
In timp real, povestea incepe cu Circuitul Annapurna, cu doua saptamini de penetrat peisaje halucinante prin Himalaya, cu pasi de 5.400 de metri si lectii initiatice. In timpul de acasa insa, incep cu ce avea sa ne deschida pe mine si pe Maria cel mai tare. Incep cu locul sfint al Indiei unde, din „good karma”, nu am ajuns acum doi ani. Posibil ca atunci sa nu-mi fi iesit pasul cu slalomul printre atacurile cu bomba. Oameni buni, primul episod din Incredibilele Aventuri in India: Varanasi Special Lassi. Invitati speciali: Maria, Charlie, Yamuna, vaca sfinta si Gangele. Spor la decriptat!
La incinerat pe Ghat*
Zi-mi ceva care incepe cu Zen*, se continua cu fum, cenusa, cercei, ulei de bambus, balega de vaca sfinta, palak paneer*, sitar*, Charlie*, matase, Lotus Lounge*, Yamuna*, barcagiu, japonezi*, Maria*, cadavru, si se termina cu esenta de iasomie si de carne arsa! Zi-mi ceva care suna a OM*, sau a om, sau a somn! Zi-mi ceva care arde si zi si noapte, seamana cu tine si sta intins pe spate. In moarte, in arte, in desertaciuni curat-murdare si povesti documentate. Si zi-mi ceva care se spala in Gange*. Inainte, inapoi, unu, doi, unu, oi, moi, soimi, poi*. Continua, inspira, expira, apasa, pucioasa, tamiioasa, pe nara, pe aura, pe spirala, pe deget, pe smoala. Ganga-taranga-ramaneeya- jataakalaapam, Ganga-taranga*. Pun pariu ca pleaca, pe Krishna*, pe apa plata, infectata, radiata, paradoxala, injectata. Aici Shiva* te cauta, pe ghat, la curatat, culcat si lepadat. Vino cu mine in rickshaw*, spala-te pe miini cu foc si fereste-te de Baba-ji*. Ei te cunosc, te ademenesc si te-ntorc din drumul cu plan sectionat. Batul, craniul, scalpul, coloana, membrana, anticamera, dugheana, chai-ul* si morning puja*. Niste chai* pe burning ghat*? Claxon, tifon, negru, lassi, lapte, bhang* si zdrang. Bauturi spirituale si mic dejun psihedelic cu fanfara solara. Deschide pupila, anunta lumina, rugina, fumul si rutina. Ars de soare, ars de stat, ars in cap, ars cu slapi. Bine-ai venit in Varanasi la scaldat!
Cu Shiva* pe Gange*
Intii insa la culcat in Yoghi House* central. Schimb de fum, atmosfera, alternat. Prea ne-am jucat, ne-am speriat si ne-am dat jos din trenul colindat. Da-mi o tigara la schimb cu beede* cu tutun curat. Grija la balegar. Acum ai acces la alt hotar. Simte noaptea, transpiratia, umbrele si spiritele. Somn cu nectar. De miine esti amalgam, potential explodat, anormal, universal. Irelevant. Pentru inceput, un mixed veg rice* expandat. Uita detaliul, fura incredibilul, stoarce posibilul si intra in fasa de artist stradal. Inca infometat? Fum culcat si curatat cu Tabla Beat Science* inainte de zburat. Peste zidul din cap, peste birna din ochi si cuibul din tarc. Mesaj: Can I leave a Masala*?! Incuie usa cu cheia asta, dechide-o cu alta, trinteste geamul si sperie animalul. Din ea, din maimuta, din sursa. Vei merge ca unsa, scursa. Atentie la cursa! Curata-ti dintii zimtati, sterge praful colorat, desfa-ti rucsacul venerat. Namaste*, can I have some honeyyyyyyyy?! In nari aer cald, in ochi fum intortochiat, pe fata un cos de marimea third eye*. Descuie visul, inchide
Atlasul, pricepe extazul, da-mi inapoi macazul si-ntinde obrazul. Rabdare. Miine incepe legarea-dezlegarea, pindirea-gasirea, prajirea-nemurirea, oul-gaina, risul-idiotenia. Inceput de excursie de european integral: mizerie, puzderie, migrene, egzeme, lepra, igiena, hiena, indigena. Calca pe marmura, sterge numele, ia floarea, schimba-ti culoarea, intinde mina, alunga furtuna. Puja*, mantra*, chakra*, mudra*. Shiva cu dreadlocks, cercei, serpi, zmei. Mai vrei? Scoate-te din tipare, partituri, ocolituri, suieraturi. Cauta cardul, scoate banul, arunca cu rupia, smulge camasa, ia matasea, afuma inspiratia, expiratia, incantatia. Intra in nava, azvirle povara, arunca bratara, pune cerceii, invoca tibetanii, uita americanii. Spatele raspunde de conectivitate. Full flower power*. Inchide cercul, deschide matca, descifreaza harta cu mantra. Lasa barcagiul sa spuna, spune-i copilului sa te duca, ia salul, deschide buzunarul, inchide mintea, zburda intuitia. La templu te asteapta solutia de legat, delegat, alungat. Sparge inhibitia, fumeaza-ti intuitia, lustruieste-ti sclipirea, sterge doctrina. Chai in loc de cafea, puls in loc de tic-tac, palme in loc de cutite, zimbet in loc de licoare.
Ultimul act
Intre timp, in spatele zidurilor negre de praf si de noapte, spiritele isi fac jocul de foc. Tabla*, ta-ta-ta, bla-bla, bla, se joaca cu clipa ta privita prin prisma culorilor tipatoare care urla din spatele cortinelor lasate. Personajul se intoarce, bate de doua ori din palme, devine spectator. Acum! Pe scena afumata incepi sa te expui sonor, in fata auditoriului invocator. De ce te porti ca un produs pretios, de unde frica de malarie si urmele de rani spalate, linse, uscate? Caderi pe saturate, spanac si uleiuri miraculoase. Aici venim cu totii. Aici te vei intoarce. Asa merg lucrurile*. Toarce, arce, ace, pace.
Pentru descifrat (din dictionarul personal)
*Varanasi: sau Benares, este considerat de catre hindusi, budisti si jaini, cel mai sfint loc al Indiei. Geografic situat pe malurile Gangelui in statul indian Uttar Pradesh, orasul este unul dintre cele mai vechi din lume si unul dintre cele mai puternice centre culturale ale Indiei. Asta pentru cultura generala. Pentru altii, Varanasi a fost cel mai bizar, mai bulversant si mai intens loc din India. Tot aici insa au loc frecvent atacuri cu bombe din cauza tensiunilor dintre hindusi si musulmani. Eram deja plecati de o saptamina cind am auzit de un nou atac. Oamenii nostri erau insa intacti.
*Special Lassi: Lassi-ul este o bautura racoritoare facuta din iaurt, apa, sare sau zahar si mirodenii. Special Lassi sau Bhang Lassi contine in plus un derivat din cannabis si are efecte similare cu cele produse de alte forme ingerabile cu marijuana. Este legal in mai multe locuri din India, mai ales in orasele sfinte, unde se consuma de sarbatori, cu scopuri religioase. Pentru ca Varanasi este considerat orasul lui Shiva, aceasta bautura este foarte comuna. Unii, cu experienta, stiu ca nu trebuie exagerat cu nimic in viata.
*Ghat: termenul este folosit cu referire la treptele care duc la apele Gangelui in Varanasi. Cele mai semnificative ghaturi religioase sint situate pe Gange. Pentru noi, ghat-urile erau puncte de reper pentru intilniri si evenimente, dar mai ales locurile unde au loc incinerarile de zi si noapte, unde se spala lumea de pacate, pe dinti si pe spate. Cel mai frumos se vad din barca, cind treci pe linga cadavrul descompus al unui ciine ratacit prin Gange.
*Shiva: una dintre cele mai puternice zeitati din Hinduism, a treia din Trinitatea Hindusa, alaturi de Brahma si Vishnu, Shiva este zeul creatiei, al conservarii si al distrugerii. Am inteles de ce Varanasi este orasul lui Shiva. Aici trebuie sa-ti distrugi varianta din conserva pentru a da nastere uneia proaspete si creatoare. Paradox, doi intr-unul.
*Ganga: este riul sfint al hindusilor si este venerat ca o zeitate (Mother Ghanga) de catre hindusii care cred ca in apele miraculoase li se vor spala pacatele. Este o binecuvintare sa mori pe malurile Gangelui. Cu toate ca este atit de venerat, in apele sale sint aruncate toate impuritatile orasului, ceea ce nu-i impiedica pe hindusi sa se scalde zilnic in Gange, sa-i bea apa si sa se simta purificati. Din punct de vedere stiintific, apele Gangelui au o abilitate neobisnuita de a retine oxigen dizolvat, iar cauzele sint inca necunoscute. Din punctul nostru de vedere, la inceput ne holbam cu admiratie la toate scenele de pe ghaturi si de pe riu, apoi cu detasare, pina cind chiar si Maria, care era inspaimintata initial de ideea de a fi stropita cu apa infestata, lua catre final in considerare o imbaiere scurta in Gange.
*Zen: forma de Budism Mahayana, Zen-ul este cunoscut pentru filosofia legata de acceptarea momentului prezent, pentru actiunea spontana si pentru intelepciunea experimentala care prin meditatie duce la iluminare. Pentru noi, Zen a devenit expresia detasarii luate din Nepal, a trairii exclusive a momentului si a cautarii sineului. Povestea noastra Zen din Varanasi s-a desfasurat in gara, cind dupa 18 ore de asteptare, ne-am hotarit sa nu mai luam trenul care era chiar in fata noastra. Ne-am simtit eliberati. Asa e Zen-ul. Deschis interpretarilor.
*Japonezi: plin de ei in Varanasi. Legendele spun ca japonezii vin sa locuiasca temporar in Varanasi pentru cultura indiana si pentru traiul ieftin. Unii vin aici dupa ce au „belonged to X company”. Generalizarile distrug individul.
*Palak Paneer: marea revelatie culinara si felul de mincare favorit. Se prepara in mod miraculos din spanac si cas, la care se adauga mirodenii si ulei. A se incerca si acasa.
*OM: mantra sacra, incantata inainte si dupa sesiunea de yoga. Se spune ca vibratia produsa de incantatie
deschide chakrele. Foarte posibil.
*Sitar: un fel de chitara clasica mai sofisticata si mai greu accesibila, tipic indiana, produce sunete de o rezonanta deosebita. Varanasiul este locul lui, al sitarului.
*Poi: articol de jonglerie cu care am invatat sa ma joc la Plai si la care am lucrat intens pe plajele din Goa. Povestea cu poi-urile se continua si acum prin parcuri. Atentie la jongleriile cu foc. S-ar putea ca cineva sa va prajeasca inima cu ele.
*Charlie: traieste in Budapesta, hoinareste inca prin Asia. Prieten, sfatuitor, protector, ajutor, Charlie from Hungary. Ne-am intilnit pe avin si in Nepal. Ne-am hotarit mai apoi sa calatorim impreuna: doua romance si un ungur in India. Pseudonimul il pastreaza si astazi, ca in Stranger than Paradise.
*Maria: cea cu care am impartit trei luni de zi-noapte, zi-noapte, in cea mai lunga calatorie de la nastere incoace.
*Yamuna: canadianca miraculoasa, jumatate indianca, jumatate scotiana. Exploziva si cu puteri magice, Yamuna facea coincidentele sa se neutralizeze. La ea am intuit libertatea. Inca in Varanasi, invata sa cinte la sitar.
*Lotus Lounge: locul de intilnire si de cinat. Cu un Buddha mare pe pereti si o toaleta minunata, Lotus Lounge este o oaza de occidentalism in miezul culturii indiene. Aici rupiile se duceau ca pe apele Gangelui la care aveam vedere. Tot aici ne-am imortalizat sonor, deci a meritat.
*Ganga-taranga-ramaneeya-jataakalaapam, Ganga-taranga: incantatie pentru Gange si joc de cuvinte.
*Krishna: zeitate hindusa dedicata dansului si cintului. Reprezentarea lui Krishna este de obicei un print tinar care cinta la fluier si ofera directii spirituale hindusilor. Pentru altii, Krishna inseamna stare de bine, de inginat Hare Krishna si de stat cu zimbetul in soare.
*Rickshaw: este un fel de motocicleta cu acoperis in care pot intra de la doi la sase, chiar sapte oameni, in functie de ambitie. Pentru localnici si turisti este cea mai convenabila modalitate de deplasare prin traficul derutant. La partea de negociat cu rickshaw driver-ul, unii stau mai bine, altii mai prost. De aceea, niciodata nu se obtine acelasi pret.
*Baba-ji: denumire respectuoasa data oamenilor sfinti care se presupune ca au renuntat la cele lumesti pentru a se dedica vietii spirituale. Pentru noi, Baba-ji este cu totul altceva. Ai libertate absoluta de interpretare.
*Chai: ceai negru cu lapte, mirodenii si zahar de-ti sta inima in loc, Chai-ul indian este eternul motiv de a sta la taclale, cit e ziua de mare. Si nu degeaba se produce in cantitati industriale: vorba sloganului, lucrurile care nu se spun se pierd, sau?
*Morning Puja: ritual religios hindus, puja este o ceremonie practicata in cele mai variate ocazii de catre hindusi pentru a arata respect zeitatii alese prin oferirea de dulciuri si flori. Pentru noi, puja de dimineata a insemnat intoarcerea din gara pe unul dintre ghat-uri, in asteptarea trenului care trebuia sa ne duca in locul in care Buddha a fost iluminat, ceea ce nu s-a intimplat. Cind am ajuns noi, ceremonia era in toi, soarele rasarea din Gange, femeile cu sariuri colorate aruncau flori in ape, ciinii leprosi se jucau ametiti de mirosuri de masala, oamenii sfinti cerseau bani de chai, in timp ce noi ne sorbeam relaxati licoarea de dimineata fantastica.
*Burning Ghat: denumire data ghaturilor unde sint incinerate cadavrele in Varanasi. Din pacate, pentru multi turisti arderea cadavrelor este cel mai spectaculos lucru care se poate petrece in orasul sfint. Se spune ca in acele locuri Shiva si-a pierdut cerceii si inca intreaba fiecare suflet ars pe ghat-uri daca nu i-a gasit. Ce a simtit fiecare la locurile de incinerat atunci cind lucratorii impingeau cu batul craniul cadavrului pe rug, nu este de exprimat, ci de luat aminte. Memento mori, cu alte cuvinte, in timp ce viata curge agitata si colorata odata cu tine.
*Bhang: substanta derivata din cannabis, legala in multe parti din India, mai ales in locurile sfinte, cu care se prepara faimoasele Special Lassi. Ce-am inteles inca din prima tura in India: cantitatea conteaza. Grija la cap.
*Yoghi House: Guest House-ul unde trebuia sa ma intilnesc acum doi ani cu doua canadience si locul unde trebuia sa innoptam pentru prima noapte in Varanasi in acest an. Omul cu rickshaw nu l-a gasit, deci ne-a indrumat catre alt loc cunoscut (celebrele afaceri personale cu turisti dezorientati). Cu alte cuvinte, Yoghi House nu s-a intimplat niciodata si a ramas un fel de castel kafkian.
*Beede: tigari din foi cu aroma puternica, fumate de orice indian. Bun inlocuitor al tigarilor chimice, beede-urile sint tari dar bune si merita macar incercate. Bafta.
*Mixed veg rice: fel de mincare foarte popular in restaurantele indiene si cina de la miezul noptii la ajungerea in Varanasi, dupa Nepal si multe ore cu trenuri, busuri si rickshaw-uri.
*Tabla Beat Science: formatie care abordeaza un stil muzical atipic, format dintr-un mix de genuri, de la muzica clasica indiana la Asian Underground, ambiental, drum and bass si electronica. A fost de mare folos in lungile calatorii cu trenul.
*Masala: cuvint tipic indian pentru condimente, masala este si a fost expresia a ceea ce este aromat: stari, obiecte, oameni. Adauga masala vietii tale, ar suna un slogan local.
*Mantra: incantatie mistica in sanscrita, cu conotatii intense pentru cei initiati. Pentru profani, un poem indescifrabil si hipnotizant.
*Chakra: centru de activitate in corp care recepteaza, asimileaza si exprima sursa energiei vitale. Chakrele se presupune ca se deschid prin practicarea tehnicilor de yoga. Varanasi este si unul dintre cele mai intense centre de yoga din Asia. Pentru unii, o floare intr-o inima cu patrate.
*Mudra: gest ritualic si simbolic de salut folosit de hindusi si budisti pentru a da buna ziua. Se spune ca gestul de impreunare a miinilor in forma de rugaciune atunci cind saluti pe cineva este un act energetic. Impreuna cu Namaste, care inseamna „ma inchin sufletului din tine”, aceasta forma de salut este atit de des utilizata de toata lumea in India si atit de frumoasa, incit la intoarcerea acasa nu intelegi de ce nimeni nu-ti da buna ziua.
*Full flower power: in original, Full power, expresie preluata de la trancer-ii din Goa. Inseamna la maximum. Impreuna flower power a iesit o combinatie hippie-trance, care poate caracteriza calatoriile prin India profana.
*Third Eye: al treilea ochi este considerat cel interior si este un concept metafizic si esoteric care se refera intr-o anumita masura la o anumita chakra. Al treilea ochi este poarta catre adevaratul eu, asociat cu premonitia, intuitia, clarviziunea. Al treilea ochi mi-a aparut in frunte in Varanasi sub forma unui cos. Ghidul din templu l-a remarcat, incredintindu-ma ca e semn mare.
*Tabla: este un instrument de percutie foarte popular in India, folosit atit in concertele de muzica clasica, cit si la ceremoniile religioase. In fiecare seara, in Varanasi poti merge la un concert de tabla si sitar. Citeodata simti ca-ti vine sa zbori. Atunci mergi pe acoperis si dansezi in clar de luna. Asa merg lucrurile prin locurile sfinte.
*Asa merg lucrurile: So it goes. Din Slaughterhouse-Five de Kurt Vonnegut. Cea mai Zen expresie si incantatie intilnita vreodata intr-o carte occidentala. Sper fara probleme de copyright.