Pe lângă panica virusului, a cumpărăturilor, am mai observat încă o frică, mai puțin articulată: ce vom face atâta timp închiși în casă? Răspunsul a venit sub forma unui val fără precedent de conținut cultural oferit gratuit.
Ce serată muzicală vom urmări în seara aceasta? Avem de ales ca niciodată înainte. New York sau Italia? Viena sau Berlin? Sau putem rămâne mai aproape de acasă: București sau Budapesta. În timp ce marile săli de concerte din lume sunt închise, își deschid larg site-urile, pe care cei de acasă pot vedea cele mai faimoase producții clasice din lume.
Festivalul Enescu a început să transmită gratuit concerte din arhiva sa. „În onoarea Italiei, deschidem cu Recviemul de Verdi în interpretarea Orchestrei și Corului Maggio Musicale Fiorentino, dirijată de maestrul Fabio Luisi, și a celebrilor Hibla Gerzmava, Veronica Simeoni, Piero Pretti și Riccardo Zanellato.“ Acesta rămâne pe site timp de patru zile, după care este înlocuit de alt concert.
Inițiative asemănătoare au avut Opera Metropolitană din New York, Filarmonica din Berlin, Opera de Stat din Viena, Teatro Massimo din Palermo, dar și Opera Națională Română Iași.
Valul de oferte de conținut gratuit nu a cuprins doar lumea muzicii clasice. Musicalurile de pe Broadway pot fi urmărite gratuit pe o platformă dedicată, cu mențiunea că oferta este valabilă doar șapte zile, după care se solicită un abonament lunar. La fel au procedat și o serie de teatre din lume, inclusiv Teatrul Țăndărică din București, care transmite pe Facebook piese de teatru pentru copii, cu un program zilnic.
Muzeele, la rândul lor închise, își promovează acum impresionantele tururi virtuale gratuite, precum și colecțiile care pot fi descărcate și văzute de acasă. De pe canapea, se pot vizita British Museum, Guggenheim, Galeria Națională de Artă din Washington, Muzeul Orsay din Paris, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Galeriile Uffizi din Florența și multe altele.
La rândul lor, artiștii au pornit un trend de „concerte de acasă“: transmit pe paginile lor de Facebook, Twitter sau Instagram mini-concerte din izolare. A început Chris Martin, solistul de la Coldplay, care s-a așezat la pianul lui din sufragerie, primind „dedicații“ — solicitări de melodii — de la fanii care îi scriau direct pe pagină. Ideea a fost preluată mai departe sub sloganul #TogetherAtHome (#ÎmpreunăDeAcasă) și sub umbrela Organizației Mondiale a Sănătății. I-au urmat deocamdată exemplul John Legend pe Instagram, Gary Barlow (fostul membru Take That) și Charlie Puth.
În domeniul filmelor, platformele de streaming au cu siguranță de câștigat în urma carantinei generalizate și majoritatea au ales să nu facă oferte speciale în această perioadă. Excepție fac Sundance, care a introdus o perioadă de 30 de zile de gratuitate, Shudder — o platformă de filme horror pentru cei care sunt prea veseli în aceste zile – și VidAngel.
Pentru cei care preferă mai degrabă cititul, primul pas a fost făcut de platforma Scribd, care a anunțat recent că oferă acces gratuit, timp de 30 de zile, la impresionanta sa colecție de cărți și documente.
Este ciudat, însă, cum izolarea de acasă a intensificat atât de mult nevoia de a evada în cultură. Nu doar pentru că asta ar trebui să ne ridice niște semne interioare de întrebare, dar și pentru că este un domeniu în care investim extrem de puțin. Oare cum ar fi arătat carantina noastră fără muzică, filme, teatru, cărți?