Zeci de sibieni au venit miercuri seara la intilnirea de la Biblioteca Astra, cartile s-au vindut inca inainte ca evenimentul propriu-zis sa inceapa, iar la final a fost coada la autografe. Printre cei prezenti s-au aflat scriitorii sibieni Dumitru Chioaru, Joachim Wittstock, Radu Vancu si Adela Greceanu.
S-au lansat cartile din seria de autor „Norman Manea” de la Editura Polirom, precum si romanul Se face tot mai tirziu de Antonio Tabucchi („Biblioteca Polirom”, 2003; editia a II-a, 2008), cartile lansate fiind prezentate de Silviu Lupescu, directorul general al Editurii Polirom, si Bogdan-Alexandru Stanescu, director editorial pentru literatura universala. Moderatorul serii a fost George Onofrei, redactorul-sef al „Suplimentului de cultura”.
„In afara de reeditarea romanelor Atrium si Intoarcerea huliganului, este vorba despre trei volume noi foarte diferite intre ele. Doua sint volume de convorbiri”, a spus Norman Manea, prezentind cartile din seria de autor: Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici si Vorbind pietrei, un poem, „un fel de monolog adresat tatalui meu”.
Despre Se face tot mai tirziu, Antonio Tabucchi a spus ca, desi romanul cuprinde 17 scrisori, nu ar zice ca este un roman epistolar, ci unul de dragoste. „Si poate ca nu e vorba de dragoste, pentru ca este multa ura, razbunare… ” Este vorba despre 17 barbati care scriu scrisori si care acuza femeia ca a ucis dragostea dintre ei.
„Patria, in inima scriitorului”
Intilnirea de la Sibiu a fost ultima dintr-un sir de evenimente avindu-l ca invitat pe scriitorul Norman Manea. „Ne-am oprit la Sibiu pentru tot ceea ce inseamna istoria acestui loc”, a spus Norman Manea, marturisind ca in aceasta intreaga aventura a reintoarcerii sale si l-a dorit alaturi pe Antonio Tabucchi, fiindca „m-as fi simtit mai singur fara el”.
Vizita in Romania se va concretiza intr-un volum, cu fotografii si cu texte de ambii autori. „Avem de gind sa scriem o carte, inca nu stim ce fel de carte… Am vazut locuri foarte importante pentru Norman Manea si care m-au emotionat si pe mine. Am vazut orasul sau natal, Suceava, locurile in care familia sa a fost deportata, locul unde a studiat… „, a spus Tabucchi.
Norman Manea si-a dorit ca la Sibiu „Antonio sa aiba rolul de prim solist”. Iar scriitorul prieten a facut confesiuni emotionante, despre cum ar putea fi construita aceasta carte, ce va cuprinde intre copertele sale istorii ale tarilor, dar si istorii personale. O carte care va vorbi, de fapt, despre prietenia a doi scriitori. „Multi ani dupa ce a plecat din tara sa, Norman Manea a continuat sa scrie in limba romana. Locuieste in limba sa, iar asta inseamna ca patria se afla permanent in inima scriitorului. Daca pe mine m-ar intreba care e patria mea, as spune ca limba italiana insasi”, a spus Tabucchi. „Dar va fi o carte de istorie, cred, pentru ca am vorbit foarte mult despre istorie. Nu numai a Romaniei, e vorba si de istoria tarii mele… am trecut azi si la istoriile personale, care intra si ele in istorie ca intreg”, spune Antonio Tabucchi, adaugind la ingrediente peisajele frumoase, bucataria, caci si acestea intra in istorie…
Tabucchi a marturisit ca s-a intrebat in ultimele zile: „Ce facem noi aici? Sau, punind intrebarea mai serios, de ce Norman mi-a facut acest cadou? In cele din urma, nu sint nici istoric, nici savant in limba romana. Vin din alta cultura, a Occidentului. In fond, eu si Norman ne-am cunoscut destul de recent, de aproximativ zece ani… „.
Iar raspunsul, crede Tabucchi, ar putea fi intr-un „fragment misterios”, care suna asa: „Acolo, de unde vin lucrurile, se intorc intrebindu-se unele pe altele si scuzindu-se pentru timpurile diferite pe care le-au trait”.
Norman Manea s-a aratat foarte miscat de discursul lui Tabucchi. „Este un cadou al senectutii, sa iti faci prieteni la o virsta cind acest lucru e tot mai greu. Si cu atit mai mult intre scriitori.” Prietenia aceasta, crede Norman Manea, este „un mare cadou al destinului”. Si tot ea a fost darul facut cititorilor care au venit sa ii asculte la Sibiu.
Vizita celor doi la Sibiu s-a incheiat cu o plimbare in centrul istoric si apoi la Rasinari, iar drumul spre Bucuresti i-a purtat pe Valea Oltului, la Manastirea Cozia.
TURNEU
– Norman Manea si Antonio Tabucchi s-au aflat in turneu in Romania din 14 aprilie. Scriitorii au fost insotiti de membri ai echipei Polirom, iar excursia va fi subiectul unui film documentar realizat de o echipa a Televiziunii Romane.
– Norman Manea, scriitorul cel mai tradus din Romania, s-a aflat la a doua vizita in tara, dupa plecarea din 1986.
– Calatoria in Bucovina a urmat unei saptamini pline pentru Norman Manea – ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si al Universitatii Bucuresti, intilniri si o masa rotunda alaturi de scriitorii Antonio Tabucchi si Orhan Pamuk.