***
TOTEM: "A face uz de un totem nu-i lucru greu, numai ca niste trucuri – cred eu – nu-s de prisos, pentru a nu cadea in ridicol. Pentru slobozirea ploii: iei un pumn de huma-n mina stinga, te invirtesti de trei ori intr-un sens, de sapte ori in celalalt.
Apoi astepti. (A nu se uita umbrela!) Pentru ivirea soarelui: te invirtesti de sase ori la dreapta, de douasprezece ori la stinga. Reiei mereu figura pina soarele apare.
(A se tine minte sa-ti aduci o buna-ncaltaminte!) Pentru implinirea oricarei dorinte: la fel ca pentru soare, numai ca intr-un picior. Apoi astepti. (A nu se uita rabdarea si tutunul!) Pentru amuzament: se cere sa te invirtesti oricind, oricum. Sa nu astepti pentru a lua-o de la capat. (A nu uita sa-ti faci buni camarazi!)”.
AMAZOANE: „Printese care-i urasc pe printi. Se hranesc cu carne cruda (ca tatarii) si se antreneaza in minuirea knutului. Calarete fara seaman, dorm calare. Ii sperie pe fiecare si nu se tem de absolut niciunul, nici chiar de capcaunul Isidor”.
STEJAR ALBASTRU: „Extrem de rar, acest stejar albastru e-o specie protejata-n padurile de la noi. Se recunoaste de departe dupa aroma lui de izma proaspata si fin cosit; se vede ici-colo, pe cite-o margine de drum sau in adincul unei ripe. Cind aveti parte sa vedeti vreunul, e cuminte sa-l priviti cu luare-aminte: niciodata o printesa nu-i departe”.
PIETRICICA: „Toate printesele detin o pietricica, cel putin. Gasita-n drum sau pe o plaja sau intr-o pestera mai mica, cu aspect de ciob lucios de glaja, de sist de calcar sau de mica, rosietica, verzuie, albastra sau sura, neteda sau aspra, opaca sau nu fara sclipet, tinuta-n pumn ori intr-un sipet, sau intr-un buzunar, in rol de talisman benefic ori din contra,-n functie de culori. Altminteri, nu si-ar da niciuna din printese, cica, ultrasecreta-i pietricica. Exceptie: cea care maninca cit sapte (zeci) si este inca infometata: Papagnasse, a carei pietricica e o stinca”.
DINTI DE LAPTE: „Tinuti cu grija si sub lacat, deoarece un soarece in treacat ti-i sterpeleste de sub nas. Dintii de lapte ai printesei Papagnase pot fi vazuti pina la 7 seara,-n muzeul principeselor din Rennes. Sint vizitati de multa lume. Urcati-va in autocar sau tren si-o sa pricepeti pentru ce anume”.
UMBRELE: „Se stiu o ploaie de umbrele; cea mai frumoasa dintre ele, cu aurii petale,-a fost cel mai rivnit mic adapost. Poti, astazi, s-o admiri la Rennes, unde-admirat-o-am si eu, in cel mai cunoscut muzeu al principeselor… Alt gen ar fi Tornada de Manilla, care aduce cu cochilia de melc, – ca si, din nacru rosu cu perle vesnice, cocosu’ de la Bangkok. Si,-asijderi, cam ca un balon din chewing-gum de stravezie (iar nu ca la balet, un alb tutu), cea a printesei Matuvu. Pe-a cincea nu pot s-o ating nici cu o soapta: un paing expert, – umbraticei printese pe nume Noctia, i-o tot tese”.
INGHETATE: „Inghetata usoara, in compozitia careia predomina apa, – din fruct oprit. Desertul preferat al printeselor, incit unele il iau si ca aperitiv. Retetele sint delicioase si variate: Inghetata varatica sau inghetata hibernala, inghetata de fructe sau de flori. Inghetata a la cardamome (pom indic), excesiv de parfumata, si inghetata balerinelor, vestita pentru lejeritatea ei. Inghetata serii, inghetata unei seri de ieri, cu ape de moar negru sau ivoar”.
***
Si ar mai fi de adaugat inca alte si alte vorbe gingase si echivoce despre printesele ce ne bintuie, cu delicatete, viata…