Două sunt evenimentele politice pe agenda săptămânii care urmează: votul din Parlament pentru noul guvern și primul tur al alegerilor prezidențiale.
Luni, 4 noiembrie, liberalii dau examen. Cu doar 20 la sută în Parlament, PNL visează să-și treacă guvernul. Sunt necesare 233 de voturi, iar PNL și restul partidelor care într-un final s-au decis să sprijine cabinetul Orban nu adună decât 224. Pe hârtie lipsesc nouă voturi, în realitate sunt mai multe, pentru că sunt cel puțin trei aleși din cei 224 care nu vor fi prezenți, din diverse motive, în sală. De unde mai adună Ludovic Orban încă 12 parlamentari? Victor Ponta a anunțat că Pro România nu va pune umărul la instalarea guvernului liberal. Ponta nu vrea să-i trădeze pe social-democrați, pentru a nu fi acuzat mai târziu că a contribuit decisiv la aducerea PNL la putere. O decizie logică dacă Ponta mai vrea să refacă stânga în anii care urmează. Mai mult, Adrian Țuțuianu de la Dâmbovița anunță că parlamentarii Pro România nici măcar nu vor intra în sală. Adică nu vor asigura cvorumul.
În aceste condiții, misiunea PNL se complică, pentru că Orban va trebui să negocieze individual cu aleși fie de la PSD, fie de la Ponta. Dar ce să le ofere acestor oameni? Le poate promite locuri pe liste la viitoarele alegeri parlamentare? Firește că da, dar cu ce costuri politice? Le poate oferi diverse avantaje la guvernare și în viitorul apropiat, dar se va spune că s-a folosit de trădători pentru a-și atinge scopul.
Presupunând că guvernul Orban va trece (îmi mențin previziunea exprimată în această pagină în ultimele două comentarii), ce va fi după? Dumnezeu cu mila. Partidele care au anunțat că sprijină guvernul PNL au opinii diferite pe câteva chestiuni sensibile. UDMR nu vrea două tururi la primari, iar ALDE nu vrea desființarea Secției Speciale. Cum va proceda Ludovic Orban? Își permite PNL să-și dezamăgească susținătorii, adică să adopte politica struțului?
Electoratul nu așteaptă minuni în perioada rămasă până la alegerile la termen, însă nici nu va tolera un guvern fricos, care va evita deciziile ferme pe câteva teme importante. Cum va îndrepta spre exemplu PNL răul făcut de PSD în justiție? Liberalii n-au cum ocoli subiectul, altfel vor plăti scump la alegerile de anul viitor.
Soluția logică ar fi anticipatele, organizate undeva în primăvara viitoare. Dacă liberalii cred că ar putea guverna liniștiți până în noiembrie anul viitor, se înșală amarnic. Cu siguranță vor urma momente delicate care vor trebui atent gestionate, iar în plus PSD știe să facă opoziție. Aproape că nu mai contează dacă în fruntea social-democraților se va afla Dăncilă, Firea sau altcineva din partid. PSD va toca zi de zi noul guvern, va apăsa pedala populismului, ba mai mult, dacă și Ponta marșează, atunci vom asista la măsuri sociale cu duiumul introduse în Parlament, pentru a arăta că PNL nu este de partea poporului. Televiziunile de casă vor prelua imediat mesajele, iar punctele PNL se vor topi de la lună la lună. Dorul de răzbunare a celor din PSD este uriaș, iar când ești vulnerabil în Parlament n-ai nici o șansă să asiguri o guvernare coerentă și eficientă.
În plus, aliații care azi se gudură pe lângă liberali vor deveni dușmanii de mâine. Își imaginează cineva că Tăriceanu nu va mai trăda o dată? Sau că UDMR va asigura voturile în Parlament fără să ceară nimic la schimb? Nici măcar PMP nu va sta pasiv, ci va avea propriile cerințe, altfel nu va avea vreo șansă să atingă pragul electoral peste un an.
Cu un PSD reinventat, dar și cu USR care abia așteaptă să culeagă alegătorii dezamăgiți de noua guvernare, PNL este legat de mâini și de picioare.
Cât despre alegerile de duminica viitoare, Klaus Iohannis n-are nici o emoție. Indiferent dacă guvernul PNL trece sau nu luni în Parlament, Iohannis nu va suferi pierderi majore. Întrebarea e dacă va avea sub 40 la sută în primul tur sau va trece de această barieră. Ultimul sondaj de opinie, cel realizat de IMAS pentru Europa FM, arată un avans de aproape 30 la sută față de al doilea clasat, Mircea Diaconu.
O diferență uriașă ce nu poate fi întoarsă în al doilea tur decât dacă șeful statului ar comite o eroare colosală. La cât de calculat îl știm pe actualul locatar de la Cotroceni, e greu de crezut că Iohannis va pica în plasa adversarilor.
Întrebarea nu este dacă Iohannis va cuceri al doilea mandat, ci dacă în turul doi va intra Dăncilă, Diaconu sau Barna. Dacă Diaconu nu are nici o emoție în cazul în care ratează finala, Dăncilă și Barna vor plăti probabil cu funcțiile politice ratarea obiectivului. Se anunță deranj mare și la PSD, dar și la USR, dacă prezidențiabilii celor două partide nu reușesc să prindă locul doi pe 10 noiembrie.