Cei mai bine pregătiți dintre pregătiți știu unde este totul. Actele de la casă, certificatul de naștere, cei 5 litri de apă pregătiți pentru urgență, rucsacul de cutremur ticsit cu medicamente și schimburi, lăsat într-o zonă ușor accesibilă. Iar acum, în vremea lui Coronavirus, este momentul lor de glorie.
Nu mi-a plăcut niciodată acel jocuri post-apocaliptice cu întrebări precum „cinci cărți pe care le-ai luat cu tine“, „cu cine vrei să îți petreci sfârșitul lumii“ etc. Zilele acestea a apărut o întrebare nu desprinsă dintr-un scenariu fictiv, ci reală: ce nu poate lipsi din cămara ta, indiferent cât de rău este afară?
Listele de cumpărături de apocalipsă sunt noua monedă de laudă în rețelele sociale. Ce trebuie cumpărat în caz că se oprește economia? Câte pachete de făină? Mai bine linte sau mai bine fasole? De câte conserve de pateu este nevoie pentru a naviga la ritm de croazieră o criză? Trebuie cumpărate cărți sau nu? Baterii? Apă potabilă? Putem ajunge atât de rău? Hârtie igienică!!!
Cei care sunt pregătiți de meserie au răspunsuri. În primul rând, te trag de mânecă imediat că ai uitat de medicamente, iar astea vor fi esențiale. Apoi — și aici se cunoaște expertiza adevărată — trebuie să ai și chestii dulci, pentru că altfel o vei lua razna, dar nu batoane cu ciocolată, ci mai degrabă fructe uscate. Nu trebuie uitat de chestiile evidente, săpun, detergent, soluție de curățat. Pe cât mai expert este emițătorul, pe atât este capabil să mai adauge încă ceva pe o listă deja lungă.
Publicațiile nu pierd nici ele trendul și publică și ele „surse oficiale“ de liste de pregătire. O listă celebră este cea de pe site-ul Departamentului de Siguranță Națională din SUA, care sugerează că ar fi suficiente provizii pentru doar două săptămâni, dar pune accent pe a te asigura că ai medicamentele necesare, atât cele cu rețetă, cât și cele fără. În plus, autoritatea recomandă să ceri de la doctorii pe care îi frecventezi fișele medicale și să păstrezi o copie după ele.
Un articol din NPR recomandă oamenilor să ia în considerare că ar putea să manifeste simptome foarte ușoare ale bolii, asemănătoare gripei, și să își facă provizii de „mâncăruri de răceală“, cum ar fi supă de pui sau orice altceva îi ajută să treacă cu bine de răcelile obișnuite.
Listelor „oficiale“ li se adaugă listele personale, oamenii împărtășind și produsele mai ciudate pe care le cumpără acum, de frică să nu le aibă mai târziu: mâncarea preferată a câinilor, lapte de soia, sardine, vin roșu și, desigur, cafea, pentru că cine vrea să trăiască fără.
Deja fenomenul cumpărăturilor de panică este suficient de vechi încât să se fi făcut și un studiu pe el. Acesta arată că, în comparație cu anul trecut, supermarketurile au vândut la sfârșitul lui februarie o serie de articole din care, în mod surprinzător, fasolea e abia pe locul patru. Primele trei locuri: gustări din fructe uscate, medicamente veterinare și băuturi energizante. Pe ultimele trei locuri sunt mandarinele, ardeii iuți și, la o distanță foarte mare, țelina. Săraca țelină.
Foto: © jbarsky0/ Pixabay