Campania s-a terminat, urnele vor decide. Cât de importante sunt alegerile locale? Sunt esențiale, mai ales într-o democrație fragilă cum încă e cea românească.
Degeaba ai un președinte de stat de care ești mulțumit, dacă primarul de comună sau de oraș își bate joc de tine. Uitați-vă la ecartul dintre marile localități sau chiar la diferențele care încep să apară între comunele de dimensiuni comparabile. Unele localități prosperă, altele, dimpotrivă, tânjesc să aibă realizările celorlalte. Nu e întâmplător faptul că sunt județe, orașe sau comune care aleargă mai repede, se dezvoltă mai iute. Au în frunte oameni mai pricepuți, mai implicați și ambițioși, dar și dornici să facă performanță. Edilii respectivi vor să lase ceva în urma lor. Alții nu au nici o ambiție, fiind preocupați doar să se mai aleagă o tură.
Campania electorală pentru locale a fost ceva mai animată decât campaniile similare din 2016 sau 2012. Candidații au încercat să fie cât mai vizibili, mai ales că pandemia le-a dejucat planul de a colinda stradă cu stradă timp de o lună. S-a mers mult pe online, dar și pe televiziuni, astfel că alegătorii care au vrut să afle câte ceva despre pretendenții la primării au putut să o facă.
Și reclama electorală a fost mai multă ca de obicei, ba chiar în exces în unele zone din țară. S-au aruncat în joc sume imense, iar întrebarea e dacă vor exista instituții care să ia la numărat hectarele de propagandă din zona online.
Cei care au vrut așadar informație au avut-o. Cei care au avut nedumeriri în legătură cu un candidat anume au putut afla cam tot. Fie de pe goagăl, fie din gura adversarilor candidatului favorit. S-au rostit fraze pompoase, s-au făcut promisiuni minunate, doar că multe au rămas cam aceleași, fiind rostogolite de la o campanie la alta.
A existat vreun candidat prin țară care să fi impresionat în această toamnă? Posibil să fi fost, dar eu unul n-am detectat vreo mare speranță politică în campania ce tocmai s-a încheiat.
Adevărul e că în România e și greu să mai rupi gura târgului, după ce 30 de ani s-a vorbit mult și nu s-a făcut mai nimic. Dacă spui că aduci gaz în sat sau asfaltezi 10 kilometri de drum nu te mai crede nimeni. E atâta cantitate de vorbe în jur, încât puțini alegători mai vor să audă de programe și proiecte. Oamenii fug de promisiuni.
Cât de mare va fi absenteismul la alegerile din 27 septembrie? Nu mai există emoția de la europarlamentarele de anul trecut, cum nu mai sesizăm nici interesul de la alegerile prezidențiale.
Deși unora poate li se pare ciudat, alegerile locale sunt cele mai importante dintre toate alegerile care au loc în România. La nivel local se pun bazele democrației și se decide forța unui partid. Acolo sunt banii, funcțiile și interesele. Un primar este chiar mai tare decât un parlamentar. pentru că aduce voturi la toate tipurile de alegeri.
Uitați-vă cum au alergat PSD și PNL în ultimii ani după primari. Cine câștigă localele are șanse uriașe să triumfe și la parlamentare.
Miza acestor alegeri este așadar maximă, pentru că schimbarea se produce de jos în sus, de la comună către oraș, iar mai apoi către autoritățile centrale.
Degeaba cerem guvernului să facă nu știu ce descentralizare, dacă la primăria din localitate încă se mai scriu cereri de mână, iar pentru orice problemă pe care o ai este obligatoriu să ceri audiență la edil.
Se vor prezenta așadar alegătorii în număr mare? Probabil că acolo unde meciul e strâns prezența va fi consistentă. Este și cazul Bucureștiului, la primăria generală, unde distanța între Nicușor Dan și Gabriela Firea e de numai câteva puncte. Dar acolo unde campania a trenat, iar rezultatul e mai degrabă previzibil, nu văd să existe prea mare interes. În plus, condițiile de pandemie e posibil să-i descurajeze pe unii alegători să bată drumul la secția de votare.
Acum ne dăm seama perfect ce ar fi însemnat două tururi la primari. Am fi avut un meci de încălzire pe 27 septembrie, iar finaliștii s-ar fi duelat peste două săptămâni. Ar fi crescut interesul, am fi avut o prezență mult mai mare, alegerile ar fi fost altceva.
Însă chiar și într-un tur, e bine de mers la vot. O prezență mică simplifică mult lucrurile, dă o șansă suplimentară edilului în funcție. Dimpotrivă, o prezență record poate răsturna calculele, plus că oferă reprezentativitate crescută celui ales. Eu unul voi merge să votez, îmi plac surprizele în politică.
1 Trackback