În această săptămână am mai atins un prag, cel de 6.000. Numărul cazurilor de COVID crește mai repede decât ne-am fi așteptat, iar întrebarea este dacă vom mai avea alegeri parlamentare pe 6 decembrie. Cu cât ne apropiem de data scrutinului, cu atât lucrurile sunt mai încurcate. Și devin mai nesigure.
În Europa, pandemia se agravează, însă e adevărat că și numărul de teste e mult superior celui înregistrat în România. Franța a trecut de 45.000 de cazuri, iar Italia, Spania și Marea Britanie au câte 25.000 de bolnavi depistați zilnic.
În România numerele sunt încă departe de ceea ce vedem în multe state europene, dar remarcăm că virusul e tot mai vioi și creează deja probleme serioase în spitale.
Revenind la peisajul COVID de pe continent, Franța și Marea Britanie au anunțat că intră în carantină timp de câteva săptămâni. Vor urma mai mult ca sigur și alte state. Posibil ca în funcție de gravitatea situației, restricțiile să fie ridicate peste tot la începutul lunii decembrie, mai ales că pe final de an se întețesc vânzările, iar banii se mișcă amețitor. Nimeni nu vrea să piardă potul de sărbători, când oamenii sunt mai darnici și fac cadouri cu nemiluita celor dragi.
România intră din 6 noiembrie în campanie electorală, iar timp de o lună candidații la parlamentare vor colinda țara în lung și-n lat. PNL și președintele Klaus Iohannis se află într-o situație aproape imposibilă. Liberalii vor alegeri acum, pentru că altfel popularitatea guvernului, după o iarnă ce se anunță cumplită, va scădea vertiginos.
Pandemia e tot mai prezentă, iar valul doi pare mult peste ceea ce a fost în primăvară. Facem sau nu alegeri? Intrăm în carantină sau ne ținem de campanie cu orice risc? Adevărul că e complicat de luat azi vreo decizie. Nimeni nu știe cu precizie care ar fi soluția ideală. Plus că nimeni nu garantează că în primăvară situația sanitară va arăta mai bine. Ba dimpotrivă, nu este exclus ca numărul de cazuri să fie mult peste ceea ce intuim acum.
Cel care va oferi răspunsul va fi sistemul sanitar. Nu Iohannis, nu PNL, nici PSD. Dacă sistemul medical va ceda, amânarea alegerilor devine o chestiune obligatorie.
Care este situația medicală în acest moment? Paturile libere de la ATI au început să se împuțineze, iar panica pare să se instaleze în multe unități medicale. Există o goană teribilă după ventilatoare, dar în multe spitale telefoanele sună în gol în căutarea unui loc. Sunt multe orașe mari unde lucrurile au intrat în scenariul roșu, iar fără măsuri restrictive e greu de crezut că tabelul de la ora 13 va arăta mai bine de la o zi la alta.
Adevărul e că nici autoritățile nu știu exact care este calea de urmat. Dacă apasă pedala restricțiilor, oamenii se vor întreba pe bună dreptate cum naiba stăm în case, dar nu renunțăm la alegerile parlamentare.
Limita sanitară poate fi cu greu stabilită azi, dar limita bunului-simț nu poate fi depășită. PNL nu poate întinde coarda electorală, pentru că de la un punct încolo va avea doar de pierdut. Deja oamenii nu dau semne că ar fi atenți la mesajele electorale, pentru că teama de COVID e prezentă la tot pasul.
În orice caz, PNL are un ghinion teribil. N-a putut declanșa anticipate în primăvara trecută pentru că a lovit primul val. Erau doar 300 de cazuri pe zi pe întreaga țară, cam cât se înregistrează azi în 24 de ore în Iași sau în Cluj. Dar liberalii nu aveau cum forța anticipatele, pentru că românii erau mult mai speriați în martie decât acum. Nimeni nu știa atunci ce avea să urmeze și dacă nu cumva scenariul italian nu va năvăli peste noi.
La sfârșit de octombrie suntem la 6.500 de cazuri, dar, în ciuda cifrelor tot mai negre de la o zi la alta, oamenii nu dau semne că ar fi peste măsură de speriați. Totuși, ceva pare să se întâmple, iar curba ascendentă de câteva săptămâni bune nu arată că ne îndreptăm spre calmarea pandemiei.
Nici nu e nevoie de Tătaru, Rafila sau Cercel să ne spună că urmează vremuri grele pentru România. Problema e dacă sistemul sanitar românesc va face față provocărilor sau dacă nu cumva se va gripa și va ceda.
Este tot mai clar că iarna nu va fi una ușoară. Dacă însă alegerile se vor muta în primăvară, PSD și aliații săi ar avea libertatea să voteze legi populiste, care ar șubrezi nu doar punctele PNL, ci și finanțele țării.
1 Trackback