„«Perifericul» trebuie deschis comunitatii. Iar punctul de la care am plecat in conturarea temei a fost oferirea de daruri, schimbul pe care aceasta il presupune. Iar acest schimb poate fi plasat intr-un context mult mai larg, chiar intr-unul artistic. Am sondat si latura de exercitiu social pe care o imbraca gestul de a oferi un cadou.”
Dora Hegyi a vorbit si despre lantul social care se repeta si in arta: producerea/achizitionarea cadoului, oferirea si efectele pe care aceasta le produce. „Valoarea simbolica este definita in Romania cu totul original. Desi se pune mare pret pe arta si este considerata foarte valoroasa, piata de arta propriu-zisa nu este una foarte dezvoltata.”
In vreme ce unii artisti vor fi invitati la Iasi sa produca opere de arta in legatura cu acest concept propus de curatoare, altii vor fi prezenti doar prin operele lor in cadrul unei expozitii gindite sa sustina, de asemenea, tema.
Bienala „Periferic 8” va include proiectii de arta video, proiecte fotografice, picturi, desene, instalatii, interventii in spatiul public, afise sau bannere, dar si evenimente paralele – seminarii, workshop-uri si conferinte, ce vor avea loc in diferite locuri din Iasi. Lista artistilor, dintre care trei sint romani si restul straini, va fi definitivata in jurul datei de 1 martie. „Urmarim sa cream, asadar, un public nou pentru Bienala si de aceea ne vom concentra mult si pe latura educativa. Astfel se explica parteneriatul strins cu Universitatea de Arte «George Enescu» din Iasi”, a mai spus Dora Hegyi. Aceasta a dat un exemplu de implicare a studentilor: unii dintre ei vor incerca „sa traduca” atit conceptul, cit si evenimentele din cadrul Bienalei publicului larg.
Matei Bejenaru, initiatorul Bienalei de Arta Contemporana de la Iasi, sustine ca o parte dintre artistii Bienalei vor avea interactiuni in context local si vor face prezentari pentru studentii Facultatii de Arte Vizuale din Iasi, deoarece „vrem sa cream noi un public”.
Tranzit.hu
Organizatia sustinuta la nivel european de Erste Bank a decis sa se implice in invatamintul artistic din Ungaria prin crearea unei scoli alternative, in conditiile in care artele vizuale nu erau aproape deloc reprezentate in sistemul traditional. „Scoala libera de practica si teoria artei” atrage in Budapesta artisti locali, insa cursurile sint urmate adeseori si de straini.
„Periferic”
Este un proiect initiat in 1997 de artistul vizual iesean Matei Bejenaru. Daca la inceput a avut caracterul unui eveniment de performance, „Periferic” a crescut in primele trei editii (1997, 1998 si 1999) pina la nivelul unui eveniment regional de arta contemporana internationala. Intentiile „Periferic” au fost sa reuneasca diferite atitudini artistice legate de relatia centru-periferie si sa provoace o serie de discutii teoretice despre conditiile productiei artistice din contexte culturale marginale si intirziate. Din 2001, „Periferic” s-a transformat intr-o bienala internationala de arta.
„Periferic 8”
A opta editie a bienalei este organizata de Asociatia Culturala Vector, in colaborare cu Fundatia „Tranzit” din Ungaria, Centrul de Arta Contemporana de la Chisinau, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, Centrul Cultural Francez si Centru Goethe din Iasi, alte asocieri fiind foarte posibile pina la momentul inceperii evenimentului.