Demeter Andras, ministru secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), si Carmen Croitoru, manager cultural, au dorit sa se intilneasca miercuri, la sediul Teatrului Luni de la Green Hours, cu operatorii culturali si cu jurnalistii pentru a stringe propuneri privind realizarea metodologiei pentru aplicarea Legii 504/2004 modificate. Printre altele, autorii acestor schimbari au precizat ca abia acum, odata cu aceste noi reglementari, Romania intra intr-o stare de normalitate, chiar daca este una dintre putinele tari din Comunitatea Europeana care are nevoie de o astfel de lege, iar modelul care a stat la baza actualelor reglementari se regaseste in acte normative de la inceputul secolului trecut. „Toata lumea din domeniul artistic se plinge de legile din domeniu, care se contrazic intre ele. Noi am citit toate legile si am vazut unde sint ilogice. Am incercat sa le armonizam. Nu e foarte simplu, dar am incercat si am reusit ca ordonanta de modificare a Legii 504 sa fie legata de modul de finantare si in acord cu alte legi”, a explicat Carmen Croitoru.
Daca legea initiala nu lua in calcul initiativa privata, noua forma face distinctie clara intre institutiile de spectacol (de stat) si companii (private), a explicat Demeter Andras. Potrivit noilor reglementari, orice firma, asociatie non-profit sau S.R.L. poate, prin concurs, sa primeasca bani din partea autoritatii locale din zona unde isi desfasoara activitatea, bani care ar veni in completarea eventualelor fonduri obtinute prin programe de finantare, cum este de exemplu Administratia Fondului Cultural National. „Pentru a raspunde cerintelor non-identitare ale comunitatii, autoritatile administrative publice centrale si locale pot concesiona companiilor de spectacole sau concerte servicii artistice”, a spus Demeter.
Scutiri de impozite
Mai clar, o companie poate merge la autoritatea locala in cazul in care activitatea pe care o desfasoara vizeaza o zona „alba” si neacoperita de institutiile de spectacol din zona si poate cere bani din buget pentru a-si putea desfasura activitatea. „Am largit sfera cheltuielilor eligibile. Pina acum, acestea erau doar pentru diurna, transport, cazare etc., in cazul unei deplasari. Am ordonat lucrurile astfel incit autoritatile pot accepta si cheltuieli legate de functionarea respectivei companii”, a precizat secretarul de stat in MCC.
Totodata, noua ordonanta prevede ca persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat sa fie scutite de plata impozitului pe cladirile in care isi desfasoara activitatea, precum si de plata impozitului pe terenurile aferente respectivelor imobile, pe durata desfasurarii acestor activitati.
Ordonanta 21/2007 privind institutiile si companiile de spectacole prevede si introducerea unei noi grile de salarizare pentru angajatii din domeniul artistic. Noua grila urmeaza sa intre in vigoare la 1 septembrie, odata cu noua stagiune. Ce aduce aceasta grila de salarizare? Noi criterii de stabilire a indemnizatiilor lunare, care pot fi intre 1.100 si 4.500 RON. Printre altele, va fi luat in calcul si cit de solicitant este rolul interpretat si, pentru prima data, se va lucra si cu notiuni abstracte, precum talentul ori valoarea.