joacă pentru prima dată la Iași.
După ultima replică din Chiritza în concert, după ce luminile de scenă s-au stins, sala s-a golit pentru a se odihni și a face loc altor momente artistice și altor spectatori dornici să se deconecteze de la viața de zi cu zi și a merge la un festival de teatru care își ia libertatea de a selecta cele mai bune spectacole, atât din zona teatrului independent, cât și din cea a teatrelor de stat. Așa că „haidiț’ la teatru“!