Victimă a două atacuri cerebrale, pe jumătate paralizat și suferind de pierderi de memorie, celebrul pianist nu crede că va mai urca vreodată pe scenă.
Anunțul lui Keith Jarret vine la puțină vreme după decesul, pe 4 septembrie, contrabasistului Gary Peakock, fost component al grupului pe care îl formase cu Jarrett și Jack DeJohnette. Acum însă Jarret vorbește despre finalul carierei, după două accidente vasculare, primul suferit în februarie 2018, al doilea în luna mai a aceluiași an. „Pe moment, nu am impresia că mai sunt pianist. Partea mea stângă este încă parțial paralizată. Sunt capabil să merg ajutat de un baston, dar asta mi-a luat un an“, spune Jarrett. În lunga perioadă de recuperare, spune pianistul, a încercat să cânte („Încercam să pretind că sunt Bach cu o singură mână“), dar, revenit acasă, a constat că suferă și de pierderi serioase de memorie.
Keith Jarrett și-a construit de mai bine de jumătate de secol o carieră legendară. După ce a învățat meserie alături de Art Blakey, Roland Kirk sau Miles Davis, Jarrett a început să scoată discuri solo încă de la începutul anilor ’70, albumul Köln Concert din 1975 – unul dintre cele mai importante albume de jazz, înregistrarea live a unui concert improvizat în întregime – l-a urcat pe Jarrett în fruntea clasamentelor. Köln Concert s-a vândut în peste 3,5 de milioane de exemplare în întreaga lume și a deschis porțile jazzului pentru un public care nu era obișnuit cu acest gen muzical.
De-a lungul vieții, Keith Jarrett a suferit deseori de probleme de sănătate. Chiar în momentul înregistrării Köln Concert, Jarrett purta un corset din cauza problemelor cu spatele și se plângea de insomnii cronice.
În 1998 a anunțat că suferă de oboseală cronică. Cu toate acestea, muzicianul a continuat să susțină un program regulat de înregistrări de albume pentru casa de discuri ECM.
„Nu știu care va fii viitorul meu. Astăzi nu mă simt pianist. E tot ce pot să spun“, a declarat Keith Jarrett ziarului „New York Times“.
1 Trackback