De mai bine de jumătate de an, librăriile și sălile de spectacol sunt închise cu intermitențe, iar scriitorii și artiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați de ceea ce va urma. Nu se gândesc la cine știe ce confort, ci doar la supraviețuire – a lor și a proiectelor la care lucrează. Incertitudinea e apăsătoare.
Așadar, nu e cel mai bun moment să fii editură de vârf și să împlinești 25 de ani de activitate. Vorbesc de Polirom. Tocmai de aceea aș vrea să spun câteva cuvinte despre această întreprindere culturală curajoasă.
Cu profesionalismul și deschiderea neechivoc europeană și democratică, la mijlocul amestecaților ani ’90 Poliromul a devenit rapid un reper în lumea culturală și un câștig enorm pentru Iași, cu atât mai mult cu cât imaginea de capitală culturală a țării e atât de scumpă ieșenilor. Poliromul a fost din prima o editură de talie națională, cu valori europene, fără nici o ezitare.
Pentru noua generație de scriitori postdecembriști, Poliromul este editura care a sprijinit coerent și pe termen lung, cu prima campanie de marketing de la noi dedicată, literatura tânără. Să ne amintim de debutul colecției „Ego. Proză“ și de campania „Votați literatura tânără!“. Îți trebuia mult curaj, dragoste pentru literatură și viziune să faci asta, în acele timpuri.
Polirom este editura care a sprijinit constant promovarea scriitorilor români în spațiul european, alăturându-se eforturilor Institutului Cultural Român, cel de pe vremuri. Voi pomeni doar volumele întocmite pentru Târgul de carte de la Frankfurt, Contemporary Romanian Prose, și site-ul dedicat.
Polirom a conceput și dezvoltat „Suplimentul de cultură“, după cum a avut un rol semnificativ în calitatea și amploarea FILIT-ului, festivalul de literatură și traducere atât de cunoscut astăzi.
Poliromul este editura care la criza din 2008 a lansat și consacrat ediția de buzunar Top 10+, cu impact major asupra cumpărătorilor de carte.
Știu, vremurile pentru cultură sunt amenințătoare, dar poate tocmai de aceea merită să ne amintim de toate aceste lucruri extraordinare și să spunem:
La mulți ani, Polirom!