Campania electorală care tocmai a început va fi plină de coronavirus. Și la propriu, și la figurat. Cazurile sunt tot mai multe de la o săptămână la alta, iar tema covidului e din ce în ce mai prezentă în dezbaterea publică. N-ai cum să ocolești subiectul, oamenii sunt interesați de ceea ce se întâmplă, dar mai ales sunt speriați de ceea ce ar putea să urmeze.
E prima campanie electorală în care actorii politici nu au de alergat după subiecte, pentru că a coborât covidul în arenă. Cine nu vorbește despre covid nu există, iar cei care vor evita tema în campanie vor avea de pierdut.
Pentru PNL, creșterea accelerată a curbei de infectare este cea mai proastă veste pe care o putea primi. Liberalii sperau să aibă o campanie în termenii cunoscuți, fără lebede negre și fără să dea nimănui socoteală. Liderii PNL n-ar fi crezut în urmă cu doar un an că vor avea de gestionat o criză atât de complicată, cum este cea sanitară prin care trecem. Întrebarea este dacă PNL ar mai fi forțat preluarea guvernării, dacă știa că în numai câteva luni se va confrunta cu o gravă pandemie.
În tabăra PSD, covidul este pe post de colac electoral. Partidul și-a făcut norma la locale, ba chiar rezultatul național nu e chiar dezastrul care se anticipa. Au fost județe unde social-democrații au pierdut pe mâna lor, dar pe total n-a ieșit chiar atât de rău pentru cei care în urmă cu vreo 16 luni erau în situația de a nu ieși de frică pe stradă cu însemnele partidului.
PSD l-a luat pe Alexandru Rafila și l-a proptit pe prima poziție la parlamentare pe București, iar mișcarea, ne place sau nu, este una inspirată. PSD a mizat pe faptul că întreaga campanie va fi centrată în jurul temei covid și a intuit corect, dacă ne uităm la evoluția galopantă din ultimele 10-15 zile. Rafila a ajuns încet-încet comunicatorul nr. 1 al partidului, pentru că tema pandemiei este subiectul arzător al momentului.
Rămâne însă de văzut dacă strategia va ține, pentru că în urmă cu câteva luni același PSD cu Marcel Ciolacu în frunte vorbea de dictatura sanitară, de botnițele insuportabile și de spitalele transformate în lagăre.
E cinic totuși să te folosești de coronavirus pentru a obține puncte electorale. PSD vrea să pozeze în partidul care are grijă de sănătatea oamenilor, ascunzându-i pe social-democrații care până mai ieri apăreau în public ostentativ fără mască de protecție.
Pe de altă parte, PNL a intrat într-un blocaj pandemic. Guvernul a rămas fără idei și pare indecis. Liberalii lucrează la trecerea timpului. Amânarea alegerilor pentru luna martie le-ar complica situația, întrucât după o iarnă cumplită va fi dificil să mai câștigi alegerile. PNL strânge din dinți și merge mai departe. Exact ca atletul care e sleit de puteri, dar știe că e mult în fața celorlalți și că mai are un singur tur de pistă.
Cu cât se apropie însă ziua alegerilor, cu atât lucrurile se complică. Suntem la 140 de decese pe zi și la aproape 10.000 de îmbolnăviri, creșterea devenind alarmantă.
Chiar la ora la care scriu aceste rânduri la guvern e forfotă mare și pare-se că în sfârșit cineva a luat taurul de coarne. De luni România intră într-un soi de carantină parțială pentru o perioadă de 30 de zile. Deplasările nocturne vor fi interzise, elevii vor face doar școală online, iar angajații de la stat și privat vor putea lucra de acasă. Magazinele se închid la ora 21, iar portul măștii va fi obligatoriu peste tot în țară.
Întrebarea e dacă aceste măsuri sunt și suficiente pentru a frâna pandemia. Un răspuns îl vom avea în două săptămâni, când creșterea ar trebui oprită. Însă e complicat de crezut că doar prin măsuri guvernamentale vom opri pandemia.
Boala nu poate stopată prin OUG, însă autoritățile pot crea cadrul ca transmiterea virusului să încetinească. Dacă totul e deschis, dacă totul e permis, dacă nimeni nu trage de mânecă pe nimeni, nu ai cum să ai rezultate.
Campania electorală a început, iar în cele patru săptămâni rămase până în ziua votului se poate întâmpla orice. Nu mai există un mare favorit ca la alegerile precedente. PNL, PSD și USR-PLUS sunt pe punctul să ofere cea mai echilibrată bătălie electorală din 1990 încoace.
1 Trackback