Ce nu poate oferi inca eleganta ceremonie e surpriza, imprevizibilul. La doar sase lungmetraje luate in calcul pe 2007 si cu doar doua filme apreciate de critici si public deopotriva, „omuletul” Gopo nu se putea imparti decit la doi. Sau la 432. Filmul de Palme d’Or al lui Cristian Mungiu si-a adjudecat zece dintre cele 17 trofee dedicate productiilor autohtone, iar California Dreamin’ (nesfirsit) al lui Cristian Nemescu, alte cinci. Un singur premiu, pentru muzica originala, a mers catre o alta pelicula romaneasca, Ingerul necesar al lui Gheorghe Preda.
In viziunea celor peste 350 de profesionisti din industria romaneasca de cinema care au votat, 4 luni, 3 saptamini si 2 zile a fost Cel mai bun film din 2007, a avut cea mai buna regie, cea mai buna imagine (Oleg Mutu), scenografie (Mihaela Poenaru), sunet. Datele din box-office – 70.953 de spectatori la cinema – l-au plasat din start pe primul loc in topul celor mai vizionate productii romanesti si i-a adus premiul publicului, pe linga un Gopo pentru performanta anului lui Mungiu. In absenta, Anamaria Marinca a primit un Gopo pentru Cea mai buna actrita in rol principal, in vreme ce Laura Vasiliu si Vlad Ivanov „au pus monopol” pe distinctiile pentru roluri secundare. „In ultima vreme mi se spune tot mai des «odiosul domn Bebe», asa ca le multumesc prietenilor care inca mai stau cu mine”, a spus Ivanov la primirea trofeului.
Cinci Gopo pentru California Dreamin’
Pentru cel de-al doilea cistigator al serii, California Dreamin’, multumirile s-au rostit cu o stringere de inima. „As vrea sa ne bucuram cu oarecare moderatie in seara asta, pentru ca al doilea film pe lista e California Dreamin’. Nu-mi place sa dedic premii, dar vreau sa-i multumesc lui Cristian Nemescu pentru filmul lui, mi-a placut foarte mult. Multumesc mult, Cristian”, a declarat Mungiu.
Filmul lui Cristian Nemescu a obtinut cinci Gopo pentru scenariu, costume, montaj (Catalin Cristutiu) si cel mai bun actor in rol principal (Razvan Vasilescu). Din echipa Californiei s-a facut remarcat scenaristul Tudor Voican, distins cu premiul „Tinara speranta”. „E pentru mine? A, deci eu sint viitorul cinematografiei romanesti”, a glumit Voican dupa ce a amintit de „sansa extraordinara, umana si profesionala, de a fi scris scenarii impreuna cu Cristian Nemescu”. La documentar, Alexandru Solomon a fost premiat pentru Razboi pe calea undelor, iar la scurtmetraj, Adrian Sitaru, pentru deja multipremiatul Valuri.
Cei curiosi sa-i revada pe protagonistii serialului de aventuri Toate pinzele sus au avut prilejul la Gala Gopo, unde echipajul „Sperantei”, in frunte cu regizorul Mircea Muresan, s-a reintilnit pentru a sarbatori 30 de ani de la premiera. De cea mai frumoasa „croaziera” cinematografica au avut parte Ion Besoiu (Anton Lupan), Sebastian Papaiani (Ieremia), George Paul Avram (Haralamb), Jean Constantin (Ismail), Julieta Szony (Adnana) sau Cristian Sofron (Mihu). „Nu mi-a trecut prin cap ca se poate aniversa filmul. E o seara minunata care imi intareste convingerea ca filmele sint vii si isi aniverseaza si ele niste virste”, a marturisit emotionat Mircea Muresan.
Suficient glamour si invitati pe masura
Cannes-ul a fost pus la loc de cinste anul acesta, invitat de onoare al Galei fiind delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux. Un premiu special pentru sprijinirea filmului romanesc i-a fost oferit de regizorul Radu Mihaileanu, care l-a numit „Dumnezeul Festivalului de la Cannes”, intr-un mini-discurs savurat de public: „Exista in univers doua tipuri de festivaluri: cele pe care le cistiga romanii si celelalte, foarte putine. Nu, de fapt exista doua tipuri de festivaluri: acelea de pe pamint si unul singur in rai, si intre, pe la mijloc, ar mai fi unul pe care il iubesc eu foarte mult, cel de la Cluj. De obicei, cind esti selectionat in acela din rai, e ca si cum ai cistiga. Totul e sa fii selectionat, va spun asta ca mie nu mi-au selectionat nici macar fotografia de pe buletin”. Un al doilea premiu special i-a revenit lui Renate Roginas, coordonatoarea proiectului „Pre-Media Support”.