Intrebarea asta, „Ei, si ce?”, si-au mai pus-o si altii. Doamna Svetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul numit (atit de stufos si de pretentios) al Educatiei, Cercetarii si Tineretului, declara pe la sfirsitul lui martie 2008 ca nota la purtare ar trebui desfiintata, fiindca – spunea dinsa – „nota la purtare, in opinia mea de liberala, este o modalitate de constringere ilogica… Eu trebuie sa am grija ca daca ii dau lui nota pe comportament, imi dau si mie nota, ca si profesor, pe comportament. Daca eu am in clasa elev cu nota scazuta la purtare, inseamna ca eu, ca si diriginte, am dat chix…”.
Imediat a aparut si reactia profesorilor, care s-au plins ca li se ia una din putinele metode de disciplinare ale elevilor. Metoda de disciplinare? Oare?
Pe mine m-a deranjat in primul rind faptul ca doamna secretar de stat si-a comunicat opinia ei „de liberala”, nu pe cea de pedagog. Stiu ca se apropie o campanie electorala, dar deciziile in educatie nu se iau pe baze doctrinare. Am ajuns tare rau daca exista educatie liberala (in sens politic), social-democrata sau – Doamne fereste! – mare-romanologica sau cum i s-o zice celei PRM-iste. In al doilea rind am retineri fata de o profesionista a educatiei care, ca profesor si ca om educat, spune „ca si profesor” sau „ca si diriginte”.
Dar sint convins si eu, ca si doamna Preoteasa, ca eliminarea notei la purtare e o idee buna. Nu fiindca ar fi o modalitate de constringere ilogica. Ea ar fi logica intr-o societate in care morala si educatia au relevanta. In Romania nu conteaza. E o forma fara fond. Nu mai e de mult o modalitate de constringere. Chiar dimpotriva.
Imi aduc aminte cita grija aveam in timpul scolii ca nu cumva sa ma trezesc cu nota scazuta la purtare. In scoala generala nici nu prea aveam pentru ce, iar in liceu… pai, in liceu nota scazuta la purtare nici nu mai reprezenta propriu-zis o pedeapsa! Doar vorbim de adolescenti revoltati impotriva autoritatii si mai ales dornici ca revolta lor sa aiba vreun efect vizibil. Asa ca nota scazuta la purtare devenea un fel de certificat de rebel. Smecherii si tipii cool aveau nota scazuta la purtare. Erau meseriasii cu care voiai sa fii in gasca. Nota zece la purtare o aveau fetitele, pampalaii si tocilarii. Cam asa stau lucrurile cu adolescentii.
Si ce pericol il pastea – sau il paste – pe un elev cu nota mica la purtare? Nu mai e acceptat la facultate? Nu poate sa ajunga primar de sector in Bucuresti? I se interzice dreptul de vot? Din cite stiu eu, singurul loc unde i se blocheaza accesul este scoala militara – desi ofiterii de armata pe care i-am cunoscut nu mi-au dat deloc impresia ca ar fi reprezentantii celei mai bine-crescute si mai distinse clase profesionale din intreaga Romanie. Dar, cine stie, poate ca pe aia politicosi ii trimitem in strainatate, sa lucreze la imaginea tarii.
De-aia zic ca, in ciuda temerilor profesorilor, nota la purtare merita eliminata din catalog. Nu fiindca asa spune nu stiu care ideologie liberala romaneasca si nici fiindca ar reprezenta vreo metoda de constringere de vreun fel, ci tocmai pentru ca nu mai reprezinta nimic. Eventual, ar putea fi un vag semnal pentru parinti ca lucrurile nu merg chiar bine cu odrasla lor. Cit priveste corectarea comportamentului sau mentinerea disciplinei in scoli, asemenea probleme trebuie rezolvate altfel. Marea miza e sa afli cum. Iar aici Ministerul Educatiei s.cl. e deocamdata corigent.