„Printre ele este expus si un dublu autoportret al maestrului, unul dintre ultimele autoportrete, deoarece dupa anul 1936 Tonitza s-a imbolnavit si nu a mai pictat pina la moartea sa, in 1940”, explica Raluca Teodorescu, reprezentanta a muzeului. Eugenia Iftodi a pastrat desenele in colectia sa particulara, iar spre finalul vietii a decis sa le doneze unor colectii publice din Rominia, pentru a putea fi admirate de publicul larg.
Necunoscute timp de 70 de ani
„Intre anii 1933 si 1936, Nicolae Tonitza a lucrat la Balcic. Desenele, semnate si datate de pictor, sint realizate in 1936 si reprezinta in principal portrete de copii”, spune Maria Ordean, directoarea Galeriei de Arta a Muzeului Brukenthal si organizatoare a expozitiei.
Desenele expuse pentru prima oara acum reprezinta donatia pictoritei Eugenia Iftodi (1915 – 2004). „Din marturia Eugeniei Iftodi, stim ca pictorul i-a dat aceste desene elevei sale in 1937, in scopul de a studia. Tonitza avea mai multe etape de creatie. Ceea ce vedem noi in expozitie reprezinta una dintre primele etape, sint niste «note sumare» pe hirtie tip pergament, lucrate in mare viteza, cu un betisor sau penel si tus. Dindu-i-le Eugeniei Iftodi, i-a cerut sa le compuna, o metoda pe care pictorul o preda la Iasi”, povesteste Maria Ordean.
Eleva lui Tonitza a facut, timp de un an, acele compuneri si, impreuna cu desenele care i-au fost sursa de inspiratie, le-a prezentat maestrului in 1938. Maestrul insa a refuzat sa le ia inapoi, spun muzeografii din Sibiu. „Tine-le, in viata iti vor prinde bine”, i-ar fi zis pictorul elevei sale, care a pastrat atit desenele, cit si culorile si paleta pe care le primise de la Nicolae Tonitza. „Le-a pastrat pina spre finalul vietii, cind a hotarit sa le doneze unor colectii publice. De aceea, desenele acestea au fost necunoscute.” Intre desene se afla si un autoportret dublu al lui Tonitza, singurul desen din toate cele 55 care a mai fost prezentat o singura data in Romania, in 1986.
Expuse temporar
La vernisaj, Maria Ordean, directoarea Galeriei de Arta a Muzeului Brukenthal, a spus ca la Cabinetul de Stampe se doreste alternarea capodoperelor de arta europene cu cele romanesti. Expozitia Nicolae Tonitza. Desene va fi deschisa pina pe 21 mai. Directorul general al muzeului, Sabin Luca, a explicat de ce expunerea celor 55 de desene este una temporara: este vorba despre piese fragile, degradabile. Lucrarile se afla in vitrine izolate, iluminate modern, iar incaperea respecta strict anumiti factori de temperatura si umiditate.
BRUKENTHAL – 250.000 de vizitatori
Aproape 250.000 de vizitatori a avut Muzeul National Brukenthal in 2007, cind Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana. Cifra oficiala a fost facuta publica saptamina trecuta. Cel mai mare numar de vizitatori i-a atras, desigur, Palatul Brukenthal, cu colectia de capodopere ale picturii universale: 176.000 de bilete vindute de-a lungul anului. Desi inchis o buna parte din an, din cauza lucrarilor de modernizare, Muzeul de Istorie a adunat si el 32.000 de vizitatori, iar Galeria de Arta Contemporana a atras aproape 15.000 de vizitatori. Programele incepute in 2007 vor continua in acest an, spune directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca: „Palatul este in plina revigorare. La 1 decembrie, doresc sa inauguram noua galerie de arta europeana”. De asemenea, continua reamenajarea spatiilor expozitionale. „Visul meu este sa stea omul opt ore in palat”, spune Sabin Luca.