Cu toate că, de-o bună bucată de vreme, sufeream de acuta absență a prezenței (metafizice?) care îmi coordonează (sau supraordonează?) viața, n-am fost conștient de boala asta până acum.
Zilele trecute, deși îmi propusesem să nu pun urechea, cam bănuind – motivat de vechi experiențe – ce anume aș putea să aud, am zis într-o doară „Hai, fie!“, și am introdus discul blu-ray cu versiunea surround întocmită de trupa Kansas la noua operă, The Absence of Presence (2020, InsideOut Music/ Sony). Nu de alta, dar – devotat susținător al modalității de răspândire a sunetului de jur-împrejur, cea mai apropiată de realitatea palpabilă, potrivit aprecierii oamenilor îndreptățiți a judeca – nu se făcea să ratez apariția. În plus, la asemenea participare culturală m-am simțit îmboldit și de comentariile favorabile scrise de câțiva prieteni virtuali din grupul care pierde vremea cu „chestii faine pe CD, vinil, casetă“, în loc să se ocupe de treburi serioase, cum ar fi salvarea planetei, eradicarea sărăciei sau revitalizarea deșertului Kalahari (sic!)…
Mărturisesc – fără intenție ascunsă de a mă integra mainstream-ului reprezentat de amicii sus-pomeniți – că primele patru piese ale discului mi-au atacat aparatul auditiv direct la părțile sensibile, cucerind parțial versantul mai molatic apărat. Îndeosebi intervenția viorii lui David Ragsdale a doborât meterezele, dat fiind că prezența acestui superb instrument este mai mult absentă în peisajul rock. Iar piesa a patra, Propulsion 1, compoziție instrumentală datorată clăparului Tom Brislin, a lichidat orice urmă de rezistență și am dat să ridic steagul capitulării, alb la culoare, cum bine se știe. Dar a început imediat piesa Memories Down the Line, cu inevitabila partitură de claviaturi aducătoare de leșin pentru spirite strident mai sensibile decât al meu. Nu am de reproșat nimic, nici piesei, nici subgenului în care se încadrează. E, probabil, o defecțiune a sistemului meu de percepție, și nu de azi, de ieri: nu pot să consum Adult Oriented Rock (AOR), chiar de-ar fi el fermentat în sos de ardei iute și pus la fript pe grătar, în loc de transfrontalierii hamburgeri! Poate că deficiența se datorează faptului că n-am devenit încă adult? Nu îndrăznesc să mă pronunț, însă e posibil ca de la stadiul de adolescent bătrân să fi trecut – așa, țac-pac! – în faza de bătrân adolescent. Altfel nu-mi explic de ce am oprit ascultarea ulterioară (pasămite, pentru o cât de justă evaluare!) a discului din 1976, Leftoverture, tot al trupei formate în Topeka, pentru ultima năzbâtie a nemților fără vârstă, Einstürzende Neubauten, Alles in Allen, din ale căror texte, evident, nu pricep mare brânză!
Și fiindcă surround-ul m-a atras dinainte de a-l auzi pe discul de față, am fost atent la amănuntele care îi dau consistență și atractivitate (pentru cine pricepe). În pasajele dedicate, vocea lui Ronnie Platt se aude… plat, din păcate! Adică, e împărțită egal pe cele trei canale din față, parcă mai mult pe R și L, decât pe C. Poate fi vreo șmecherie pe care sistemul meu vechi de peste 15 ani nu reușește să o prindă; însă urechile n-au primit satisfacția așteptată (nu c-ar fi și meritat-o!). Pe ecranul TV se desfășoară ceva animație și un slide-show cu pozele trupeților, în alb-negru. Cred că puteau să adauge mai mult, chiar și versurile, nu era mare scofală. (Dar poate era cheltuială, cine știe!) Altfel, sunetul e bine articulat, lejer dispus în spațiu, transmite senzația de confort, dacă…
Dacă nu se întrerupe curentul electric și rămâi cu discul blocat în player până la revenire, peste o oră, două sau trei, când s-a dus dracului dispoziția de ascultat muzică AOR, abia ținută pe brânci timp de vreo 25 de minute! No comment!