Zilele acestea se stă acasă pe cât se poate, indiferent că vorbim despre adulți sau despre copii. E momentul în care fiecare dintre noi are ocazia să recupereze din ceea ce ritmul grăbit al cotidianului ne-a făcut să neglijăm, de la prietenii pe care nu i-am auzit de multă vreme la petrecut timpul cu cei din preajmă, de la jucat cu copiii proprii la recuperat din cititul acelor cărți pe care le-am tot acumulat știind că „va veni și momentul lor“. Așa că ne-am gândit că, dacă cei mari de obicei au ce citi, să ne îndreptăm către copiii de vârstă școlară. Prin urmare, mai jos aveți cinci recomandări de lectură, pe care le-am căutat să fie atât distractive și pline de imaginație, cât și instructive. Pentru a fi siguri de asta, părinții ar trebui să le citească și ei!
O vară cu Isidor, de Veronica D. Niculescu
Ediție ilustrată
Vârsta recomandată: 10+
O fetiță de 13 ani din București se hotărăște să-l salveze pe condorul Isidor, cel mai bătrân locatar de la Zoo Băneasa, după ce vede la televizor știrea despre moartea cimpanzeului, veteranul de până atunci al grădinii. Dar ce te faci când reușești să eliberezi o pasăre care nu mai știe să zboare? Fetița aduce condorul acasă, unde îl ascunde o vreme, și descoperă lucruri fascinante despre el. Apoi cei doi fug împreună la Sinaia. La munte, în locul care seamănă cu casa de demult a condorului, ea speră să-l învețe să zboare din nou și să-l elibereze cu adevărat, în timp ce legătura dintre ei devine tot mai puternică. O poveste despre prietenie, libertate și visuri.
Momo, de Michael Ende
Traducere din limba germană de Yvette Davidescu
Un basm-roman
Cu ilustrațiile autorului
Vârsta recomandată: 10+
La marginea unui oraș, printre ruinele unui vechi amfiteatru, își găsește adăpost Momo, o fetiță cu un talent neobișnuit, pe care îl folosește să-și ajute prietenii: când copiii și oamenii mari vorbesc cu ea, necazurile fug, certurile se topesc, iar imaginația prinde aripi.
Dar într-o zi, pe nesimțite, o organizație fantomatică a unor terifianți „domni cenușii“ preia controlul asupra orașului, furându-le oamenilor timpul. Doar Momo are puterea să li se opună, iar cu ajutorul maestrului Hora și al ciudatei lui broaște-țestoase Casiopeea călătorește dincolo de hotarele timpului pentru a le descoperi secretele întunecate.
Visătorul, de Ian McEwan
Vârsta recomandată 8+
Traducere din limba engleză și note de Dana Crăciun
„Tuturor ne place ideea de a spune povești seara, la culcare…“
Peter Fortune trăiește la granița dintre vis și realitate. El trece prin aventuri fantastice, trăiește în trupul bătrânei sale pisici și al unui copil răutăcios, se luptă cu o păpușă rea care s-a trezit la viață și caută răzbunare, găsește într-un sertar plin cu fleacuri o cremă care-i face pe oameni să dispară. În cele din urmă se trezește, copil de unsprezece ani, în trupul unui adult și începe cea mai mare aventură a vieții: se îndrăgostește.
Harun și Marea de Povești, de Salman Rushdie
Traducere din limba engleză de Dana Crăciun
Vârsta recomandată 12+
Într-o lume îndepărtată, cu magicieni și animale vorbitoare, un băiețel de doisprezece ani încearcă să-i redea tatălui său darul povestirii și să aducă la viață Marea de Povești.
„Războinicul era și el o apariție neobișnuită. Părul lung și lins îi era prins într-o coadă groasă ce-i atârna până la brâu. Fața îi era vopsită în verde, buzele îi erau stacojii, ochii și sprincenele negre-negre, iar pe obraji avea dungi albe. Costumul de luptă mătăhălos, format din apărătoare de piele și pernițe groase la umeri și coapse, îl făcea să pară și mai mare. Iar forma sa fizică și îndemânarea la mânuitul sabiei erau mai presus de orice văzuse Harun până atunci. Indiferent ce șmecherii încerca umbra, războinicul le răspundea pe măsură. Și cum luptau ei unul cu altul, picior lângă picior, Harun începu să vadă în duelul lor un dans de o mare frumusețe și grație, un dans pe o tăcere perfectă, căci muzica se auzea doar în capul dansatorilor…“
Sylvie și Bruno, de Lewis Carroll
Cu ilustrații de Harry Furniss
Traducere din limba engleză și note de Veronica D. Niculescu
Vârsta recomandată: 12+
Romanul Sylvie și Bruno împletește două povești: una se derulează în lumea reală, iar cea-
laltă într-un târâm de vis. Fermecător și doldora de momente fanteziste, poezie și jocuri de cuvinte, el descrie aventurile bizare ale fraților Sylvie și Bruno în Țara Basmelor. La granița dintre realitate și vis se naște o poveste originală, care nu se aseamănă cu nimic – nici măcar cu Alice în Țara Minunilor. Sylvie și Bruno, cel din urmă roman al lui Lewis Carroll, publicat pentru prima oară în 1889, îi poate bucura deopotrivă pe copii și pe adulți.