Vă mai aduceți aminte de toamna anului 2016? PSD defila în alegeri, obținând singur aproape jumătate din fotoliile parlamentare. Efectele sunt vizibile și astăzi. Cum s-a putut întâmpla una ca asta? La Palatul Victoria se afla Dacian Cioloș, iar la Cotroceni era Klaus Iohannis. Iar PSD era condus de Liviu Dragnea.
A avut Cioloș o guvernare catastrofală? Nici vorbă. Mai degrabă a fost un cabinet de tranziție care avea ca scop pregătirea alegerilor. N-au fost gafe, dar guvernarea Cioloș nici n-a rupt gura târgului.
Numai că anul de liniște 2016 a fost speculat la maximum de Dragnea și de echipa sa de zgomote. PSD părea în mintea celor mulți drept partidul care dă, care are grijă de bugetari și de pensionari, în timp ce ăialalți sunt preocupați de cifrele economice, de deficite și de chestiuni greu de înțeles.
În toamna anului 2016, PNL a avut o campanie electorală dezastruoasă. Probabil cea mai proastă campanie din ultimii 20 de ani a PNL-ului. Liberalii conduși la acea vreme de Alina Gorghiu n-au reușit să producă nici un program coerent, n-au propus nimic românilor. Nici listele din județe n-au fost grozave, ba dimpotrivă. În campanie, PNL încerca să se lipească de Cioloș, însă premierul de atunci clama independența și nu era de acord nici măcar cu utilizarea fotografiei sale pe afișele liberalilor. De partea cealaltă, Liviu Dragnea a pedalat pe problemele cetățenilor și a umplut platourile de televiziune cu planșe despre salarii, pensii și reduceri de taxe și impozite.
Se repetă în 2020 scenariul din urmă cu patru ani? Parțial, da. Dar de data asta nu mai e vina PNL. Liberalii au așteptat anul trecut victoria de la europene, iar în preajma reînscăunării lui Klaus Iohannis la Cotroceni au dat asaltul. N-a mai venit un guvern tehnocrat la Palatul Victoria, ci executivul a fost preluat chiar de șeful PNL, Ludovic Orban. Planul era simplu: provocarea de alegeri anticipate în primăvara lui 2020 și prinderea PSD pe picior greșit.
Probabil că fără pandemie și cu o economie turată la maxim, PNL ar fi obținut lejer peste 40 de procente. Iar cu USR-PLUS ar fi fost format un guvern solid care să nu fi avut nici o problemă în următorii patru ani. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar coronavirusul a dat peste cap planul liberalilor. România s-a închis la propriu pentru 60 de zile, iar la mijloc de iunie încă sunt sectoare care așteaptă reluarea activității. Anticipatele au rămas în urmă, iar PSD a început tocarea guvernului, oastea lui Ciolacu respingând măsurile restrictive impuse românilor.
E complicat să guvernezi fără majoritate parlamentară, însă PNL și-a asumat acest lucru. PSD poate răsturna și mâine guvernul, mai ales că prietenii de la ALDE și Pro România abia așteaptă semnalul.
Poate evita PNL scăderea în sondaje? Teoretic da, practic este aproape imposibil. Când le ceri românilor să fie în continuare prudenți, când menții starea de alertă, restrângând drepturi și libertăți, e complicat să te iubească lumea. Iar aici PSD este expert în manipulare și în a întoarce situația în favoarea sa. Timpul nu lucrează în favoarea liberalilor. Oamenii au uitat de OUG13, de Dragnea sau de Dăncilă. Mai proaspete sunt ordonanțele militare, aparițiile lui Marcel Vela de la miezul nopții și măsurile de carantină.
Asistăm la un proces lent de sufocare a unei guvernări minoritare. Orban și ai lui miniștri au ajuns ca niște păpuși pe care Ciolacu, Ponta și Tăriceanu le țin în geamurile Palatului Victoria. Și dacă ar vrea să treacă în opoziție, liberalii nu mai pot renunța la putere. Ați vrut guvernare? O aveți! Acesta pare a fi mesajul PSD și al aliaților săi din Parlament.
Ce va urma? O încleștare teribilă între putere și opoziție. Un război care se va purta cu toate armele. Dacă la începutul anului, PSD era la pământ, acum social-democrații au echilibrat meciul. Iar starea de spirit contează, mai ales după o lungă perioadă în care armatele roșii au fost debusolate. PSD poate spera că oprește și hemoragia de primari către PNL. Cu alte cuvinte, poate aborda ceva mai relaxat momentul localelor. Alegerile pentru primării sunt cele care dau tonul pentru parlamentare. N-ar fi exclus ca PSD să aibă ca scenariu un rezultat peste așteptări la locale prin mobilizarea primarilor, după care să încerce amânarea alegerilor generale. Încă o iarnă cu guvernare minoritară PNL, plus o revenire în forță a covidului în sezonul rece sună al naibii de rău pentru liberali.