„Suplimentul de cultură“ publică în avanpremieră un fragment din romanul Vizuina de Aur, de Cătălin Partenie, care va apărea în curând în colecția „Ego. Proză“ a Editurii Polirom.
– Fragment –
Odată mi-a zis că Sir Michael l-a rugat să nu bată în ziua aia că are musafiri.
— Asta-i înțelegerea. Când zice să nu bat, nu bat. Acum câțiva ani și-a făcut o provizie uriașă de Double Horses și-apoi medicul i-a zis că trebuie să se lase de fumat. El e sursa mea.
Atunci mi-a vorbit Paul de planul lui secret.
— Vara asta am cântat cu o trupă într-un restaurant, la o grădină. Vreo trei săptămâni. Și la un moment dat mi-au zis că ei se duc să-și dea examenul de atestat și m-au luat și pe mine; și-acum am atestat de artist liber-profesionist. E valabil cinci ani. Va trebui să-l reînnoiesc în ’93.
— Ești și student, și artist liber-profesionist?
— La examenul de atestat nu le-am zis că sunt student. Le-am zis c-am terminat liceul, c-am făcut armata și că vreau să fiu baterist. Am cântat o singura piesă. Măicuța mea. Și comisia a zis: „Ajunge, mulțumim“.
— Măicuța mea?
— „Aș vrea să mă mai cerți, aș vrea să mă mai ierți, și să m-auzi că-ți mulțumesc, măicuța mea.“ Temistocle Popa.
— Temistocle Popa?
— Da, de-astea trebuie să cânți la examenul de atestat. Mergi la sigur. Uite, zice și scoate din portofel un carnețel albastru pe care scria „Consiliul Culturii și Educației Socialiste. Atestat de artist liber-profesionist“. Cu ăsta voi trăi ca un prinț.
— Prinț?
— Da. Cu acest atestat voi fi și prinț, și om al muncii.
— Om al muncii unde?
— Într-un restaurant.
— Prinț la restaurant?
— Da. Într-o formație.
— Într-o formație care cântă la restaurant? Vrei să spui în timpul verii. În vacanță, nu?
— Nu. Vreau să spun tot timpul.
— Da, da’ tu ești student la Filosofie și, după ce termini, o să fii profesor.
— Doar că n-o să termin. În anul trei avem un examen de logică, care e greu de tot. În fiecare an facem logică, deși nu prea înțeleg ce legătură are marxismul cu logica. În fine, ăla din anul trei e greu de tot. Și-o să-l pic. Se pică pe capete, oricum. Pe urmă învață toți ca nebunii și-l iau în toamnă. Doar că eu o să-l pic și-n toamnă.
— Și-o să repeți anul?
— Da, și-o să-l pic din nou. O să le spun niște tâmpenii și mai mari și or să-și zică că mai bine mă dau afară. Și pe urmă gata. Absolutely Free. Zappa are un disc care se cheamă așa. Ai auzit de Zappa?
— Și când o să fii liber ce-o să faci?
— Păi, nu ți-am zis? Mă lipesc de-o trupă într-un restaurant.
— Paul, da’ tu ești bun. Nu vrei să dai concerte? Să faci turnee?
— Nu se poate trăi din asta.
— Și ce-o să te faci dacă ăia din trupă o să fie niște tâmpiți?
— Cel mai important lucru în viață e să fii lăsat în pace. O să mă scol când vreau și ăsta o să fie Rollsul meu. În plus, n-o să trebuiască să mă fac membru de Partid, să mă duc la ședințe și să asist la discuții interminabile despre societatea noastră multilateral dezvoltată.
— De ce n-o să trebuiască să te faci membru de Partid?
— Pentru că Partidul n-are nevoie de bateriști. Bateriștii nu sunt oameni de încredere, mai bine să n-ai de-a face cu ei.
— Paul, nu știu ce să zic. Ești nebun.
— Ăsta-i planul.
Și eu mă uitam la el cum se uita Mowgli în ochii lui Kaa.
— Auzi, da’ de ce nu vrei să-ți iei diploma și să te faci prinț pe urmă?
— Dacă termin facultatea, o să mă trimită trei ani la o școală la țară, profesor de istorie, geografie și desen.
— Adică o să termini Filosofia și n-o să predai filosofie?
— Filosofia nu se predă decât la liceu, într-a doișpea, doar că la liceu nu prea mai sunt posturi. Dar și dacă aș preda filosofie, tot n-ar fi nici o consolare.
— Și după ăia trei ani?
— Ăia trei ani sunt de ochii lumii. Dacă intri în sistem, nu mai scapi, acolo rămâi, la țară. Iobag cu diplomă de studii superioare.
— Atunci de ce nu pici logica de anul ăsta și gata? De ce vrei să aștepți până-n anul trei?
— Taică-meu. Maică-mea n-o să zică nimic, dar pe taică-meu trebuie să-l pregătesc. El e nebunul familiei. După ce mi-am luat tobele, mi-a zis: „Vrei să te faci baterist când regimul ăsta e în full swing?“. E un tip tare de treabă, dar crede că glumele lui sunt toate foarte bune.
— Da, da’ ți-a dat bani să-ți iei tobe, nu?
— Maică-mea mi-a dat. Ea mi-a zis, când eram într-a doișpea: „Paul, dacă intri la facultate, oricare ar fi ea, îți dau bani să-ți iei tobe“. Știa că asta îmi doresc. Avea niște bani numai ai ei.
— Auzi, da’ de ce-ai dat tocmai la Filosofie?
— Păi, unde era să mă duc dacă tot liceu’ mi-am făcut de cap? Pentru Conservator nu eram pregătit, așa că, după ce-am exclus matematica, fizica, chimia, literatura, istoria, actoria și artele plastice, n-a rămas decât filosofia. Examen scris. Două materii. Filosofie și economie politică. Două manuale mici, subțiri; în două luni le-nveți pe de rost.
— Da, da’ astea nu sunt…
— Iar la admitere cele două probe de examen trebuie ornate fiecare cu cel puțin două citate din cuvântările lui Nea Nicu. Așa mi-a spus profa de filosofie într-a doișpea.
— Și tu așa ai făcut?
— Când i-am spus maică-mii că nu pot să țin minte ce zice Nea Nicu, a râs.
— A râs de tine?
— A râs. Și pe urmă zice: „Fii atent, o să-ți recit două fraze de-ale lui Nea Nicu. Prima-i așa: «Nu este suficient să se scrie numai despre lucruri abstracte, deși și astea sunt necesare. E frumos să auzi o poezie bună de dragoste, dar nu este suficient». Și-acu’ a doua: «Viața a demonstrat cu putere că legea dialectică a luptei conflictelor interioare și exterioare trebuie să ne facă să luptăm cu abnegație pentru realizarea visurilor noastre»“. Și pe urmă zice: „De fapt, pe una am inventat-o eu. Adică una-i a lui, una-i a mea. Care crezi că-i a lui?“. Și eu zic: „Păi, aia cu lucrurile abstracte și cu poezia de dragoste, că n-are nici un sens“. Și mama zice: „Greșit, aia e a lui. Ailaltă e a mea“. Și eu zic: „Nu te cred“. Și ea zice: „Paul, ascultă-mă ce-ți spun. Ție îți place jazzul, o să te descurci. Nu trebuie să memorezi nu știu câte cuvântări de-ale lui. Trebuie doar să improvizezi ceva care să sune ca el. Ai înțeles? Nimeni n-o să-și dea seama. Oricum ține prea multe cuvântări, nimeni nu mai știe ce-a zis în ele“.
— Mama ta ți-a zis să minți la examen ?
— Mama a crescut într-un orfelinat.
CARTEA
București 1988. Paul este student la Filosofie, are un set de tobe și un plan secret: vrea să fie exmatriculat și să se angajeze ca baterist la un restaurant, într-o formație. Planul îi reușește, dar lucrurile iau o întorsătură neașteptată și Paul își face un nou plan.