Blocul cu zece etaje a fost construit in 1934, in stil european, pe strada Suleiman Pasa din Cairo, de catre inginerii italieni contractati de milionarul armean Hagop Yakubian. La inceput, Blocul Yakubian a fost resedinta elitei societatii din acea vreme, a ministrilor, a industriasilor si a evreilor bogati, care-si fumau trabucurile scumpe pe terasa cladirii. In anii ’60, dupa Revolutie, apartamentele din Blocul Yakubian au fost ocupate de ofiteri si generali.
Sotiile ofiterilor au inceput sa creasca pe terasa Blocului mici vietati (iepuri, rate si gaini). Locuitorii de astazi ai Blocului Yakubian, in marea lor majoritate oameni saraci, care muncesc din greu pentru a putea supravietui, au trei placeri: „o mincare calda si gustoasa”, „citeva fumuri de trabuc aromat si hasis”, iar a treia placere este sexul, „pe care locuitorii de pe terasa il iubesc nespus si nu se sfiesc sa vorbeasca deschis despre el, de vreme ce este un lucru permis de religie”.
Personajele principale ale romanului traiesc sau lucreaza in Blocul Yakubian; constructia insasi pare sa fie un personaj, creind contextul geografic si istoric pentu actiunea cartii. Blocul Yakubian descrie haosul din Egiptul modern, caracterizat de intoleranta, delicventa, saracie, extremism, terorism, coruptie si prostitutie. Lumea pestrita din Blocul Yakubian este prezentata de catre Alaa al-Aswani cu umor si cu o aparenta indiferenta. Intilnim tot felul de personaje-tip: frumoasa secretara care-si seduce seful, batrinul om de afaceri bogat, tinarul sarac care cade in extremism, aristocratul disperat ce-si cauta refugiul in hasis, intelectualul homosexual etc. Blocul Yakubian, desi este considerata o carte deranjanta, in care se amesteca sexualitatea, coruptia, tortura, dezintegrarea societatii arabe, a reusit totusi sa se sustraga cenzurii. Cairo, in ciuda decadentei sale, ramine un oras fascinant, un oras care seduce, dar mai ales corupe.
Traducere din limba araba si note de Nicolae Dobrisan,
colectia „Biblioteca Polirom”, Editura Polirom, 2008, 37.95 lei