Nu mai este vorba despre sănătate. Problema nu se mai pune în termeni de protecție sau răspândirea unui virus. Recent, purtatul unei măști a devenit altceva: o declarație politică.
Americanii se întrec în gesturi de umilire publică din cauza purtatului măștii. Cei care poartă măști sunt ridiculizați că sunt niște democrați sensibili, care se sperie prea ușor și cred în marea conspirație a presei despre coronavirus. Cei care nu poartă măști sunt, ocazional, certați și dați afară din magazine. Discuția s-a transformat dintr-o dezbatere cu tentă medicală într-o încrâncenare politică încăpățânată. În mijlocul ei, cu un zâmbet neacoperit de mască, stă președintele Americii.
Discuția a căpătat amploare cu ocazia Zilei Memoriale, ce marchează sacrificiul soldaților americani, în cadrul căreia politicienii au avut apariții publice contrastante. Donald Trump a „sărbătorit“ weekendul prelungit mergând la golf și apărând în public fără mască. Joe Biden, candidatul democrat la președinția SUA, a depus o coroană purtând o mască neagră în chip de doliu. Un comentariu care îl ridiculiza pe Biden pentru acea mască a fost preluat de Trump, iar de acolo dezbaterea a explodat.
Diverși guvernatori au intervenit în discuție și și-au rugat cetățenii statului să nu îi mai umilească pe cei care poartă măști. Partea mai tristă este că au simțit nevoia să dubleze aceste apeluri la empatie cu argumente precum „cineva care poartă mască nu este o fire slabă, poate încearcă să își protejeze copilul sau soția bolnavă“.
Politizarea măștii e vizibilă și în statistici: alegătorii democrați îi „pârăsc“ pe cei fără mască mai des decât simpatizanții republicani. În schimb, republicanii sunt mai dispuși să poarte mască dacă locuiesc într-un stat condus de un democrat.
Situația destul de ciudată din Statele Unite este favorizată și de faptul că statele ezită să instituie purtarea obligatorie a măștilor în public. Decât să fie acuzați că sunt dictatoriali și să piardă voturi, politicienii preferă să facă recomandări și să lase decizia pe seama magazinelor, a cetățenilor, a casierilor din supermarket și paznicilor de la intrarea în clădiri. Pentru că asigurarea respectării regulilor a devenit una dintre responsabilitățile lucrătorilor din comerț, au apărut cazuri în care aceștia au fost loviți sau chiar împușcați de persoane care refuzau să poarte măști.
Salvarea acestei încleștări politice poate veni, în mod neașteptat, din partea modei. Măștile au început să fie atât de creative, încât e posibil să devină un accesoriu șic. Grădina zoologică din Cincinnati a început să vândă măști adorabile cu boturi de animale; mai multe companii se oferă să producă măști personalizate cu replici ale chipului clientului, iar revistele de modă au rubrici dedicate celor mai trendy tipuri de măști. Muzeul Bruckenthal din Sibiu a pus în vânzare măști inspirate din opere de artă celebre. Anunțul despre noile articole a început cu „Pandemia schimbă moda“. Completarea ar fi: dar politica, ba.