Antirasism și ipocrizie
Uzinele divertismentului american, de la Netflix la HBO, s-au grăbit să se declare „unite sub baniera #BlackLivesMatter“ ca urmare a morții lui George Floyd. Dintre acestea, Disney a publicat imediat un mesaj pe rețele sociale: „Suntem contra rasismului, suntem pentru incluziune, ne susținem angajații, povestitorii și creatorii de culoare și întreaga comunitate afroamericană“. Un mesaj care a primit imediat o replică din partea internauților care s-au distrat arătând celor de la Disney cât sunt de ipocriți. De exemplu, lansarea în China a blockbusterului Trezirea Forței a declanșat un mare scandal atunci când s-a descoperit că de pe afișele chinezești ale filmului dispăruse (foto) unul dintre personajele principale, Finn, jucat de actorul de culoare John Boyega, pentru a nu deranja publicul și autoritățile chineze. În mod straniu, nici John Boyega n-a fost deranjat, cel puțin public, de aceste afișe, deși de câteva zile a devenit una dintre cele mai vehemente voci antirasism, în urma morții lui George Floyd.
Bani pentru sănătatea lui Wayne Shorter
Saxofonist și compozitor, cofondator al grupului Weather Report, Wayne Shorter este considerat un monument al muzicii jazz. La vârsta de 86 de ani însă, suferind, Shorter nu are suficienți bani pentru a-și plăti tratamentele medicale. Un fapt ce a provocat un val de indignare printre muzicieni și publicul ce s-a mobilizat pentru a plăti îngrijirea celebrului muzician. Asigurările medicale în SUA, scrie „France Culture“, se bazează „pe un sistem complex de asigurări, deseori oneros, care adesea nu scutește pacienții de cheltuieli uriașe, chiar astronomice. Nici cele mai ilustre personalități ale țării nu scapă de astfel de dificultăți“. Wayne Shorter se află într-o astfel de situație și de aceea a fost silit să își restrângă asigurarea medicală. Colegi jazzmeni s-au grăbit să îi sară în ajutor, organizând concerte cu invitați de prestigiu, unele dirijate de Herbie Hanckock, prin care încearcă să strângă fonduri. Parte dintre concerte au fost difuzate online, parte urmează a fi difuzate pe 26 iunie, 3 iulie și 28 august de către organizația SF Jazz.
Operă pentru puțini
Opera din Viena își redeschide porțile, dar noile condiții sunt adaptate perioadei post-carantină: instituția nu va prezenta marile producții din repertoriu, ci se va rezuma la recitaluri și muzică de cameră, iar la fiecare reprezentație nu vor putea participa decât o sută de privilegiați (într-o sală de 1709 de locuri), care vor plăti bilete cu prețuri cuprinse între 36 și 100 de euro. Numărul spectatorilor va crește treptat la 250 pe reprezentație în iulie și, în august, la 500. În același timp, la The Royal Opera House în Londra muzica live revine după 11 săptămâni de carantină, sub forma unei serii de trei concerte fără public, care vor fi însă transmise live pe YouTube și Facebook, în colaborare cu BBC. Primul dintre acestea va fi gratuit, pentru următoarele prețul va fi de circa 5 lire sterline.
Muzeul Auschwitz, fără bani
Muzeul lagărului Auschwitz-Birkenau, închis publicului încă din martie, se confruntă cu dificultăți financiare atât de severe, încât s-a văzut silit să facă un apel la public pentru donații. „Cerem ajutorul financiar din partea tuturor celor care consideră necesară păstrarea memoriei“, scrie într-un comunicat postat pe site-ul muzeului, după ce „bugetul pe anul 2020 s-a prăbușit“ în ciuda susținerii din partea ministerului polonez al Culturii și a Fundației Internaționale Auschwitz-Birkenau. Muzeul este vizitat anual de peste 2 milioane de persoane. El va fi redeschis publicului abia la începutul lunii iulie. În 2020 se marchează cea de-a 75-a aniversare a eliberării lagărului care a devenit simbolul tuturor lagărelor de exterminare naziste.