Cine câștigă titlul pentru cel mai amuzant asistent personal digital? Siri, Alexa, Google sau Cortana?
Am aflat, cu această ocazie de epidemie, că plictiseala te poate face filosof. După ce ai epuizat toate scenariile negre, după ce nu mai suporți nici o altă propunere din recomandările Netflix, începi să îți pui întrebări dintr-un cu totul alt registru. De exemplu, eu mi-am întrebat boxa de Google Home dacă știe o glumă și mi-a spus: „Cum te încălzești într-o cameră friguroasă? Te duci la colț, pentru că acolo sunt mereu 90 de grade“. Nu îmi stă în fire să port conversații cu un obiect, dar am continuat cu „De ce ești amuzant?“. Moment în care mi-a spus că a găsit o listă de rezultate pe Internet pe această temă și mi-am adus aminte că vorbesc cu un program. Dar am rămas cu întrebarea: de ce toți asistenții inteligenți au fost programați să spună și glume? Și cine este cel mai amuzant?
Pentru ca boxa mea Google să poată fi amuzantă, compania a angajat scenariști de la studiul de animație Pixar, comedianți și scriitori de la cel mai cunoscut site de știri satirice, The Onion. O parte din glumele pe care le spune sunt reciclate din bancuri mai vechi, altele sunt scrise de această echipă specializată. De fapt, echipa are un rol mai larg decât doar cea de a scrie bancuri: să formeze „personalitatea“ asistentului digital.
Toți asistenții inteligenți cunoscuți — Siri (Apple/ iPhone), Google Home, Alexa (Amazon) și Cortana (Microsoft) — au fost construiți nu doar cu linii de cod care să îi ajute să proceseze limbajul și să ofere un răspuns, ci și cu astfel de echipe care le sculpteze personalitatea. Siri, de exemplu, este cunoscută pentru faptul că e cea mai serioasă dintre asistenții personali și foarte concentrată pe rezolvarea problemelor utilizatorului. Alexa, cea care a fost prima apariție pe piața asistenților inteligenți, este considerată cea mai „umană“. Echipa care se ocupă de personalitatea asistentului Microsoft, Cortana, susține că și-a propus să o transforme într-un aliat loial, de nădejde și cu experiență. Un fel de secretară de încredere, la vârsta de pensie.
O echipă de cercetare de la Pratt Institute și-a pus la modul serios întrebarea „cine e cel mai amuzant asistent personal inteligent“, comparând cele patru modele menționate mai sus. Pentru asta, au obținut în total 96 de glume sau replici glumețe, pe care le-au supus evaluării unui juriu de 14 persoane. Per total, toți asistenții personali au primit scoruri la limita între amuzant și neamuzant. Atâta vreme cât umorul a fost „la cerere“, în sensul că asistentul digital livrează un banc specific și preprogramat, utilizatorii le-au acordat note mari. Acolo unde umorul era folosit în răspunsuri la alte întrebări („Ești cu adevărat un robot?“), asistenții personali au primit scorurile cele mai mici — aproximativ 2 din 5 puncte posibile. În aceste interacțiuni, umorul preprogramat a fost apreciat ca fiind forțat, ca cineva care se chinuie prea mult să fie amuzant. Cele mai mari scoruri au fost obținute la întrebarea „Poți să strănuți?“, acolo unde Alexa a fost desemnată câștigătoare detașată.
Per total, răspunsul studiului la întrebarea „Cine este cel mai amuzant“ a fost: Alexa, urmată de Google Home și Cortana. Cealaltă concluzie a fost însă mai tristă: cu cât sunt mai amuzanți, cu atât ne aduc aminte mai mult că sunt doar niște roboți.