Nașul 3 v.2
Acum 30 de ani, al treilea film din seria Nașul (foto) a dezamăgit criticii și parte din public. Astăzi, Francis Ford Coppola a revenit asupra filmului și se pregătește să lanseze The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone, o versiune remontată și reeditată a vechiului film.
„Acest film va cunoaște o viață nouă“, a declarat regizorul. „Veți vedea un film care are un alt început, un alt sfârșit, multe scene au fost repoziționate. În termeni muzicali, o coda este un epilog, un rezumat, iar asta am intenționat să fie acest film.“
De la film, la carte
Regizorul Quentin Tarantino se concentrează pe scris după ce a semnat un contract pentru două cărți cu editura HarperCollins. Prima dintre acestea va fi, spune regizorul, o „contribuție la un subgen iubit, dar deseori marginalizat“, cel al „novelizărilor“, fiindcă Tarantino va adapta sub forma unui roman scenariul ultimului lui film, Once Upon a Time in Hollywood. Cartea va fi publicată în iunie și este, spune editorul, „în același timp amuzantă, delicioasă și brutală“. A doua carte prevăzută în contract se numește Cinema Speculation și este un volum de non-fiction ce propune o „scufundare în universul filmelor din anii ’70, printr-un amestec bogat de eseuri, cronici, scrieri personale și subiecte de gen «what if»“.
Ascunse în Google Maps
Pentru a promova campania Google Pixel presents Mobile Cinema, Google s-a aliat cu British Film Institute pentru a lansa, în perioada imediat următoare, o „vânătoare virtuală de filme“. Practic, 40 de producții clasice britanice, foarte populare, au fost ascunse în hărțile Google ale Marii Britanii și ele pot fi vizionate gratuit de oricine reușește să le descopere. Pentru a găsi aceste filme (care includ producții precum Wallace and Gromit: Curse of the Were-Rabbit, Skyfall sau Shaun of the Dead), participanții vor folosi indicii pe care Google le va pune la dispoziție de-a lungul acestei luni. De asemenea, participanții trebuie să se asigure că echipamentele lor digitale se pot conecta la o rețea 5G.
Morrissey, insuficient de „divers“?
Celebrul cântăreț britanic Morrissey s-a plâns că a fost lăsat baltă de către casa de discuri BMG fiindcă nu cadra cu noile ei planuri de „sporire a diversității“ (rasiale, de gen etc.) în catalogul său. Morrissey, cunoscut pentru declarații deseori controversate și care a scos trei discuri la BMG, a lansat în martie I Am Not a Dog on a Chain, cel de al 14-lea lui album solo, care a fost primit destul de bine de critici. „Oricum nu mai vreau să lucrez cu o casă de discuri care dictează felul în care trebuie să se comporte artiștii, mai ales când cuvântul «talent» nu este pomenit niciodată“, a declarat artistul.
Odeuropa: cum mirosea bătălia de la Waterloo?
Realizat ce cercetători europeni și finanțat de Uniunea Europeană, proiectul Odeuropa își propune să reînvie, grație științei, mirosurile dispărute, reconstituite în parte pornind de la texte sau tablouri vechi.
Obiectivul este realizarea unei biblioteci olfactive care să revină în timp până în secolul al XVI-lea. În proiect sunt implicați aproximativ 40 de cercetători, istorici, chimiști și informaticieni care analizează texte, tablouri și imagini ce au legătură cu mirosurile. „Vom încerca să punem la treabă cele mai avansate inovații în inteligența artificială pentru a procesa volume uriașe de date. Încercăm să «antrenăm» mașini care să recunoască informațiile din vechi documente pentru a analiza mirosurile“, explică Raphaël Troncy,
cercetător la Eurecom. Odată aceste date recoltate și organizate, în scenă vor intra chimiștii, care vor încerca să (re)sintetizeze moleculele de bază pentru mirosurile care vor fi obținute: cele ale străzilor, cele ale ceremoniilor, cele ale bătăliilor precum cea de la Waterloo.
Scopul final este de a propune marelui public o adevărată călătorie în timp marca Odorama.
Un premier pentru un serial politic
Scăpat de grija guvernării, Edouard Philippe, fost premier al Franței, și-a făcut timp pentru a revedea integrala serialului The West Wing și de a lucra la scenariul unui serial TV cu un subiect politic. Seria va fi, de fapt, o adaptare a cărții Dans l’ombre, scrisă de Philippe în 2011 împreună cu Gilles Boyer, pe vremea când ambii scriitori erau consilieri ai lui Alain Juppé. „Încercăm să spunem lucruri care să nu fie caricaturale despre politică, domeniu care, în fond, este incitant, dur, nu totdeauna glorios, dar în nici un caz detestabil“, declară fostul premier.
Înapoi pe scenă
La 76 de ani, Jimmy Page, fostul chitarist al formației Led Zeppelin, vorbește despre o eventuală reîntoarcere pe scenă, într-un lung interviu acordat revistei „GQ“. „Când am intrat prima oară în izolare mi-am zis că e un bun moment în care să mă gândesc la a reveni la concerte live“, spune Page, subliniind că el, unul, nu face parte „dintre cei care se înregistrează singuri și postează pe net piesă după piesă“. „Nu pentru asta m-am apucat să fac muzică“, declară artistul, „ci pentru că am vrut să cânt împreună cu alții și pentru tot ce înseamnă asta. Avem nevoie de concerte, avem nevoie de unitate. Fiindcă, fără asta, muzicienii nu înseamnă mare lucru“.
1 Trackback