Pe lângă încălzirea climatică, toanele liderului din Coreea de Nord, asteroizii care șuieră pe lângă urechile planetei și, desigur, virușii care nu iubesc oamenii, am mai căpătat o grijă: de ce dispar insectele?
Am aflat că insectele „trebuie salvate“ când Germania a anunțat că va reduce luminile nocturne în marile orașe pentru a pune frână dispariției insectelor. Până atunci, nici nu mi-am pus problema că insectele ar fi în pericol. Au fost mereu ceva de care trebuia să scap. Interacțiunea mea cu ele se rezuma la a le trânti două pufuri de insecticid când le vedeam plimbându-și piciorușele neinvitate pe parchetul meu. De ce, atunci, o țară precum Germania face eforturi atât de mari ca să le protejeze?
În ultimii câțiva ani, a apărut un subiect nou pe agenda publică: decimarea populațiilor de insecte. Cercetătorii trag semnale de alarmă încă din anii 2000, spunând că populațiile de molii, gândaci, albine, fluturi și multe alte tipuri de insecte sunt în pericol, din cauza faptului că oamenii le schimbă habitatul natural.
„Planul de protecție“ al insectelor din Germania cuprinde măsuri precum reducerea folosirii pesticidelor și insecticidelor în pacurile naturale, interzicerea „capcanelor luminoase“, precum și reducerea luminozității în zonele urbane, prin interzicerea luminilor puternice. Iluminarea stradală va trebui să țină cont, de acum, de bunăstarea plantelor, gândacilor și a altor vietăți. Multe specii sunt păcălite de luminile din orașe și confundă lumina reflectată cu luciul apei sau chiar, în cazul licuricilor, cu partenerii lor.
Marea Britanie este și ea preocupată de viața insectelor. ONG-uri și agenții guvernamentale și-au dat mâna pentru a crea o serie de coridoare naturale pentru albine. Echivalentul unor „autostrăzi“ de albine, late de trei kilometri, ce traversează țara dintr-o parte în alta, coridoarele sunt create prin zone cu flori sălbatice, pentru a putea permite polinizarea și înmulțirea albinelor. Aceleași organizații încurajează locuitorii să își tundă grădina mai rar sau să planteze anumite specii de plante ce încurajează revenirea unor specii pe cale de dispariție.
SUA este însă liniștită. Un studiu realizat având la bază informații pe câteva decenii, despre mii de specii, în habitate diverse, a arătat că nu au scăzut sau crescut în mod semnificativ din anii ’80 până astăzi. În comparație cu America de Nord, Europa este însă mai des populată, iar terenul folosit mult mai intens – fie pentru agricultură, fie pentru dezvoltare urbană.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care cifrele referitoare la populațiile de insecte variază atât de mult: de la cercetările americane care spun că nu totul este bine, la studii europene care spun că numărul insectelor a scăzut cu până la 75% în doar 30 de ani. Dacă acest declin nu se oprește, umanitatea ar putea rămâne rapid fără mâncare.
Așa că atunci când am auzit că se oprește temporar construcția unei autostrăzi din România pentru a muta o specie rară de gândac, să știți că am ținut cu gândacul.