Acelasi domn Mircea Geoana i-a soptit si domnului Calin Popescu-Tariceanu despre acest scenariu. Domnul Tariceanu l-a chestionat, bineinteles, pe domnul Mircea Geoana cu privire la sursele pe care le are domnia sa.
Conform „Evenimentului zilei”, domnul Mircea Geoana i-a raspuns domnului Calin Popescu-Tariceanu fix asa: „Nu stiu. O pasarica mi-a soptit acest lucru”. Va rog sa remarcati seriozitatea afirmatiei; mie, sincer sa fiu, mi-a parut extrem de responsabila la prima citire. Domnul Mircea Geoana, presedintele unui important partid din Romania, e foarte atent la cuvinte, nu le arunca pur si simplu asa, alandala, pentru a le auzi ecoul, cum fac multi alti politicieni romani. Domnia sa nu spune: „Ei, chestia asta mi-a fost soptita de-o pasarica”, nu spune nici macar: „O pasarica mi-a soptit lucrul asta”. Nu se exprima colocvial, cu alte cuvinte, evita sa dea o atmosfera de circiuma unei discutii atit de importante. Domnul Mircea Geoana se exprima elevat, spune: „O pasarica mi-a soptit acest lucru”. Observati si topica. N-a lasat pasarica la sfirsitul afirmatiei, n-a urmarit impactul pasaricii asupra auditoriului. Dimpotriva, a dus pasarica la inceput, apoi a continuat demn, oficial, hotarit, acordind importanta cuvenita unei asemenea declaratii. Domnul Mircea Geoana este un politician adevarat, plin de bun-simt, excelent diplomat, un personaj de mare viitor.
Si-acum, sa revenim la pasarica. Dumneavoastra poate veti considera ca a fi pasarica in Romania nu inseamna mare lucru. Ca pasarica nici macar sursa nu poate fi. Or, considerind asa, faceti o mare eroare. Mai intii, pentru ca pasaricile pot fi, in general, surse foarte bune. Dar mai apoi, aspect extrem de important, ca pasaricile n-au nimerit in politica asa, brusc, odata cu declaratia domnului Mircea Geoana. In urma cu ceva timp, pasarica a devenit factor politic important prin introducerea ei pe scena de catre alt mare domn al politicii romanesti, ma refer, desigur, la cine altcineva decit domnul Traian Basescu. Cind domnia sa i-a adresat unei ziariste inocenta intrebare: „Mai pasarica, tu n-ai treaba azi?”, toata presa a sesizat contributia pasaricilor la ridicarea politicii nationale pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres. Si-atunci, trebuie sa reevaluam, din aceasta perspectiva, declaratia domnului Mircea Geoana.
Sigur ca intre pasarica domnului Traian Basescu si pasarica domnului Mircea Geoana par a fi destul de multe diferente. Nici nu e de mirare, pentru ca e un lucru stiut: orice pasarica pre limba ei piere, dar cit traieste isi foloseste limba intr-un mod unic si irepetabil. Fiind, adica, la rindul ei, unica si irepetabila. Iar pentru ca fiecare pasarica e asa, o putem accepta pe cea a domnului Mircea Geoana si ca pe o sursa sigura. Nu e doar o pasarica iesita pe gura unui domn, ci e o pasarica strasnica. Ma mir chiar ca ziaristii inca nu si-au dat seama ca n-au nevoie de doua surse pentru a-si justifica un subiect. Important e doar sa-si gaseasca o pasarica la fel de strasnica precum cea a domnului Geoana si sa o foloseasca pe post de sursa. In acest fel, subiectele de presa ar deveni mult mai interesante, mult mai spumoase. Atit de spumoase, incit, incet-incet, vom uita de pasaricile de pe scena politica si ne vom concentra doar pe cele din presa. E o solutie, din punctul meu de vedere, care sa ne indeparteze de o lume nebuna si, in acelasi timp, tot mai rupta de orice realitate – ma refer, desigur, la politica romaneasca.
Una peste alta, pentru ca mai sus tot m-am referit de multe ori la dumneavoastra, dragi cititori, banuiesc ca in momentul de fata va intrebati, usor mirati, despre ce naiba am vrut eu sa vorbesc in articolul de fata. Iar eu va raspund acum: nu stiu ce m-a apucat. O pasarica mi-a soptit ca in Romania, desi rolul lor e foarte important, prea putine ziare scriu despre pasarici. Adica se refera la ele, dar trec nepasatoare peste imensa lor importanta. Iar eu, aici, cu puterile mele, am incercat sa repar eroarea. Cu alte cuvinte, am scris o oda pasaricii, aceasta fiinta nobila, care a devenit in ultima vreme un atit de important factor politic. Nu va place? Atunci, haideti sa va spun adevarul: ipocrit la rindul meu, m-am folosit de tema pasaricii pentru a vorbi, de fapt, despre cu totul altceva. Anume despre niste domni din Romania. Despre adevaratii domni din Romania.