Zona agricolă din acest județ este destul de bine și compact organizată. Sunt nouă mari fermieri care lucrează în total aproximativ 80.000 de hectare.
De fapt sunt opt mari fermieri și Fănel, acesta din urmă deținând în arendă doar 218 hectare și nefiind primit la masa bogaților.
Când se făceau strategiile de cultivare, Fănel era mai mereu uitat, dar nu neapărat din cauza suprafeței neînsemnate, ci mai degrabă datorită faptului că de multe ori era neglijent. Nu erbicida la timp sau deloc, utilajele îi erau vechi și mai mereu stricate și nu avea nici pile la APIA. În 2010, spre exemplu, grupul G8, cum le plăcea lor să își zică, a hotărât să cultive grâu și rapiță în proporții aproximativ egale. Fănel, veșnicul nealiniat, a pus cartofi, pe care i-a neglijat așa cum știe el mai bine, împărțind frățește cu gândacul de Colorado și obținând modesta producție de 8.300 kilograme la hectar, motiv de glume și de vorbit pe la spate în sânul breslei.
Una peste alta, județul s-a trezit că nu are destui cartofi pentru băgat la maț și știți ce înseamnă asta, da? Înseamnă că puțina marfă de pe piață se scumpește mult și brusc, fiindcă există dezechilibru între cerere și ofertă. Cu alte cuvinte, fără să vrea, Fănel s-a trezit vânzând barabule mici și străpunse de pir cu patru lei kilogramul.
Scăzând bruma de cheltuieli pe care le-a făcut cu însămânțarea și recoltarea, profitul net a fost de 5.230.600 lei, adică zero motive de glume în sânul breslei, care brusc a văzut în acest paria un model de biznis.
În anul următor G8 a cultivat doar cartofi. Ca la manual, cu toate tratamentele efectuate la timp, pentru a atinge ținta medie europeană de 29,44 tone la hectar. Milioane de obuze se auzea cum cresc. Pârâia ogorul și aveai senzația că întreg județul s-a scufundat câțiva centimetri sub greutatea recoltei, a muntelui de bani care încă acumula amidon. Unde mai pui că a și plouat din belșug. Fănel a pus porumb, iar ploile dese nu se poate spune că l-au ajutat, favorizând proliferarea putregaiului și reducând producția de la o medie estimată de 7.400 kile la 3.120 kilograme la hectar, motiv de glume și de vorbit pe la spate în sânul breslei.
70 de bani. De mult nu mai fusese cartoful atât de ieftin, din cauza excedentului de producție. Se ajunsese ca la cursul valutar, unde un kil de porumb echivala cu 3,2 de barabule. Scump cucuruzul, fiindcă oferta era foarte limitată. Impresionați și motivați de noua lovitură dată de Fănel pe piața agricolă, în anul următor membrii G8 au hotărât să cultive doar porumb.
Un comentariu
Fănel face vrăji, e singura explicaţie.