”Medicii sunt eroii acestori timpuri, să nu uitam sa le mulțumim in fiecare zi! …
..să nu ne pierdem niciodată încrederea în frumos, în bine, în puterea muzicii de a ne alina suferința…”
Ar fi trebuit să cânte în acest martie în Statele Unite, în turneul american al anului Beethoven, în Philadelphia și New York, apoi ar fi urmat Berlin, Paris, Viena etc. Ca toți muzicienii lumii, și-a suspendat activitatea. Îl celebrează pe Beethoven de acasă, cu familia, prin studiu și meditație, oferind melomanilor un cvartet beethovenian pe zi în online, din înregistrările mai vechi. Am stat de vorbă în exclusivitate pentru Sdc cu Corina Belcea, vioara I a unuia dintre cele mai bune cvartete din lume la ora actuală, o femeie directă și generoasă, mamă dedicată și cu simțul umorului, mai mult un „stat la povești“ decât un interviu, printre lecții online, rețete pentru copiii Elior, Cataleya și Isabella, despre solidaritate, pandemie și stay home, un îndemn greu de pus în practică, dar care poate salva multe vieți în aceste zile. Așa cum pe unii îi poate salva chiar muzica lui Beethoven.
Cum e să stai acasă, Corina Belcea, ce înseamnă pentru cvartetul Belcea și pentru tine imensa pauză generală în care a intrat planeta, cu toate recitalurile și turneele anulate sau suspendate?
Încercăm să ne canalizăm energia pe lucrurile pozitive ale acestei perioade, îngrozitoare pentru mulți oameni: în primul rând, nevoia de a ne gândi la alții, un lucru pe care, să fim sinceri, mulți dintre noi (aici ne includem) nu o fac destul de des. Prin gestul de a ne priva temporar de activități cotidiene fără de care credeam că ne vom plictisi, ne folosim imaginația și în același timp îi protejăm pe cei care nu au de ales și sunt mai fragili: bătrânii și bolnavii. STĂM ACASĂ! Implicit ajutăm și cadrele medicale fără de care nu am supraviețui și care stau zi de zi între noi și acest cumplit virus. Ei sunt eroii acestor timpuri, să nu uităm să le mulțumim în fiecare zi! Restul e diferit pentru fiecare. Pentru noi, e un moment de regăsire, de reflecție, de ore întregi petrecute cu copiii – nu se întâmplă destul de des să fim cu ei 24 de ore din 24!
În tot acest domiciliu forțat mai repetați, vă mai întâlniți să cântați împreună? Cum arată Belcea Quartet în aceste zile departe de scenă, turnee și repetiții?
Ne e dor de Beethoven, de cântatul în cvartet (suntem fiecare la casa lui, nu am repetat de când am primit vestea anulării turneului din America, pe care l-am fi făcut împreună cu copiii – mare dezamăgire, mai ales pentru micuțul Elior, care povestise tuturor la grădiniță că o să-și sărbătorească ziua de naștere la New York!). E greu pentru un copil să înțeleagă ce se întâmplă, dar le explicăm zilnic, împărțim cu ei veștile din lume și încercăm să îi facem să priceapă de ce e important ca toată lumea să aibă aceeași determinare în lupta împotriva acestei boli.
Cum e o zi de carantină pentru tine, Corina, cum e să stai acasă cu cei mici și soțul tău Antoine, practic jumătate din Belcea Quartet?
Rutina zilnică e simplă: facem școala acasă, cu ocazia aceasta învăț și eu franceza și germana, amândoi copiii fiind în clasa bilingvă la școală și grădinița. Fata cea mare începuse deja școala prin corespondență din ianuarie, așa că pentru ea nu e nici o schimbare, am adăugat doar o responsabilitate mai mare programului ei, rugând-o să le predea zilnic engleza celor mici. Ne amuzăm ascultându-i, un accent britanic autentic și piticii cu accentul lor amestecat român/ francez, o combinație tare hazlie, încercând să o imite pe sora cea mare. Cei mici au început ore de vioară și violoncel cu o profesoară minunată din Paris, cu care continuă acum pe Skype, asta folosesc și eu cu studenții, rezultatele depinzând de bunăvoința celor de la Orange. Wi-Fi nu am avut niciodată acasă, fiind destul de izolați în sat, așa că suntem la mila lui 4G. În rest, ne jucăm, citim, ascultăm muzică, gătim (eu mai prost, Antoine foarte bine, Isabella expertă la făcutul de brownies), nu ne plictisim nici un minut! Colegul nostru Axel face exact aceleași lucruri, iar Krzysztof așteaptă cu nerăbdare sosirea pe lume a primului copil și, în afară de lucrurile pe care le face cu multă plăcere de obicei (citește, își adâncește cunoștințele de armonie, studiază etc.), se „aprovizionează“ cu cantități imense de somn!

Belcea Quartet
Photo: Marco Borggreve
Corina Belcea, vioară
Krzysztof Chorzelski, viola
Antoine Lederlin, cello
Axel Schacher, vioară
2020 e anul Beethoven, muzica lui ar fi trebuit să se audă în marile săli ale lumii și în interpretarea cvartetului Belcea. Ce înseamnă Beethoven pentru voi, ce sunt cvartetele lui pentru tine, Corina?
Dacă ar fi după noi, în fiecare zi ar fi o zi dedicată lui Beethoven! Geniul acestui Titan ne însoțește zi de zi și ne deschide sufletele pentru frumos, pentru bunătate față de alții, pentru curajul și energia de a ne împinge fără odihnă peste limitele noastre. În cvartetele pe care avem norocul să le revizităm anul acesta cred că găsim, emoțional, toată hrana spirituală de care avem nevoie, un caleidoscop infinit care ne dă posibilitatea să ne schimbăm constant interpretarea, dacă suntem destul de umili să realizăm că nu vom fi niciodată în postura de a descoperi și aduce la viață toate comorile ascunse între pagini. În aceste zile încercăm fiecare să analizăm, să cercetăm și să găsim noi modalități de a răspunde chemării muzicii, e un moment perfect de a încetini ritmul alert al vieții cu care suntem obișnuiți și de a ne dezvolta individual, fiecare pe ce cale crede de cuviință.
Integrala Beethoven înregistrată de Outhere Music France în 2012 și reeditată de Alpha Classics în 2019, superbă și prestigioasă carte de vizită pentru Belcea Quartet. Poate fi găsită aici: https://www.amazon.fr/Beethoven-Complete-Quartets-Belcea-Quartet/dp/B07T57WWF7
Beethoven e o carte de vizită pentru Belcea Quartet. Nu e frustrant să nu-i puteți cânta muzica, chiar în anul Beethoven?
Nu ne gândim deloc la frustrări, suntem recunoscători că până acum suntem sănătoși și le suntem alături cu gândul celor care trec prin momente grele luptând cu boala sau pierzând înaintea ei. Sperăm că vom avea destul timp pentru Beethoven în următoarele luni, următorii ani. Experiența de viață, emoțiile prin care trece toată lumea ne pot doar îmbogăți și face mai buni. Am avut planuri de a înregistra din nou integrala cvartetelor, lucru pe care, dacă totul reintră în normal, îl vom face la Berlin la sfârșitul lunii mai, dar din nefericire cerințele financiare au fost peste posibilitățile celor care au propus acest proiect, așa că deocamdată ne amintim cu plăcere de varianta pe care am înregistrat-o în 2012. Zilele acestea ne bucurăm să împărțim cu publicul meloman din lumea întreagă înregistrarea video făcută la Viena în 2012, în fiecare zi un link pentru un cvartet, în ordine cronologică, link care poate fi găsit pe Facebook și Instagram. Am postat deja un link cu un concert înregistrat la Berlin cu lucrări de Haydn, Ligeti și Dvorák.
https://www.arte.tv/fr/videos/094370-019-A/quatuor-a-cordes-n-3-de-beethoven/?fbclid=IwAR3572K-GjWMx6ge1w8HChe8-p4mm2EMQoqvfugIGooX3gCyhPIe0D8OSeY
Mă gândesc la Heiliger Dankgesang din op. 132 cu Belcea Quartet, acest dialog-ofrandă de mulțumire al lui Beethoven către divinitate, pe care îl ascult des în aceste zile. Ce poate face muzica pentru noi în aceste zile înfricoșătoare și teribil de grele?
Sperăm ca în aceste momente de panică, durere, neliniște și incertitudine pentru ce ne rezervă viitorul să ne putem lăsa sufletul în mâinile muzicii lui Beethoven, un geniu care și-a petrecut viața în incertitudine, panică și durere și a reușit, cel puțin prin muzica pe care a compus-o, să ne dea impresia că totul e posibil, să ne inspire să nu ne pierdem niciodată încrederea în frumos, în bine, în posibilitățile nelimitate și puterea muzicii de a ne alina suferința.
Care e mesajul vostru, al cvartetului Belcea, pentru public, pentru fanii din întreaga lume și din România?
Sănătate și gânduri pozitive vă trimitem tuturor!
https://www.youtube.com/watch?v=bcxmIp0YOAs